MEB’in raporuna göre öğretmenler eğitim sistemindeki ani değişiklikleri doğru bulmuyor

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı rapora göre öğretmenler, eğitim sistemindeki ani ve köklü değişiklikleri doğru bulmuyor. Eğitim konusunda bilgi sahibi olmayan kişi ve kurumların yayımladığı kitaplar, düzenlediği seminerler ve sosyal medya içerikleri için önlem alınmasını isteyen öğretmenler, istihdam sürecinin de adil ve şeffaf olmasını bekliyor.

MEB, “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı Olan Türkiye Yüzyılı’nda Eğitim ve Öğretimde Öğretmenin Rolü ve Gelişimi” isimli araştırma raporu yayımladı. Çalışmada eğitim sistemi, öğretmenlik mesleği, mesleki gelişim konularında öğretmenlerin görüşlerine, önerilerine ve beklentilerine yer verildi. Araştırmaya tüm illerde resmî ve özel okullarda görev yapan toplam 54 bin 810 kişi katıldı.

Rapora göre öğretmenler, eğitim sistemindeki ani, köklü değişiklikleri doğru bulmadıklarını belirtiyor, yapılacak değişikliklerin sahadan toplanan veriye ve öğretmen görüşlerine dayalı, belirlenen sorunlara yönelik olması gerektiğini dile getiriyor. Öğretmenler, eğitim reformlarının uygulanmasındaki süreklilik eksikliğinin ve eğitim-öğretim yılı başladıktan sonra yapılan ani değişikliklerin verimlilik açısından sorunlara yol açtığını savunuyor.

Daha iyi şartlara sahip okullar ve diğerleri arasındaki farklılıklara dikkat çeken eğitimciler, her öğrenciye eşit imkânlar sunulabilmesi için okulların fiziksel ortamının eşit düzeyde altyapıda ve donanımda olması, öğrencilerin çevrimiçi eğitime erişim konusundaki zorluklarının giderilmesi, devlet okullarındaki özel yetenekli öğrencilerin desteklenmesi gerektiğini söylüyor.

Öğrenciler arasındaki akran zorbalığına değinen öğretmenler, sorunun çözümü için okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise bina ve kampüslerinin ayrı olması gerektiğini belirtiyor ve beşinci sınıfın yeniden ilkokul kademesine dahil edilmesini istiyor.

Öğretmenler atama sürecinin şeffaf hale getirilmesini istiyor

Öğretmenler, mesleğe girişte Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve mülakatın atama sürecini zorlaştırdığını düşünüyor. İstihdam sürecinde belirsizlik ve rekabet ortamının oluştuğunu dile getiren öğretmenler, bu süreçlerin gözden geçirilmesini ve daha şeffaf hale getirilmesini istiyor.

Öğretmenlere göre ailelerin eğitime müdahalesi, öğrencinin gelişimini destekleyen bir unsura dönüştürülmeli. Eğitim ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişi ve kurumların yayımladığı kitaplar, düzenlediği seminerler ve sosyal medya içeriklerinin aileler için zarar verici olabildiğini söyleyen öğretmenler, bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

Eğitim sisteminin iyileştirilmesi için okul saatlerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren öğretmenler, öğrencilerin gün içinde uzun süreler boyunca derslerle meşgul olmalarının, onların oyun oynama ve keşfetme becerilerini engelleyebileceği vurguluyor. Öğretmenler ayrıca, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Öğretmenler saygınlıklarının azaldığını düşünüyor

Öğretmenler, mesleklerinin toplum içindeki algısının zaman içinde değiştiğini ve önceki yıllara kıyasla saygınlık düzeyinin azaldığını düşünüyor. Öğretmen yetiştiren programları tercih edenlerin genelde düşük puanlı kişiler olduğunu vurgulayan eğitimciler, bu durumun nitelikli öğrencilerin öğretmenlik mesleğini tercih etmediğinin göstergesi olduğunu belirtiyor.

Öğretmenler, sorunların çözümü için öneri yaptı

Raporda öğretmenlerin sorunların çözümü için yaptığı öneriler de yer aldı. Eğitimciler, öğretmen yetiştirme ve geliştirme sisteminin yeniden yapılandırılması, eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi için mevcut çabaların artırılması, mesleki gelişim faaliyetlerinin bilgi odaklı ve tek yönlü değil, uygulamalı ve sahada gerçekleştirilen etkinliklerle desteklenmesini önerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.