Wikileaks’e bilgi sızdıran eski CIA çalışanı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) tarihinin en büyük sızıntısı olarak bilinen Wikileaks’e bilgi sızdırmakla suçlanan Joshua Schulte (35), 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Schulte ayrıca çocuk istismarına ait görüntüler de bulundurmaktan suçlu bulundu.

Savcılar, Schulte’u, “Vault 7” ismi verilen ve istihbarat görevlilerinin kullandığı telefonların hacklenmesine ve dinlenmesine imkan tanıyan araçları CIA’ye sızdırmakla suçladı. ABD Adalet Bakanlığı, Schulte’nin 2017’de Wikileaks ile 8 bin 761 belge paylaştığını ve bunun CIA tarihindeki en büyük veri ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Kendisine yöneltilen bu suçlamaları reddeden Schulte, 2020, 2022 ve 2023’teki üç farklı duruşmada farklı suçlamalardan mahkum edildi ve 2018’den bu yana cezaevinde.

Schulte mahkemede kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

1 Şubat Perşembe günü Schulte, casusluk, bilgisayar korsanlığı, mahkemeye saygısızlık, FBI’a yalan beyanda bulunmak ve çocuk istismarı görüntüleri bulundurmak suçlarından mahkum edildi. Savcı Damian Williams, “Joshua Schulte, Amerikan tarihindeki en yüzsüz, en iğrenç casusluk suçlarından bazılarını işleyerek ülkesine ihanet etti” dedi.

Duruşmada kanıt olarak sunulan belgelere göre Schulte, terör örgütlerine ve yabancı hükümetlere karşı siber casusluk faaliyetleri yürüten Siber İstihbarat Merkezi’nde yazılım geliştiricisi olarak çalışıyordu. Savcılar Schulte’nin 2016’da çaldığı bilgileri Wikileaks’e ilettiğini ve ardından da sızıntıdaki rolü hakkında FBI ajanlarına yalan söylediğini belirtti.

Peki Schulte neden Wikileaks’e belge sızdırdı?

Savcılara göre bunun nedeni işyerinde yaşanan bir anlaşmazlık.

İddiaya göre Schulte iş yerinde kendisine verilen işlerin tarihlerini hep geciktiriyordu ve müdürlerini de bu yüzden cezalandırmak istedi. Savcılar, sızıntının “CIA’in Amerika’nın düşmanlarına karşı yabancı istihbarat toplama yeteneğine zarar verdiğini; CIA personelini, programlarını ve varlıklarını doğrudan risk altına soktuğunu ve CIA’e yüz milyonlarca dolara mal olduğunu” söyledi.

WikiLeaks’in verileri yayınlamasının ardından FBI Schulte ile birkaç kez görüştü ve Schulte kendisine yöneltilen iddiaları reddetti. Savcılar daha sonra Schulte’nin evinde yapılan aramada “on binlerce çocuk cinsel istismarı görüntüsü” bulunduğunu söyledi.

Savcılar, Schulte’nin tutuklandıktan sonra bile bilgi sızdırmaya devam ettiğini söyledi. Cezaevine bir telefon getirterek CIA ve bilgi toplama yöntemleri hakkında bazı muhabirlere bilgi paylaştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.