Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan’dan Bahçeli’ye: “Darbe teşebbüsünün asıl vurucu gücü küçük ortaktır”

Yargıtay – Anayasa Mahkemesi (AYM) krizine ilişkin konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Bu darbe teşebbüsünün asıl vurucu gücü küçük ortaktır” diyerek Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye tepki gösterdi.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Bakırhan, Yargıtay – AYM krizini “darbe teşebbüsü” olarak nitelendirdi, bu yaşananların sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi. Bakırhan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargı krizinde Yargıtay’dan yana tavır almasına da tepki gösterdi. Bakırhan, “Erdoğan, Yargıtay’a destek vererek bu teşebbüsün başında olduğunu bir kez daha aleni bir şekilde itiraf etmiştir” dedi.

Bakırhan, “iktidarın küçük ortağı” diye nitelendirdiği Bahçeli’nin AYM zulmün yanındadır. Hainleri hak ihlali kararlarıyla ödüllendiriyor. HDP’nin önünü açan AYM’dir sözlerine cevap verdi:

Bu darbe teşebbüsünün asıl vurucu gücü küçük ortaktır. Küçük ortak, ‘Tek olalım, Türk olalım, bütün renkler solsun, hukuk olmasın’ diyor. Biz demokrasi için ağır bedeller ödedik ödemeye devam ederiz, haddine bak işine bak. Bu kin ve nefret dilini terk et. Küçük ortak düşüncesini açık ediyor günlerdir ‘Anayasa Mahkemesi’ni kapatacağız ya da kendimize benzeteceğiz’ diyor. Vallahi size benzeyen bir şeyden bu topluma hayır gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz.

 “Özgürlükleri kısıtlayan anayasal düzenlemenin karşısında tüm gücümüzle duracağız”

Yargı kriziyle birlikte yeniden gündeme gelen anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin konuşan Bakırhan, “Şimdiden uyarıyorum asla ama asla anti demokratik, özgürlükleri kısıtlayan bir anayasal düzenlemeye izin vermeyeceğiz, karşısında tüm gücümüzle duracağız” dedi. Bakırhan, Meclis’e çağrı yaparak, “Gelin demokratik bir anayasa yapalım ama bunun koşullarını yaratmak için de elimizi taşın altına koyalım” diye konuştu.

Bakırhan, yeni anayasa için Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, İç Güvenlik Kanunu gibi kanunlarda düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti:

Önce merkez-yerel ilişkilerini yeniden belirleyelim, demokratik siyasetin önündeki yargı vesayetine son verelim, kayyum atamalarına son verecek düzenlemeler yapalım. Herkesin kendini ifade edebileceği, demokratik uzlaşı ve evrensel ilkelere uygun yeni bir anayasanın altyapısını hazırlayalım. Aksi halde yeni bir anayasa tartışmaları kandırmaktan öteye geçmeyecek.

“İttifaklara kapalı değiliz ancak her ittifakta olacağımız anlamına gelmiyor”

Yerel seçimlerde kendilerine güvendiklerini söyleyen Bakırhan, HEDEP’in ittifaklara ilişkin tutumunu anlattı:  

Açık söyleyelim, biz ittifaklara kapalı değiliz. Önümüzdeki dönem hem bölgede, hem Batı’da halklarımızın yoğun olduğu kentlerde, halkımızın iradesi kesinlikle yönetimlere yansıyacaktır. Bunun anlamı her ittifakta olmak değildir. Halklarımızın işine gelmeyen, emekçilerin işine gelmeyen, halkımızın ve emekçilerin derdine çare olmayan ittifaklar bize dayatılırsa kesinlikle seçeneksiz değiliz. İttifakları açık ve şeffaf yapacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler