Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (253): Süper Lig’de yakın geçmişe damga vuran saha olayları

Trendyol Süper Lig 2023/2024 sezonu 15. haftasında oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının ardından MKE Ankaragücü başkanı Faruk Koca ve beraberindekiler karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler’e saldırdı. Yaşanan vahim olayın ardından Medyascope Spor Servisi olarak, Süper Lig’in yakın geçmişinde yaşanan olayları sizler için derledik. 

5) Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasının son anlarında sahaya giren bir taraftar karşılaşmanın yardımcı hakemi Volkan Bayarslan’a saldırmıştı

2016 yılında Trabzonspor’un Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda Fenerbahçe’yi konuk ettiği karşılaşmada, son anlara konuk ekip 4-0 üstün girmişti. Karşılaşmanın duraklama dakikalarında ise sahaya giren bir Trabzonspor taraftarı, o dönem uygulamada olan çizgi hakemi olarak görev yapan Volkan Bayarslan’a saldırdı. Ardından karşılaşma tatil edilirken, Fenerbahçe 4-0’lık skorla hükmen galip geldi. Olayın ardından 17 yaşındaki taraftar tutuklandıktan sonra, serbest bırakıldı.

Olayın ardından bir televizyon programına da çıkan taraftar, ilginç açıklamalarda bulundu:

“Olayları düşününce insan öfkesine yenik düşüyor. Niye bu milletin hakkı yenildi? Niye Fenerbahçe’nin hakkı yenilmiyor? Fenerbahçeliler 2012’de polis arabalarını yakmadılar mı? Neden onlara bir şey olmadı? Versinler cezamızı çekeriz. Ben takımın yenilmesi için bir şey yapmıyorum. Nereye gittiysek yenildik. Ben hakemlere kızgınım. Ben Fenerbahçe’ye kızgın değilim. Sadece gözümde laneti var. Bundan sonra bir şey yapmayacağım. 

Önü dönük olsa önden vururdum. Oradan atladım. Bağırdım ‘adam gibi oynat dedim’ döndü ondan sonra vurdum ona. Bugün olsa yeniden yapmam ama derler ya “ateşle barut yan yana durmaz…

Vurduğum hakemin adını bilmiyorum. Ona bir kastım yok. Cüneyt Çakır ve Deniz Ateş Bitnel’in acısını çekti. Hakem kazaya kurban gitti. Kurunun yanında yaş da yandı. Cüneyt Çakır’ın, Fikret Orman’ın, Bülent Yıldırım’ın acısını çekti. Ben bir suç işledim ve cezasını çekeceğim. Beni dövebilirler de sorun yok. Hakemden özür dilemiyorum ama, kusura bakmasın.”

Beraberinde programa katılan gencin dayısının açıklamaları:

“Ben de tasvip etmiyorum olayları ama insanın da sabrı bir yere kadar. Bir kere de başkasına yapın da biz de diyelim adamın penaltısı verilmedi. Trabzon’da iki tane eğlence var. Ya uyuşturucu içecek ya da stada gidecek. Ben 5 yıldan beri maça gitmiyorum. Çünkü kendimi yakmak istemiyorum. Gitsem ben de atlarım sahaya. Bir tarafım dayı olarak kızıyor. Bir tarafım da ‘helal olsun’ diyor. Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar.”

4) Galatasaray futbolcusu Engin Baytar, Fenerbahçe ile oynanan Süper Kupa mücadelesinde hakem Cüneyt Çakır’ın boğazına sarıldı

12 Ağustos 2012’de Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Kupa mücadelesinde ise Galatasaray futbolcusu Engin Baytar, mücadelenin hakemi Cüneyt Çakır’ın boğazına sarılmıştı. Mücadelenin 67. dakikasında skor 2-2 iken hakeme yönelik itirazları sonucunda kırmızı kart gören Engin, ardından Cüneyt Çakır’ın boğazına sarılmıştı. Olayın ardından Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından 11 maç men ve 20 bin TL para cezası almıştı.

3) Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, hakem Çağatay Şahan ve yardımcılarını 4 saat stadyumda rehin aldı

2015/2016 sezonunda Avni Aker Stadyumu’nda oynanan Trabzonspor-Gaziantepspor karşılaşması ise 2-2’lik beraberlik ile sonuçlanmıştı. Mücadelenin son anlarında ev sahibi ekip penaltısı verilmedi diye isyan ederken, kulüp başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun talimatı ile hakem Çağatay Şahan ve yardımcıları stadyumdaki odalarına kilitlendi. 4 saat boyunca stadyumda rehin tutulan hakem ekibi, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonu sonrasında gitmelerine izin verildi. 

