CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yargı krizine karşı eylem başlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Örgütü, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için eylem yaptı. Her gün saat 14.00’te adliye önünde oturma eylemi yapacaklarını söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Atalay’a seslendi ve “Gezi’de nasıl yan yana mücadele ettiysek, şimdi de yanınızdayız” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 8 Kasım Çarşamba günü Gezi Parkı davasından tutuklanan ve 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’a “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması yargıda büyük bir krize yol açtı. CHP İstanbul İl Başkanlığı, bugün (13 Kasım) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde “anayasayı savunmak” için oturma eylemi çağrısında bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, saat 14.30’da adliye önünde konuştu.

Hukuku, anayasayı savunmaya devam edeceklerini söyleyen Çelik, bugün itibarıyla adliyede oturma eylemi başlattıklarını açıkladı. Can Atalay’ın AYM’nin hak ihlali kararının ardından tahliye edilmesinin engellendiğinin altını çizen Çelik, “Anayasa Mahkemesi kararını tanımayanlar sadece anayasal düzene karşı çıkmakla kalmadılar, aynı zamanda Can Atalay’a karşı ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçu da işlediler. Atalay’ın içeride tutulduğu her saniye bu suçu işlemeye devam ediyorlar” dedi.

Atalay’a da seslenen Çelik “Yalnız değilsiniz. Gezi’de nasıl yan yana mücadele ettiysek, şimdi de yanınızdayız. Sadece size oy veren seçmenler değil, hukuku, anayasayı savunan milyonlar var arkanızda, bizler varız” dedi.

Çelik’ten Can Atalay’a: “Yalnız değilsin”

Çelik, Yargıtay’ın kararını savunanların Türkiye’yi 800 yıl önce ilan edilen Magna Carta antlaşmasının gerisine götürmek ve Ortaçağ karanlığına sürüklemek istediklerini söyledi ve “AKP ve ortakları şunu iyi bilsin: Bu durumu kabullenmeyeceğiz. Yargı, iktidar erkini elinde bulunduranların hesaplaşma alanı değildir. Yargı, iktidar kavgalarının ring alanı değildir. Yargı, iktidarın elindeki sopa değildir. Anayasayı savunan bizler, hukukun üstünlüğünü, siyasi iktidara ve onların ortaklarına hatırlatacağız” diye devam etti.

“Bugüne kadar siyasi iktidarın antidemokratik, hukuka aykırı uygulamalarına nasıl karşı durduysak bundan sonra da bu kalkışmaya karşı duracağız” diyen Çelik, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin kurumlarını ve değerlerini korumak için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Buradan bütün İstanbullulara, hukuku, anayasayı savunanlara seslenmek istiyorum: Yarın da buradayız, sonraki gün de buradayız. Oturma eylemimiz günlerce devam edecek. Her gün saat 14.00’te burada buluşacağız. Herkesi, parti, siyasi görüş ayrımı yapmaksızın hukuku, anayasayı savunmaya, bu demokratik mücadelemize omuz vermeye davet ediyorum.”

Ne oldu?

Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kalan Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde TİP’in Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.

Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

Atalay’ın “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yaptığı başvuru 5 Ekim’de AYM 2. Bölüm’de görüşüldü. Beş kişiden oluşan heyet, başvuruyu AYM Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı. Kararda, “başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, AYM İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesi uyarınca Genel Kurul’a sevkine karar verildi” denildi.

AYM Genel Kurulu 12 Ekim’de dosyayı görüşerek 25 Ekim’e erteledi. AYM 25 Ekim’de görüşerek Atalay’ın başvurusunu karara bağladı. “Seçme ve seçilme hakkı”, “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna ilişkin kararın kısa gerekçesi, yargılamanın yapıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Gerekçeli karar daha sonra Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, Can Atalay’ın hakkının ihlal edildiği söylendi, yeniden yargılamanın yapılması gerektiği hükmedildi. Can Atalay’a 50 bin TL tazminat ödenmesi gerektiği de belirtildi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin Can Atalay hakkında ihlal kararını vermesine ilişkin mütalaasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Mütalaada, “Milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır” denildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire, AYM’nin “hak ihlali” kararına uyulmamasına hükmetti. Daire, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın bir örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Özbekistan dönüşü uçakta Yargıtay’ın kararına ilişkin konuştu. Erdoğan, Yargıtay’ın yüksek mahkeme olduğunun inkâr edilemeyeceğini söyledi ve “AYM bu noktada maalesef birçok yanlışları da arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Şu an itibarıyla Yargıtay’ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.