Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dilan Yeşilgöz Geert Wilders’e karşı: Hollanda’nın yeni başbakanı kim olacak?

Hollanda vatandaşları, 13 yıl sonra başbakanlık koltuğuna yeni birini oturtmak için sandık başında. Öne çıkan adaylar ise tanıdık. Küçükken ailesiyle Türkiye’den Hollanda’ya göçen Dilan Yeşilgöz-Zegerius ve adı Türkiye’de sık sık gündem olan Geert Wilders.

13 milyondan fazla Hollanda vatandaşı, Mark Rutte yerine yeni başbakan ve yeni kabineyi seçiyor. Sandıklar TSİ 23’te kapanacak.

Son anketler Geert Wilders’in aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ne (PVV) desteğin arttığını gösteriyor. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz-Zegerius ise, partisinin en fazla oyu alması halinde Wilders ile çalışabileceğini söyledi. Wilders’in en fazla oyu alması durumunda ise başbakanlığının desteklenmeyeceği görüşünde.

Bu seçimler, Hollanda siyasetinin sağ politikalara kayması açısından kritik bir öneme sahip.

Ancak ne Yeşilgöz-Zegerius’un ne Wilders’in işi kolay değil. Bir koalisyon hükümeti ihtimali gayet güçlü.

Wilders & Yeşilgöz-Zegerius

Frans Timmermans, İşçi Partisi-Yeşil Sol Parti ittifakına öncülük ediyor ve muhtemel oy oranları Wilders ve Yeşilgöz-Zegerius’tan çok uzak değil. Solcu Hollanda vatandaşlarının, sağ koalisyona izin vermemesi adına küçük partilerden vazgeçip, Timmermans’a oy vermesi muhtemel görünüyor. 18-34 yaş aralığındaki seçmen için en popüler isim olduğu belirtiliyor.

Yeşilgöz-Zegerius gibi herkes de Wilders’e kapıları açmıyor. Kontrollü göç politikalarıyla öne çıkan merkez sağ partisi Yeni Toplumsal Sözleşme (NSC) lideri Pieter Omtzigt, muhtemel koalisyonda Geert Wilders ve partisine yer vermeyeceğini açıkladı.

Son anketker, PVV’nin parlamentoda 10 sandalye kazanarak toplam 150 sandalyenin 27’sine ulaştığını ve Wilders’in 29 sandalye ile VVD’nin hemen arkasında yer aldığını gösteriyor.

Bu anketlere göre VVD’nin oy oranı yüzde 18, PVV yüzde 16, İşçi/YeşilSol ittifakı yüzde 16, NSC ise yüzde 15 oy oranında görünüyor. Muhtemel sonuçlar böyle olunca da, bir koalisyon kaçınılmaz duruyor.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius

1977’de başkent Ankara’da doğan Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Ocak 2022’den beri Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı.

2010’dan beri başbakanlık koltuğunda oturan Mark Rutte’nin siyaseti bırakma kararı almasından ve hükümetin düşmesinden sonra VVD genel başkanlığına seçildi. VVD tekrar iktidar olursa, Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olacak. Aynı zamanda ilk göçmen başbakan olacak.

Ailesiyle Türkiye’den Hollanda’ya göçen Yeşilgöz-Zegerius, daha sıkı göç kontrollerini savunuyor.

Şu an partisinin en çok oy oranına ulaşacağına kesin gözüyle bakılsa da, bu tek başına iktidar için yeterli değil.

Dilan Yeşilgöz oyunu kullanırken (Fotoğraf: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)

Geert Wilders

Göçmen karşıtı ve islamofobik açıklamalarıyla sık sık Türkiye’de de konuşulan bir isim olan aşırı sağcı Geert Wilders, Hollanda Başbakanı olmaya belki de birkaç saat uzaklıkta.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasına sıkı bir şekilde karşı çıkıyor.

Uzun yıllardır islamofobik ve göçmen karşıtı retoriği ise, Hollanda Başbakanı olma arzusuyla yavaş yavaş terk etti. Seçildiği takdirde, “Tüm Hollanda vatandaşlarının başbakanı olacağını” söyledi. Bu sözler için Yeşilgöz-Zegerius, “Wilders bile kendine inanmamıştır” dedi.

Wilders daha önce pek çok kez, Kur’an-ı Kerim’in yasaklanması ve İslami eğitim veren okulların, camilerin kapatılması gibi vaatlerde bulundu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.