İstanbul 12. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Üsküdar – Salacak’taki kaçak yapıları yıkma kararını haklı buldu. Mahkeme heyeti, belediyeyi engelleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na “dur” diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İBB ekipleri kaçak olduğu tespit edilen Salacak Sahili’ndeki dokuz kafeyi yıktı. Kalan iki işletmenin yıkılması için de belediyenin hukuki mücadelesi devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bu yıkımı engelledi. İBB de mahkemeye itiraz etti. İstanbul 12. İdare Mahkemesi ise belediyenin itirazını kabul etti. Mahkeme, “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına” karar vererek İBB’yi haklı buldu.
İstanbul 12. İdare Mahkemesi kesin olarak yürütmeyi durdurma kararı alarak kaçak yapıların korumasını ortadan kaldırdı. Bakanlığın, 12. İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararına karşı yaptığı itiraz ise Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedildi.
Ne oldu?
İBB, Üsküdar – Salacak’taki kaçak yapıları yıkma kararı aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da İBB’nin kararının ardından kaçak kafe ve restoranları korumak için 16 Mart 2023’te imar plan değişikliğine gitti.
Kuşkonmaz Camii bitişiğindeki kaçak işletme, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Üsküdar Kaymakamlığı tarafından korundu. Mahkemenin 6 Nisan 2023’teki kararı, İBB’yi haklı bulduğu, imar kanununa aykırılığını tespit ettiği kaçak kafenin yıkımına engel olundu.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
İBB ekipleri yasal işlem gerçekleştirmek için 10 Nisan 2023’te İki Yaka kafeye gitti. Yıkım işlemine gerçekleştirmek isteyen İBB personeli, Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen emniyet ekipleri tarafından engellendi.
19 Nisan 2023’te Üsküdar Belediyesi yetkisinde alanda bulunan kafenin çatısına söküm işlemi için çıkan zabıta ekiplerine bir şahıs silah çekti. İşletme sahibinin yakını olduğu öğrenilen şahıs daha sonra gözaltına alındı. İşletmenin tahliyesinin ardından yıkım işlemi gerçekleştirildi.
İBB, Üsküdar meydan düzenlemesi içinde kalan 431 ada 40 parseldeki kaçak kafeyi yıkmak için harekete geçti. Mahkemeye başvuran işletme sahibinin yürütmeyi durdurma talebi, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.