Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydın’daki KYK’da asansör faciası: Belediye ve taşeron firma “Sorumlu değiliz” dedi

Aydın-Efeler’deki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 25 Ekim akşamı asansör düştü. Olayda 15 öğrenci yaralanırken Zeren Ertaş hayatını kaybetti. Medyascope’a konuşan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, denetimleri yapan firmanın da belediyenin de olayda sorumluluğunun bulunmadığını belirtti.

Aydın-Efeler’de iki yıl önce hizmete açılan Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda uzun süredir asansörlerin arızalandığı ve öğrencilerin bu arızaları yurt yönetimine ilettiği ancak sonuç alamadığı ortaya çıktı. 25 Ekim gecesi yurtta, içerisinde 16 öğrenci varken asansör düştü. 15 öğrenci yaralanırken Zeren Ertaş hayatını kaybetti.

Baba Akın Ertaş, “Geçen hafta annesine asansörde kaldığını söylemişti. Bizim canımız yandı, başkalarının canı yanmasın” dedi.

Aydın-Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, daha önce Makina Mühendisleri Odası’nın denetim yetkisinde olan asansörün sorumluluğunu sözleşmeyi tek taraflı feshederek Adana merkezli “Akreditest” isimli taşeron bir firmaya verdiğini söyledi. Atay yaşanan olayda taşeron firmanın da belediyenin de sorumluluğu olmadığını belirtti.

“Taşeron firma görevini yaptı”

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda temmuz ayında kontrole gidildiğini, asansörlerden birinin yüksek riskli anlamına gelen kırmızı renkli, diğerlerinin hafif kusurlu anlamına gelen mavi renk çıktığını söyleyen Atay, “Bu durum idareye belirtiliyor, tutanak veriliyor. Eylül ayında tekrar gidiliyor ve düzenleme yapılıp yapılmadığına dair kendilerine bilgi veriliyor. Bizim sorumluluğumuz denetimi verdiğimiz şirketin, kontrolleri yapması. Resmi kurumlarda birinci derecede sorumlu olan kurumun müdürü, kontroller yapılıp bildirildikten sonraki eksiklikleri tamamlamak yurt müdürünün ve anlaştığı firmanın sorumluluğu” dedi.

Bu olayda sorumlulukları olmadığını söyleyen Atay, “Taşeron firma da görevini yapmış. Firma iki kere kontrolleri yapıp eksiklikleri bildirmiş. Eksiklikleri tamamlama görevi idarenin, bizim değil. Asansör 15 gündür arızalıymış, çocuklar şikayet etmiş” diye devam etti.

Türkiye’nin dört bir yanında öğrencilerden Zeren için protesto

Yurdun dört bir yanında KYK’da kalan öğrenciler Zeren Ertaş için protesto gösterileri düzenledi. Aydın, İstanbul, Ankara, Kars, Antalya, Diyarbakır, Mersin, İzmir, Bursa, Adana, Sinop, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, Bartın ve pek çok şehirde sokağa çıkan öğrenciler, “Susma,sustukça sıra sana gelecek”, “Katil KYK, Zeren bizim kız kardeşimiz”, “Gençler sizden nefret ediyor”, “Verdiğiniz yorganlar bize kefen oldu”, “Kaza değil cinayet” sloganları attılar.

Öğrenciler ayrıca protestolar sırasında “Zeren için adalet”, “Katil KYK”, “Biz yaşayacağız”, “Ölmek değil barınmak istiyoruz”, “Öğrenciler ölüyor, yetkililer susuyor” pankartları açtı. Bazı şehirlerde polis kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

İstanbul Darülaceze KYK Kız Yurdu

“Biz okumak için geldik ölmek için değil”

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan M.O.* olayın meydana geldiği gece yaşananları şöyle anlattı:

“Dün gece ambulanslar yurda girince acil bir şey olduğunu anladık. Bir anda üç ambulans, itfaiye ve jandarma geldi. O durumda bile bizleri içeri tıkmaya çalıştılar ve bağırıp çağırdılar. Bizim gördüğümüz iki ceset torbası vardı. Hiçbir bilgi vermediler. Hiç iyi değilim. Bizleri susturmaya çalışıyorlar. Biz okumak için geldik ölmek için değil.”

Bir hafta önce aynı yurdun B bloğundaki asansörün de arızalandığını dile getiren M.O., “Bütün bloklardaki asansörler sürekli bozuluyor. Bir hafta önce benim bulunduğum B blokta da asansör arızalandı. Bizi kaale bile almıyorlar, sürekli şikayet etsek de umursamıyorlar. Yurda bavulla girip ceset torbasıyla çıkmak istemiyoruz. Can güvenliğimiz yok” dedi. 

Baba Ertaş: “Devlet benim çocuğuma bakamadı”

DHA’nın haberine göre 26 Ekim’de kızının cenazesini almaya Aydın’a gelen Akın Ertaş, “Ben devlete inancımı kaybettim. Çocuğumu ilk defa devlete emanet ettim ama devlet benim çocuğuma 20-25 gün bakamadı” dedi. 

Aydın Valisi Yakup Canbolat ile de görüşen baba Akın Ertaş, “Çocuğumu devlete emanet ettim ama devlet benim çocuğuma bakamadı. İhmal sonucu olduğu için çok yaralıyız. Benim çocuğum yandı, biz yandık, başka çocuklar yanmasın. Ancak bu, dilek ve temenniyle olmuyor” dedi.

CHP’den soru ve Meclis araştırması önergesi 

Olayla ilgili Medyascope’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Bülent Tezcan“Her şeyden önce, bütün sorumluların en geniş şekilde araştırılması lazım. Üzgünüz, gencecik bir evladımızı kaybettik. Çok büyük bir sorumsuzluk var. Öğrencilerin daha önce asansör ile ilgili uyarıda bulunmalarına problemi bildirmelerine rağmen bunun yaşanması, belli ki ciddi ve önemli bir ihmal var” diye konuştu 

Bütün Türkiye’deki devlet yurtlarında öğrencilerin barınması ile ilgili sorunların etraflı bir şekilde ele alınması gerektiğini altını çizen Tezcan şöyle devam etti:

“Yurt kapasitelerinin yetersizliği, yurtlardaki sayının fazlalığı, teknik donanımların yetersiz olması, bütün bunların parlamento gündeminde ele alınması lazım. Bununla ilgili bugün (26 Ekim) hem soru önergesi, hem de Meclis araştırması önergesi verdik. Biz bu süreci takip edeceğiz.” 

Ne oldu?

Aydın Güzelhisar KYK Kız Öğrenci Yurdu’nun C bloğunda 25 Ekim gecesi konser dönüşü 16 öğrencinin bindiği asansör düştü. Olayda 15 öğrenci yaralanırken 1 öğrenci de hayatını kaybetti. Yurtta kalan öğrencilerin daha önce defalarca kez asansörler hakkında idareye şikayette bulundukları ancak bozuk asansörlerin bir türlü tamir edilmediği ortaya çıktı. 

Yurtta kalan öğrenciler, yurdun önüne toplanarak yaşananları protesto etti. Daha sonra Aydın’da diğer yurtlarda kalan öğrenciler de Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nun önüne geldi. “Yönetim istifa”, “KYK susma, hakkını savun”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganları atan öğrencilere polis müdahale etti. Bölgeye çok sayıda kolluk kuvveti sevk edildi.

Asansörün düştüğü yurda gelen Aydın Valisi Yakup Canbolat, öğrencilerin tepkisiyle karşılaştı. Canbolat’ın olduğu araç, tepkiler nedeniyle koruma altına alındı. Kolluk kuvvetleri öğrencilere müdahale etti.

M.O: Yurtta kalan öğrenci ismini vermek istemedi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.