Trabzonspor Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yakup Aslan ve diğer yöneticiler, başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun, “Ben gelene kadar hakemleri statta tutun” sözleri üzerine hakemlerin stattan çıkışına izin vermedi. Gerginlik sürerken, Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, kendisini arayan hiçbir devlet görevlisinin telefonuna çıkmadı ve hakemlerin stadyumda tutulması kararından dönmedi. Saatler 03.00’ü gösterdiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbrahim Hacıosmanoğlu’nu arayarak, hakemlerin bir an önce güvenli şekilde stadyumdan çıkarılmasını istedi. Saat 03.47’de ise hakem ekibi polis ekibi eşliğinde stadyumdan ayrıldı. 

Olayın ardından başkan Hacıosmanoğlu ile birlikte 11 kişiye, 47.500 TL manevi tazminat cezası ve yöneticilere 8 ile 10 ay cezası arasında hapis cezası verildi. Ancak cezalar ertelendi.

2) Başakşehir forması giyen Arda Turan yardımcı hakeme saldırdı

4 Mayıs 2018 yılında oynanan Başakşehir FK-Sivasspor karşılaşmasında ise Başakşehir forması giyen Arda Turan, karşılaşmanın son dakikalarında istediği düdüğü alamaması sebebiyle yardımcı hakemin yakasına yapışmıştı. Karşılaşmanın yardımcı hakemi Erdinç Sezertam’ı yakasına yapışıp ittirdikten ve hakem Yaşar Kemal Uğurlu tarafından oyundan ihraç edilen Arda, Yaşar Kemal Uğurlu’ya da yumruğunu göstermişti. Olayın ardından PFDK’ya sevkedilen arda 16 maç ceza alsa da, daha sonra cezası 10 maça indirildi. Ayrıca 39 bin TL de para cezasına çarptırıldı.

1) Çaykur Rizespor başkanı Hasan Kartal: “Silahım olsa hakemi vururdum”

2019 yılında oynanan Çaykur Rizespor-Galatasaray karşılaşmasının ardından ise bir televizyon programına bağlanan dönemin Çaykur Rizespor başkanı Hasan Kartal, karşılaşmanın hakemi Serkan Çınar hakkında oldukça ağır ifadeler kullanmıştı. Son dakikada yenilen golle 3-2 mağlup olan Karadeniz ekibinin başkanı, “Silahım olsa vururdum. Samimi söylüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Açıklamanın ardından PFDK sevk edilen Hasan Kartal, yalnızca 11 gün hak mahrumiyeti ve 12.500 TL para cezasına çarptırıldı.

Bonus: Sahaya atlayan MKE Ankaragücü taraftarına karşı kendini savunan Beşiktaş futbolcusu Josef de Souza 1 maç ceza aldı

2022 yılında oynanan MKE Ankaragücü-Beşiktaş karşılaşmasında ise mücadelenin son anlarında 3-2 Beşiktaş üstünlüğü varken, ev sahibi ekipten bir taraftar sahaya atlayıp Beşiktaşlı futbolculara saldırmıştı. Ardından takım arkadaşlarını korumak adına taraftara hamle yapan Josef de Souza ise kırmızı kartla cezalandırıldı. Mücadelenin ardından 1 maçlık cezaya itiraz etse de, TFF cezanın onanması hükmünü verdi. Ardından konuyla ilgili Beşiktaş Kulübü basın toplantısı düzenlerken, Josef toplantı esnasında gözyaşlarını tutamadı. Josef, “Sahada kötü bir olay yaşandı. Sahaya giren taraftar Cenk’i, Salih’i sakatlasaydı ya da elinde onlara zarar verecek, yaralayacak bir alet olsaydı, sahadaki herhangi biri yaralansaydı insanlar bana yine 1 maç mı ceza vereceklerdi? Bu cezanın ne kadar yanlış olduğunu tartışmaya gerek yok. Milli oyuncular Cenk ya da Salih’in futbol oynamasını engelleyecek bir şey olsaydı gerçekten şu an Josef’in cezası mı konuşulacaktı? Bu tür durumlar da bu şekilde cezalandırılması maalesef Türk futbolunun imajına zarar veriyor.” ifadelerini kullandı. 

Josef de Souza’nın o dönem yapmış olduğu açıklama:

Bu olayın ardından 1 yıldan biraz daha fazla süre geçti. Yine MKE Ankaragücü’nün evinde oynanan bir müsabakada bu defa kulüp başkanı Faruk Koca hakeme saldırdı. Saldırının sonucunda da tarih Josef de Souza’yı haklı çıkardı.

Josef de Souza’ya saldıran taraftar için Faruk Koca devreye girmişti:

Geçtiğimiz sezon yaşanan olayın ardından Eryaman Stadyumu güvenliğinden sorumlu şirketin yapmış olduğu açıklama:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.