Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin seçim programında sürpriz değişiklik | Aday tanıtım toplantısı 14 Ocak’ta yapılacak, seçim beyannamesi 22 Ocak’ta açıklanacak

31 Mart öncesi AKP’de seçim mesaisi sürüyor. 15 Ocak’ta yapılması beklenen aday tanıtım toplantısı ise sürpriz bir kararla 14 Ocak Pazar gününe alındı. Sürpriz tarih değişikliğini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Tarih değişikliğinde Pazartesi günü Kabine’nin toplanacak olmasının etkili olduğu kaydedildi.

Yerel seçimler için geri sayım sürerken AKP, 11’i büyükşehir ve 15’i il olmak üzere toplam 26 belediye başkanının ardından diğer büyükşehir ve illeri de açıklamaya hazırlanıyor. Aday tanıtımının 15 Ocak Pazartesi günü yapılması planlanıyordu ancak toplantı 14 Ocak Pazar gününe alındı. Açıklama ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada aday tanıtım toplantısının 14 Ocak Pazar günü yapılacağını bildirdi.

İBB adayı Murat Kurum da program değişikliğini basının sorusu üzerine öğrendi

Program değişikliğinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un haberinin olmadığı, açıklamaları sırasında Cumhurbaşkanı’nın kulağına eğilerek “Pazartesi” demesiyle ortaya çıktı. Ancak Erdoğan “Yok değişti, Pazar günü” diyerek aday tanıtım toplantısının yeni tarihini duyurdu. Erdoğan “Ankara adayımızı Pazar günü açıklayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan basının sorusu üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 11 Ocak’ta yaptığı görüşmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

“Çok emin adımlarla inanıyoruz ki bu seçimlerde Cumhur İttifakı karşı yakada olanlara beklemediği bir hüsran yaşatacaktır. Bu konuda teşkilatlarımız çok çok güçlü el ele vererek çalışmalarını sürdürüyorlar.”

Seçim beyannamesi 22 Ocak’ta

14 Ocak’ta saat 15.00’te ATO Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapılacak toplantıda 17 büyükşehir ve diğer iller Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. İlçe belediye başkanlarının ise daha ileri bir tarihte açıklanacağı belirtiliyor. Büyükşehir ve il belediye başkan adaylarının açıklanmasının ardından da AKP, 22 Ocak’ta 31 Mart yerel seçimlerine yönelik seçim beyannamesini kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor. Seçim beyannamesinin açıklanmasından sonra ise Ocak ayı sonlarında Arena Spor Salonu’nda tüm adayların katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı daha yapılacak ve Erdoğan tüm adaylarla birlikte kamuoyunun karşısına çıkacak.

Ankara’da Altınok’un yanısıra Tuna’nın adı da geçiyor

AKP’deki yoğun toplantı trafiğinin yanı sıra 14 Ocak öncesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan aday listeleri üzerindeki mesaisine devam ediyor. 11 Ocak’ta (dün) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşerek aday tespit çalışmaları, seçimlerde yapılacak işbirliği başlıkları üzerinde değerlendirme yapan Erdoğan’ın hafta sonunda liste üzerindeki çalışmalarına son şeklini vermesi bekleniyor. AKP’de 14 Ocak öncesi kulisler de hareketli. Eski Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un aday gösterildiği İstanbul kadar Ankara büyükşehir belediye başkanlığı için kimin aday gösterileceği de merak konusu oluyor. Bir süredir kulislerde dile getirilen isim Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’tu. Altınok’un adaylığına 15 Ocak öncesi kesin gözüyle bakılıyor, ancak son günlerde Altınok’la birlikte eski belediye başkanı Mustafa Tuna’nın ismi de dillendirilmeye başlandı. Tuna, 2009 ile 2017 yılları arasında da Sincan Belediyesi başkanlığı, 22’inci dönemde de Ankara milletvekilliği yapmıştı. 2019 yerel seçimlerinde ise Keçiören ya da Mamak’tan aday yapılabileceği beklentisi üzerine. Tuna görev istememiş ve aday gösterilmemişti. Bu arada AKP kulislerinde, Altınok’un isminin kesin aday olarak ortaya atılmasının ardından katıldığı toplantılarda adaylığına yönelik yaptığı konuşmalar, kentin bir çok noktasına afişlerini astırmasının genel merkezde tepkiyle karşılandığı da belirtiliyor.

AKP İzmir’de seçim yarışına Hamza Dağ’la katılacak

31 Mart seçimlerine yönelik en önemli hedefini bir önceki seçimde CHP’ye kaptırdığı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere kaybettiği illeri geri almak olarak belirleyen AKP’nin İzmir’deki seçim yarışına ise halen genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan Hamza Dağ ile katılması bekleniyor.

Deprem bölgesi illerinde ibre il başkanlarından yana

AKP’de deprem bölgesindeki illere ilişkin de aday isimleri kulislerde dile getiriliyor. Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün bu kez aday gösterilmeyeceği belirtilirken il başkanı Fırat Görgel’in adaylığı konuşuluyor. Hatay’da da yine il başkanı Mehmet Öntürk ismi aday olarak geçiyor.

Bolu’da Tiryaki, Adana’da Kocaispir’in adı önde

AKP’nin Gaziantep’te Fatma Şahin, Trabzon’da Murat Zorluoğlu, Şanlıurfa’da Zeynel Abidin Beyazgül, Kayseri’de Memduh Büyükkılıç, Sakarya’da Ekrem Yüce, Konya’da Uğur İbrahim Altay, Nevşehir’de Mehmet Savran, Aksaray’da Evren Dinçer’le yola devam edeceği belirtiliyor. Bu illerin yanısıra Antalya’da Hakan Tütüncü, Diyarbakır’da Şerif Aydın, Malatya’da Sami Er, Adıyaman’da Kars Valisi Ziya Polat, Muş’ta Feryat Asya, Ağrı’da Abbas Aydın, Çorum’da Halil İbrahim Aşgın, Gümüşhane’de Yusuf Özgün, Bilecik’te Mustafa Yaman, Kırıkkale’de ise Bahattin Akgün’ün adı öne çıkıyor. Ankara’nın Altındağ ilçesinde üç dönem belediye başkanlığı görevini yürüten Veysel Tiryaki’nin, Bolu Belediye başkan adayı olarak gösterileceği kaydediliyor. Adana’da ise Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir’in aday gösterilmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.