Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan’dan “protokol” yanıtı: “Bu çalışmaları yürütenlere önümüzdeki günlerde gerekli ders verilecektir”

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın seçim öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla imzaladığı gizli protokol belgesini işaret ederek, “Kürt halkının bu irade gaspını kapalı kapılar ardından devam ettiren ve çalışma yürütenlere, önümüzdeki dönemde gerekli dersi vereceğinden eminim” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup toplantısında konuştu. Bakırhan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla imzaladığı ve 23 Kasım’da belgesini paylaştığı gizli protokole tepki gösterdi.

“Bu kirli ve ırkçı kağıt parçasını bir paçavra olarak görüyoruz”

Bakırhan, “Özdağ’ın paylaştığı belge, 100 yıllık ret ve inkâr politikalarının vesikasıdır” diyerek şunları söyledi:

“Biz halklarımıza inkâr, imha dayatılan güncel bir kağıt parçası olan bu vesikayı kabul etmiyoruz. Bu protokol aynı zamanda bir utanç kaydı olarak tarihe not olarak düşecektir ancak ne halkta karşılığı var, ne de gerçekle bir bağı bulunmakta. Bu kirli ve ırkçı kağıt parçasını bir paçavra olarak gördüğümüzü halklarımızla paylaşmak istiyoruz çünkü bu aynı zamanda bir çökertme planının parçasıdır.”

“Kürt halkı gerekli dersi verecek”

İmza atanların gizli bir protokol yapmasına ihtiyaç olmadığını söyleyen Bakırhan, “AKP-MHP iktidarı zaten güncel ve aleni bir şekilde bu inkar ve imha politikalarını yürütüyor” dedi.

Bakırhan, Kürtlerin yediği ayazı unutmayacağını söyleyerek şöyle devam etti:

İradesini yok sayan kayyum zihniyetine sandıkta tokadı vuran Kürt halkının, bu irade gaspını kapalı kapılar ardından devam ettiren ve bu konuda bir çalışma yürütenlere de önümüzdeki dönemde gerekli dersi vereceğinden eminim. Kimsenin kaygısı olmasın, HEDEP oldukça ırkçı hayaller gerçek olmayacaktır. HEDEP oldukça Kürtler, Aleviler ve kadınların dışlandığı yeni bir yüzyıl olmayacaktır.”

Ne olmuştu?

14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve beraberindeki heyet 19 Mayıs 2023’te Kılıçdaroğlu’yla görüşmek için CHP Genel Merkezi’ne gitti. O dönem AKP Genel Başkanvekili olan Numan Kurtulmuş ise, seçimin ikinci turunda destek istemek için 22 Mayıs’ta Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ı ziyaret etti.

Görüşmenin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı televizyon programında Özdağ’ın, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda kendisini desteklemek karşılığında İçişleri Bakanlığı makamını istediğini dile getirdi. Bu talebi reddettiklerini belirten Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun Özdağ’a üç bakanlık teklif ettiğini öne sürdü.

Kılıçdaroğlu ve Özdağ ise birkaç görüşme sonrası 24 Mayıs 2023’te ortak bir protokol metninde anlaştıklarını duyurdu. Kamuoyuna sunulan protokol metninde, ekonomik sorunların çözümü, milli beraberliğin sağlanması, sığınmacıların gönderilmesi konularında ortak çalışma ve işbirliği konularında temel ilkeler yedi maddede sıralanmıştı. Özdağ, Zafer Partisi’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını destekleyeceğini açıkladı.

Kendi adaylarını çıkarmayarak, Kılıçdaroğlu’na isim vermeden destek olan Emek ve Özgürlük İttifakı‘nın Özdağ’ın desteğinin ardından, seçimin ikinci turunda ne tutum alacağı merak konusuydu. HDP ve Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulları, Kılıçdaroğlu ve Özdağ arasında imzalanan protokol nedeniyle 24 Mayıs’ta olağanüstü toplandı ve protokoldeki kayyumla ilgili belirlemelerin evrensel demokratik ilkelere aykırı olduğu yönünde açıklama yaptı. Bir gün sonra, 25 Mayıs’ta HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Sandığa eksiksiz gideceğiz ve tek adam rejimini değiştireceğiz” denildi ve yine Kılıçdaroğlu’nun ismi verilmeden HDP ve Yeşil Sol Parti’nin desteği sürdürüldü.

Özdağ, 17 Temmuz’da yayınlanan bir söyleşide, sçeimi Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde Zafer Partisi’ne İçişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere, üç bakanlık ve Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanlığı verileceği konusunda mutabakat yaptıklarını söyledi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Özdağ’ın iddiasını yalanlarken, Kılıçdaroğlu 20 Temmuz’da protokol imzalandığını kabul etti ve kimsenin protokolden haberi olmadığını söyledi. 

Altılı Masa’nın diğer partileri ise Kılıçdaroğlu ve Özdağ arasındaki gizli protokolün duyulmasının ardından “İyi ki kazanamamışız” gibi sert tepkiler gösterdi.

Özdağ, Kılıçdaroğlu ile 28 Mayıs’ta yapılacak cumhubraşkanlığı seçiminin ikinci tur oylaması öncesinde imzalanan gizli protokolü 23 Kasım’da sosyal medya hesabından yayımladı. İçişleri Bakanlığı dahil olmak üzere üç bakanlık ile güvenlik, adalet ve ekonomi bürokrasisi öncelikli olmak üzere, görüş birliği sağlanan bakan yardımcılıklarının Zafer Partisi’ne verildiği kaydedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler