“İttifak yorgunluğu”: Ali Babacan’a göre yerel seçimlerde işbirliği için mutabakat iklimi yok

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme konusunda prensip kararları olduğunu açıkladı. İl ilçe teşkilatlarından talep gelmesi durumunda istisnaların kaideyi bozmayacağını söyleyen Babacan “Yerelden talep gelse de partilerin genel merkezlerinin anlaşması lazım. Bu bayağı zor bir şey. Şubat’ın ilk haftasına kadar ve az sayıda olursa olur, olmazsa olmaz” diye konuştu. Babacan,  muhalefet partilerinin parti kimliklerinin genel seçimlerde zarar gördüğünü ve bunu toparlamak için yerel seçimlerde işbirliğine sıcak bakılmadığına dikkat çekti.

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da aralarında Medyascope Ankara Haber Müdürü Senem Büyüktanır’ın da bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi. TBMM’de DEVA Partisi grubu kurma ve yerel seçimlerde işbirliği çalışmalarına ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, muhalefet partilerinin parti kimliklerinin genel seçimlerde zarar gördüğünü ve hepsinin yerel seçimlerde kendi kimliklerini ortaya koymaya çalıştığına dikkat çekti. TBMM Saadet-Gelecek Grubu’nun varlığını sürdürmesini önemsediklerini dile getiren Babacan “Fakat hedefimiz TBMM’de kendi grubumuzu kurmak ve Meclis’te beşinci bir muhalefet grubu oluşturmak” diye konuştu:

“İstisnalar kaideyi bozmaz fakat işbirliği bekleyecek durumumuz yok”

“Prensip kararımız yerel seçimlere kendi adaylarımızla girmek ancak il ve ilçe teşkilatlarından işbirliği talebi gelirse bu talepleri istisna olarak değerlendirebiliriz çünkü istisnalar kaideyi bozmaz. Böyle bir talep olması durumunda da o partilerin genel merkezlerinin de bu işe sıcak bakıyor olması lazım. Bu bayağı zor bir şey arka arkaya birkaç tane yokuş var. İstisnai olarak olabilir fakat bizim işbirliği bekleyecek durumumuz yok.”

“Olursa Şubat’ın ilk haftası ve az sayıda olur, olmazsa olmaz”

“20 Şubat’a kadar süremiz var böyle şeyler olsa olsa tahminen Şubat’ın ilk haftası ve az sayıda olursa olur olmazsa olmaz. Önünü tamamen kapatmadık çünkü yerelde makul bir çerçeve oluşursa önünü kapatmanın çok da doğru olmayacağını düşündük ama çok sayıda olacağına inanmıyorum çünkü bu iş biraz genel merkezin iradesiyle alakalı. Şu anda genel merkezlerde partiler arası böyle bir mutabakat görüşme iklimi yok tam tersine genel seçimlerden gelen bir ittifak yorgunluğu var. Beraber olmaktan gelen bir yorgunluk var. Muhalefet partilerinin pek çoğu şu anda kendi kimliklerini ortaya koymaya çalışıyor. ‘Birliktelik bize zarar verdi kendimiz olamadık yerel seçimlerde kendimiz olalım’ diyorlar. İstanbul’da da Ankara’da da kendi adaylarımızı hazırlıyoruz.”

Pusulada ilk kez adımız olacak

Yerel seçimlerde kazanmanın adaya bağlı olduğuna dikkat çeken Ali Babacan, partinin güçlü olduğu yerde bile yanlış bir aday çıkarmanın partiye kaybettireceğini vurguladı. Babacan “Oy pusulasında ilk kez partimizin adı ve logosu ile yer alacağız” diyerek Parti kimliğini korumayı öncelediklerini dile getirdi.

“Hedefimiz TBMM’de beşinci bir muhalefet grubu oluşturmak”

TBMM’de bir vekili eksilen Saadet Gelecek Grubu, iç tüzük gereği grup kurmak için gereken 20 milletvekili kuralını yerine getiremediği için düştü. Böylece TBMM’de grup sayısı beşe düştü. Bütçe görüşmeleri sırasında konuşma yapabilmeleri için CHP’den bir vekil Saadet Partisi’ne geçerek Gruba geçici süreyle destek verdi. Ali Babacan Saadet-Gelecek Grubu’nun varlığını sürdürmesini önemsediklerini fakat kendi gruplarını kurma çabası içinde olduklarını anlattı:

“Hedefimiz TBMM’de kendi grubumuzu kurarak Meclis’te beşinci muhalefet grubu oluşturmak. Meclis’te DEVA Partisi çizgisinde bir muhalefetin yüksek sesle bulunuyor olmasının demokrasi açısından çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Saadet- Gelecek Grubu’nun Meclis’te olmasını çok önemsiyoruz fakat bir yandan da kendi grubumuzu kurma çabamız var ve onu da çok önemsiyoruz.”

“DEVA’nın TBMM grubu kurma sürecine ilişkin diğer partilerle temasımız olmadı”

DEVA Partisi’nin 15 milletvekili bulunuyor. TBMM’de grup kurabilmek için 20 milletvekili gerekliliğinin hem TBMM İçtüzüğü’nde hem Anayasa’da yer aldığını hatırlatan Babacan, DEVA’nın TBMM’de grup kurma sürecinin doğal yollarla olmasını savunduklarını söyledi. Babacan, bu süreci yerel seçimlere kadar tamamlamayı hedeflediklerini fakat bunun zor olduğunu dile getirdi: 

“Yerel seçimlerden sonra oluşacak Türkiye siyasi tablosuna, TBMM’ye bakacağız. Yerel seçim sonrası TBMM’de hareketlenme söz konusu olabilir. Bizim değerimize, duruşumuzu benimseyen, doku uyuşmazlığı olmayacak milletvekilleriyle  20 yeter sayısına ulaşmayı arzu ediyoruz. Bu işlerde kesin takvim vermek çok zor. Konuyla ilgili şu ana kadar hiçbir parti ile bir temasımız olmadı. Yerel seçimlere kadar bir çabamız olacak fakat olmazsa yerel seçimlerden sonra daha kolay olacağını düşünüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.