Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink’in öldürülmesinin 17. yılı | Av. Fethiye Çetin: “Bu dava çözümlenirse Türkiye’deki siyasi cinayetler konusunda şifreler açığa çıkacak”

Hrant Dink ölümünün 17. yılında öldürüldüğü yerde anıldı. Dink’in cinayetine giden süreci ve 17 yıldır süren yargılamayı Dink’in avukatı Fethiye Çetin anlattı. Cinayetten önce Dink’in yalnızlaştırılması için hedef gösterildiğini söyleyen Çetin “Bu dava çözümlenirse Türkiye’deki siyasi cinayetler konusunda şifreler açığa çıkacak” dedi.

Agos Gazetesi’nin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülüşünün üzerinden 17 yıl geçti. Dink, her yıl olduğu gibi öldürüldüğü yerde, Sebat Apartmanı’nın önünde anıldı. Anma programını Medyascope muhabiri Edanur Tanış izledi. 19 Ocak 2007’ye kadar Dink’in avukatlığını ve cinayetten sonra Hrant Dink Vakfı avukatlığını yapan Fethiye Çetin, Dink cinayetiyle sonuçlanan süreci ve davanın seyrini anlattı. 

Çetin, Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliyesinin hukuken mümkün olduğunu söylerken, salıverildikten sonra açılan silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek

Birincisi zaman aşımı konusunu tartışma olduğu, tartışmalı olduğu bir durum var. Söz konusu olan öbür yandan Anayasa Mahkemesi bu yasama maddesini İptal etti. Yani yasama adresini İptal edilmişsin, gerektiği yerinde bir karar verdi. Gücü o sınıfta buradan pek bir şey çekmeyecek. Biraz da oluşan tepkiler karşısında biraz kamuoyunun herhalde gazını almak için bunu yaptılar.

“Amaç Hrant’ı açık yalnızlaştırmak ve cinayete yol vermekti”

Çetin, 2004 yılında yayımlanan “Sabiha-Hatun’un sırrı” yazısının ardından Dink’in hedef gösterildiğini ve “Türklüğü aşağılama” veya o dönemki ismiyle “Türklüğü tahkir ve tezyif” suçlamasıyla yargılandığını aktardı. Çetin, mahkemeye özel güvenlik eşliğinde girdiklerini dile getirdi:

“Koridorun iki tarafını polis tutmuş. Polis koridorunun arkasında birtakım insanlar bağırıyorlar, zıplayıp zıplayıp Hrant’a yumruk atmaya çalışıyorlar, tükürüyorlardı. O zaman çok utandım. Bu topluma ait olmaktan, insanın insana yaptığından çok utandım. Hrant’ın eline dokundum. Boyum ancak Hrant’ın omzuna geliyor ama sanki onu orada korumam gerekiyor gibi düşündüm.”

Çetin, Dink’in yargılanmasının amacını “Hrant Dink’i açık bir hedef yapmak, yalnızlaştırmak ve o sürecin sonucunda da Hrant’ın cinayetini yol vermek” olarak açıkladı.

“Soruşturma dosyası atıl durdu, AKP ve cemaat kavgasından sonra önü açıldı”

Hrant Dink cinayeti davasında delillerin yok edildiğini ve bunun savcı mütalaasında da itiraf edildiğini söyleyen Çetin, “Soruşturma dosyası atıl durdu, durdu, birden AKP ve cemaat kavgasından sonra önü açıldı” dedi. Davada 2021 yılında mahkeme hükmünü açıklamış ancak Yargıtay bazı sanıklar açısından hükümleri bozmuştu. Çetin, yeniden görülen davaya ilişkin şunları söyledi: 

“Arşivlerde ciddi temizlik yaptılar ancak buna rağmen bu süreçte o kadar çok deli çıktı ki. En azından bu delillerin gösterdiği yoldan gidilebilir. Yargıtay’ın kararının ardından süren mahkemede avukat arkadaşlarımız bazı taleplerde bulundular, reddedildi. Tabii ki yılmadan, usanmadan arkadaşlarımız bu konuda çalışacaklar. AİHM’de bekleyen dosyalarımız var. Gerçekten şuna inanabilirsiniz ki, bütün bunlara rağmen 17 yıl sonra hala aynı kararlılıkla avukat arkadaşlarımız bu dosyayı takip ediyorlar ve toplum da bunu izliyor. Gazeteciler bunun peşindeler, bunlar çok önemli. Bu dava çözümlenirse Türkiye’deki pek çok suç, cinayet, siyasal cinayetler konusunda şifreler açığa çıkacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.