Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu, yaz saati uygulamasına tepki gösterdi: “Artık vazgeçin bu uygulamadan”

Yaz saati uygulaması nedeniyle hava çok geç aydınlanıyor. Sosyal medya hesabı X’ten, bu uygulamaya tepkiler büyüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da uygulamaya tepki gösterdi, “Bu anlamsız yaz saati uygulamasının hiçbir faydası olmadığı gibi, güvenlik sorununa yol açıyor, herkesi depresif hale getiriyor, çalışanı öğrenciyi güne kötü başlatıyor” diye yazdı.

Türkiye’de yıl boyunca yaz saatinin uygulanması Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı 7 Eylül 2016’da, Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Bu uygulama 2018’de çıkan cumhurbaşkanlığı kararı ile kalıcı hale getirildi. Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ülkenin batısında yaşayanlar kışın güne, hava aydınlanmadan başlıyor. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 11 Aralık’ta sosyal medya hesabı X’ten yaz saati uygulamasına tepki gösterdi. Bir mantığı olmadığını ve tasarruf edilmediğini söyleyen İmamoğlu, iktidarı, bu uygulamadan vazgeçmeye çağırdı:

“Kararı alan ortada yok, kararın mantığı yok, tasarruf desen hiç yok… Bu anlamsız yaz saati uygulamasının hiçbir faydası olmadığı gibi, güvenlik sorununa yol açıyor, herkesi depresif hale getiriyor, çalışanı öğrenciyi güne kötü başlatıyor. Artık vazgeçin bu uygulamadan!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Yaz saati uygulamasının en çok sabah işe gitmek zorunda olan işçi ve öğrencileri etkilediğini söyleyen Bulut, “Güneş doğmadan okula giden öğrenciler, ilk dersi lamba yakarak işlemek zorunda kalmaktadır. Öğrencilerin çoğu ilk derste uyuklarken öğretmenler de gün aydınlanmadığı için ilk derslerden verim alamamaktan şikâyetçidir. Yurttaşlarımız sabah işe giderken güvenlik kaygısı yaşarken, uygulamanın tek kazananı her zamanki gibi elektrik dağıtım şirketleri olmuştur. Bu yapılanlar halka zulümdür” dedi.

Burhanettin Bulut’un soruları şöyle:

  • Halkın tepkisini çeken yaz saati uygulamasından ısrarla vazgeçilmemesinin nedeni nedir?
  • Sürekli yaz saati uygulamasına geçildiğinden bu yana enerjiden ne kadar tasarruf edilmiştir?
  • Yaz saatinin sürekli olmasından bu yana aradan geçen süreçte ekonomik kayıp olup olmadığı yönünde bir araştırmanız var mıdır?
  • Bakanlığınıza, yaz/kış saati uygulamasına geri dönülmesi yönünde vatandaşlarımız tarafından kaç başvuruda bulunulmuştur?
  • Kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı nedeniyle uygulamanın hane halkları, sanayi ve ticaret kuruluşlarının kullandığı enerji tüketimine nasıl bir etkisi olmuştur?

Sosyal medya kullanıcıları da tepki gösterdi:

Yaz saati uygulaması nedir?

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla periyodik olarak saatlerin 1 saat ileri alınmasıdır. Türkiye her yıl mart ayının belirlenen bir gününde saatlerini 1 saat ileri alıp yaz uygulamasına geçerdi. Ekim ayının belirlenen bir gününde de saatlerini 1 saat geriye alıp yaz saati uygulamasını bitirir, doğal saat dilimi olan kış saatine geçerdi. Türkiye 2016’dan itibaren yaz saati uygulamasında kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı kararda gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla, kış saatinden vazgeçildiği, yaz saati uygulamasının her sene yıl boyunca sürdürüleceği duyuruldu.

Bu kararla yılda 2.5 milyar lira tasarruf edileceği ileri sürüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Twitter hesabında “Uygulama ile ciddi bir tasarruf sağlayacağız. Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak” dedi.

Tartışma eski

2013 yılında, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, yıllık 300 milyon TL’lik tasarruf sağlanacağı gerekçesiyle “sürekli yaz saati” uygulamasına geçilmesini önermişti. Ancak Bakanlar Kurulu’nda yapılan toplantıda “okul saatleri, çalışanların durumu, AB uygulamaları, ihracat pazarlarıyla uluslararası finans sistemlerine uyum” gibi konularda yaşanabilecek sıkıntıları dile getiren diğer bakanları ikna edememişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.