Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Barolar Birliği Can Atalay kararını tanımayan hakimler hakkında suç duyurusunda bulundu 

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararına uymayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama, Anayasayı ihlal” gerekçeleriyle suç duyurusunda bulundu. 

Türkiye Barolar Birliği, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında AYM kararına uymayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri hakkında ceza soruşturması açılmasını talep etti. TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın imzasıyla yapılan suç duyuruları ilgili kurullara iletildi.

TBB, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, Anayasa’yı ihlal” maddelerine aykırı hareket ettiğini belirterek, ceza soruşturması başlatılması için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkan ve üyelerinin ise “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama, Anayasayı ihlal” maddelerine aykırılıktan haklarında ceza soruşturması başlatılması ve kamu davası açılması için Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na sunulması için Yargıtay Birinci Başkanı’na başvuruldu. 

“Toplumda vicdani rahatsızlık oluşturdu”

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararlarının bağlayıcılığını tartışma yetkisi olmadığı belirtilerek, “Anayasa’nın 13. maddesine aykırı olarak sınırlanması suretiyle toplumda oluşturduğu vicdani rahatsızlık yanında Anayasa Mahkemesi karar gereklerini yerine getirmemekte direnen başkan ve üyelerin cezai sorumluluğunu doğurmaktadır” denildi. 

“Anayasal hükme açıkça aykırı”

Yargıtay Birinci Başkanı’na sunulan başvuruda ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararının anayasal hükme uygun olmadığı “Kararlarda yer alan belirlemeler ve kararın sonuç bölümü anayasal hükme açıkça aykırılık oluşturmakta başkan ve üyelerin cezai sorumluluğunu doğurmaktadır” sözleriyle kaydedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.