Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin’de sandıktan aşırı sağ çıktı: Yeni cumhurbaşkanı Javier Milei

Kesin olmayan sonuçlara göre Arjantin’de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Javier Milei kazandı. Ekonomik bir krizin ortasındaki Arjantin’de Milei’nin ülkeyi nasıl idare edeceği şimdiden merak konusu.

Oyların yüzde 90’ından fazlası sayıldıktan sonra Milei’nin oy oranı yüzde 56’yı buldu ve seçimi kazanması kesinleşti. Rakibi olan Ekonomi Bakanı Sergio Massa ise oyların yüzde 44’ünü aldı.

Bu sonuçlarla, anket firmaları da büyük bir yanılgıya uğramış oldu. Çoğu firma, Milei’nin kazanma ihtimalini daha düşük görüyordu.

Milei

Zaferinin ardından Milei, başkent Buenos Aires’te bir konuşma yaptı ve destekçilerine seslendi.

“Bugün Arjantin’in yeniden inşası başlıyor. Bugün Arjantin’in düşüşü sona eriyor. Çöküş sona erdi. Artık geri dönüş yok. Arjantin dünyada asla kaybetmemesi gereken yerine geri dönecek. Daha iyi bir dünyanın inşasına yardımcı olmak için özgür dünyanın tüm uluslarıyla omuz omuza çalışacağız.”

Eski ABD Başkanı Donald Trump da Milei’yi tebrik etti ve yeni cumhurbaşkanının “Sizinle gurur duyuyorum! Arjantin’i yeniden büyük yapacaksınız” söyledi. Milei daha önceki açıklamalarında, Trump’ın bir hayranı olduğunu sık sık belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da “Özgür ve adil seçimler gerçekleştirdikleri için” Sayın Milei’yi ve Arjantin halkını tebrik etti.

Milei’nin kampanya süreci boyunca sık sık eleştirdiği ve “Öfkeli bir komünist” olarak tanımladığı komşu Brezilya’nın devlet başkan Lula da Silva da bir tebrik mesajı paylaştı ve “Brezilya her zaman Arjantinli kardeşlerimizle birlikte çalışmaya hazır olacaktır” dedi.

Bu seçimler, Arjantin için çok zor bir dönemde yapıldı.

Yıllık enflasyon yüzde 140’ın üzerinde. Milei’nin bu konuda bazı radikal önerileri var.

ABD Dolarına geçilmesi ve merkez bankasının kapatılması, bunlardan sadece bazıları.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.