Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel haber: Adli tıp araştırması | İstanbul’da incelenen 384 çocuk dosyasında gebelik, doğum ve kürtaj var, 45 çocuğun istismarcısı kamu görevlisi

Adli Tıp Dergisi’nde yayımlanan ve cinsel istismar mağduru 384 çocuk üzerinde yapılan bilimsel araştırmaya göre, vakalar arasında gebeliği devam eden, kürtaj yapılan ve doğuran çocuklar var. Araştırmada, mağdura hizmet veren kamu çalışanlarından bazılarının da cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı.

Adli Tıp Dergisi’nde “Çocuk cinsel istismarında mağdur ve istismar özelliklerinin değerlendirilmesi: Bir çocuk izlem merkezi deneyimi” başlıklı araştırma makalesi yayımlandı. Ayşegül Tonyalı, Gül Karaçetin, Hacer Ayşen Atik Tosunlar ve Binay Kayan Ocakoğlu tarafından kaleme alınan çalışma, çarpıcı verileri ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) değerlendirilen hastaların başvuru şekilleri ve nedenleri, ailelerinin demografik özellikleri, uygulanan prosedürler ve sağlanan hizmetleri gözden geçirmeyi amaçladı.

Araştırma kapsamında 2015-2020’de olası cinsel istismar şüphesi ile değerlendirilen vakaların dosyaları tarandı. Yapılan adli ve psikiyatrik görüşme ile cinsel istismar tanısı konmuş olan vakalar da çalışmaya dahil edildi. Vakaların demografik bilgileri, bildirim şekilleri, istismarcının yaşı, mağdurla olan yakınlık derecesi, paydaş kurumlarca yapılan işlemler, diğer işlemler gibi veriler kaydedildi. Vakalar, çocukların gelişim dönemlerine göre, 0-6, 7-11 ve 12-18 yaş arası olmak üzere üç yaş grubunda incelendi.

Çoğu arkadaş veya sevgili

Araştırma kapsamında 384 vaka incelendi. Vakaların 320’si (yüzde 83,3) kız iken, 64’ü (yüzde 16,7) erkeklerden oluştu. Araştırma kapsamında incelenen vakalardaki mağdurların ortalama yaşı ise 12,7.

İstismarların 268’i (yüzde 69,8) basit cinsel istismar iken, 114’ü (yüzde 29,7) nitelikli cinsel istismar. Basit cinsel istismarda bulunanlar, daha çok mağdurların tanımadıkları kişilerken, nitelikli cinsel istismar suçunu işleyenlerin çoğu, mağdurların arkadaşı veya sevgilisi.

Ensest ise toplam vakanın yüzde 15’ini oluşturuyor. Bunların 26’sı (yüzde 6,8) mağdurların birinci derece, 35’i (yüzde 9,1) ikinci derece akrabasıydı. 45 vakada (yüzde 11,7) istismarcının, mağdura hizmet veren kamu çalışanı olduğu tespit edildi. Mağdurların çoğunluğunun kolluk kuvvetleri tarafından yönlendirildiği belirlendi.

3 vakada doğum görüldü

Cinsel istismara maruz bırakılan kişilere paydaş kurumlar tarafından gerçekleştirilen hizmetlere yönelik bulgular değerlendirildiğinde, 69 (yüzde 18) vakada sosyal inceleme istendi. 17 (yüzde 4,4) çocuk ve ergen için koruma kararı çıkarıldı. 20’sinin (yüzde 5,2) bakım tedbiri kapsamında kurum bakımına alındığı görüldü. Okul değişikliği talep edilen vaka mevcut değildi.

Olguların 79’u (yüzde 20 ,6) eşlik eden psikiyatrik sorunlar sebebiyle çocuk ve ergen psikiyatri bölümüne sevk edildi. Gebelik değerlendirmesi sonuçlarında 17 vakada gebelik 1 vakada kürtaj gerçekleşmiş, 3 vakada ise doğum olduğu görüldü. Buna göre oransal olarak bakıldığında vakaların yüzde 4,4’ünde gebelik devam ederken, yüzde 0,3’inde kürtaj yapıldı, yüzde 0,8’inde ise doğum gerçekleşti.

Araştırmacıların çalışma bulgularına göre 79 vakada (yüzde 20,6) çocuk ve ergen psikiyatri konsültasyonu istendi. 196 vakada ise (yüzde 51) aile görüşmesi yapıldı.

Arkadaş ve sevgili olma ihtimali yüzde 20,3, uzaktan tanıdık yüzde 22,4 oldu

İstismarcının arkadaş veya sevgili olma oranı yüzde 20,3 olup, yabancı yüzde 24 ve uzaktan tanıdıklardan yüzde 22,4 oldu. Yapılan araştırmalar, tutarlı bir şekilde hem çocuk hem de akran suçluların en çok tanıdıklarına karşı suç işleme eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

Türkiye’de ÇİM’lere yönelik çalışmaların 2008 yılında başladığı ve ilk ÇİM 2010 tarihinde Ankara’da kurulduğu vurgulandı. Bu kurumların sayısının göreceli olarak az olması ve sistemin yeni kurulması nedeniyle bu konuda yapılan çalışmaların çok fazla olmadığı dile getirildi.

Dünyada her 10 çocuktan biri cinsel istismara maruz bırakıldı

Öte yandan makalede dünyada ve Türkiye’de yapılan diğer araştırmalarla ilgili de bilgi verildi. Bunlara göre dünyada 10 çocuktan 1’i (her 7 kızdan 1’i ve her 25 erkekten 1) 18 yaşından önce cinsel istismara uğruyor. 2016 yılı verilerine dayanarak Türkiye’nin çocuk cinsel istismar suçunda dünya genelinde 3’üncü sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.