Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devlet Bahçeli, 50+1’e sahip çıktı: “Kimsenin sırtına binmedik, hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya dönüşü cumhurbaşkanı seçimi için zorunlu olan 50+1 kuralının siyasi partileri yanlış yollara sevk ettiği sözlerine, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den yanıt geldi. Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, bir yandan Cumhur İttifakı’na sahip çıkarken diğer yandan da “Milletvekili seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz” diyerek 50+1’den taviz vermedi. Hem partisinden ihraç edilen Sinan Oğan üzerinden gönderme yaparak seçim sürecinde AKP’ye her koşulda verdiği desteği hatırlattı, hem ‘Erdoğan, Bahçeli’yi sırtından atacak’ eleştirilerine “Siyasi hayatımız boyunca kimsenin sırtına binmedik, hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik” cevabını verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasetteki 50+1 tartışmasına ilişkin partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, açıklamasında, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi için “Yüzde 50+1 şartının değişmesinin isabetli olacağına” ilişkin sözlerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ve 50+1 şartına sahip çıkarak cevap verdi.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tek kullanımlık konjonktürel reçete değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici heves değil. Sistemin aksayan yönleri varsa düzeltilmeli” diyen Bahçeli, “MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı çizgide, aynı görüşteyiz” diye konuştu.

“50+1 konusundaki görüşlerimiz aynı”

Yüzde 50+1 şartının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin omurgası olduğunu söyleyen Bahçeli, “Cumhurbaşkanımızın tespit ve değerlendirmeleri tutarlı ve anlamlıdır. 50+1 hususunda bizim geçmişten bugüne söylediğimiz sözler bellidir ve esasen hiç değişme göstermemiştir. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı çizgide aynı görüşteyiz. 7 Haziran’da yapmış olduğum konuşmada şöyle demiştim ’16 Nisan halk oylaması milat olmuştur. Kutuplaşma ihtimali en aza çekilmiştir. Siyasi partiler ahlaki ittifaktan başka seçeneği kalmamıştır’ Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1’dir” diye konuştu.

“Muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz”

50+1 şartının demokrasinin dünyaya emsal olacak şekli olduğunu dile getiren Bahçeli, “Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz. Cumhur İttifakı olarak konuşarak, ortak yolun, makul çözümün anlayış ve uzlaşmayla yapılacağı inancına da sahibiz” dedi.

Cumhur İttifakı’nda pazarlık olmadığını ve ittifakın bozulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Bahçeli, “Cumhurbaşkanımızla ilgili diyaloğumuz hasbidir, harbidir” dedi ve partisinin ittifakın sürmesi için verdiği desteğe dikkat çekti.

AKP’ye Sinan Oğan göndermesinde bulunan Bahçeli, “Cumhurbaşkanımız 14 ve 28 Mayıs’ta başarıya ulaşması için her özveriyi gösterdik. Kiminle istiyorsa görüşüp temas kurmasına destek verdik. Hatta partimizden ihraç edilen bir şahısla bile aynı kareye girmeye içimiz acısa bile ses çıkarmadık” dedi.

Bahçeli, Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu’nun “Erdoğan, Bahçeli’yi sırtından atacak mı?” başlıklı yazısına yanıt verdi. Bahçeli, “Siyasi hayatımız boyunca kimsenin sırtına binmedik, hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik” dedi.

Ne oldu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü cumhurbaşkanı seçimi için zorunlu olan 50+1 kuralının siyasi partileri yanlış yollara sevk ettiğini söylemesiyle, dört yıl önce başlayan tartışma yeniden gündeme geldi. Erdoğan o konuşmada “Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” dedi.

Bu sözler, siyaset kulislerini hareketlendirdi. Gazeteci İsmail Saymaz’ın Sözcü TV’de katıldığı canlı yayında aktardığına göre, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Erdoğan’ın sözleri ile ilgili Devlet Bahçeli’nin grup toplantısını işaret ederek “Yarını (21 Kasım) bekleyin. Devlet Bahçeli’nin tutumunu dikkatle izleyin, grupta bilgi verecek. Hatta teknik detaylar için bizi aramak zorunda kalabilirsiniz” dediğini aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.