Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bu kez Gökçek engeline takılmadı: AKP’de Turgut Altınok’un adaylığına kesin gözüyle bakılıyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul başta olmak üzere 11 büyükşehir ve 15 ilin belediye başkan adayını açıkladı. Sırada 15 Ocak’ta Ankara’da yapılacak aday tanıtım toplantısı var. AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı adayının Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Altınok ise siyasette eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’le girdiği tartışmalarla ve 2009 yılında hakkındaki “kaset” iddiaları nedeniyle o dönemde Keçiören Belediyesi başkan adaylığından çekilmesiyle biliniyor.

AKP, 7 Ocak^ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan aday toplantısının ardından 15 Ocak’ta Ankara’da hem aday toplantısı hem de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere yönelik seçim beyannamesini açıklamaya hazırlanıyor. Açıklanacak isimler arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adayı da yer alıyor. İstanbul’da Eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanı Murat Kurum’u aday gösteren AKP’de Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için en güçlü aday ise Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok.

Altınok’a adaylığı bildirildi

AKP kulislerinde 15 Ocak’ta yapılacak tanıtım toplantısı öncesinde Altınok’a Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığının bildirildiği dile getiriliyor. Turgut Altınok’un belediye başkanlığını yaptığı Keçiören’de katıldığı bir toplantıdaki “100 yılda aldığı ve alamadığı hizmetlerden fazlasını Ankaramız beş yılda alacak Allah nasip ederse” sözleri de adaylığının işareti olarak görülüyor. 

İlk işi Gökçek’e gönderme yapmak oldu

Altınok’un bu sözlerle sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Başkanı Mansur Yavaş’ı değil, siyasette hem ezeli rakibi hem de bir dönem hakkındaki kaset iddialarında da adı geçen eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e gönderme yaptığı belirtiliyor.

Siyasette Gökçek’le tartışmalarıyla anılıyor

Turgut Altınok, 1994 yılından bu yana siyasette ve ülkücü kimliğiyle biliniyor. 1994 yılında MHP’den Keçiören Belediyesi başkanı olarak seçilen Altınok, 1999 yılında ise Fazilet Partisi’nden Keçiören Belediyesi Başkanı seçilmişti. Siyasi hayatının büyük bölümünü Keçiören Belediye Başkanı olarak geçiren Altınok, 2004 yılında ise bu kez AKP’den Keçiören Belediyesi Başkanı seçildi. Turgut Altınok 2009 yılında ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e karşı büyükşehir belediye başkan adaylığı mücadelesine girişti. İki isim arasındaki adaylık yarışı ise sert tartışmalara sahne oldu. O dönemde kavgadan galip ayrılan Melih Gökçek oldu, Altınok ise AKP tarafından yeniden Keçiören’den belediye başkan adayı olarak gösterildi. Ancak Altınok-Gökçek kavgasında perde henüz kapanmadı ve bu kez de Altınok’la ilgili “kaset şantajı” iddiaları gündemin ilk sıralarında yerini aldı. Kasetle şantaj yapıldığı iddialarının ardından da Altınok, liste belirlemeleri için verilen süre dolarken adaylıktan çekildi. 

2021’de “Barıştılar” iddiası

Altınok ve Gökçek’in yıllar sonra 2021’de aralarındaki ezeli rekabete ve tartışmalara son verdiği ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a karşı ortak muhalefette anlaşma sağladıkları iddia edildi. Gökçek’in, Yavaş’ı eleştiren Turgut Altınok’un sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımı alkış emojisiyle birlikte alıntılaması da küslüğün bittiği yorumlarına neden oldu.

İZLEYİN: Berk Esen ile Kritik (135): İstanbul ve Ankara’da seçim mücadelesi

Bahçeli’den anlamlı yanıt

AKP’de 15 Ocak öncesi Altınok’un Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılırken kulislerde ise 2009 yılındaki gelişmeler hatırlatılarak “Bu kez Gökçek engeline takılmadı” yorumları yapılıyor. Altınok’un adaylığına ülkücü kökenli olması nedeniyle MHP’nin de olumsuz bakmadığı değerlendirmeleri yapılıyor. Ancak siyasi kulislerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, 2014 yerel seçimlerinden önce, siyasi geçmişine Fazilet Partisi ve AKP’yi ekleyen Altınok’un MHP’ye katılacağı ve Ankara büyükşehir adayı gösterileceği iddiasıyla ilgili sorulara verdiği  “Adaylık düşündüğü çevrelerce ifade ediliyor. MHP’den aday olacağına dair bir işaret gözükmüyor” şeklindeki yanıta da dikkat çekiliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.