Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Irak ve Suriye’deki İran destekli hedefleri vurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ürdün’ün kuzeyindeki Kule 22 üssünde üç Amerikan askerinin ölümüne yol açan saldırıya misilleme olarak Irak ve Suriye’deki İran destekli 85 hedefe saldırı düzenledi.

ABD’li yetkililere göre saldırılar, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve milislere yönelikti. ABD Başkanı Joe Biden saldırıların “kendilerinin seçecekleri yer ve zamanda devam edeceğini” söyledi.

Saldırılar hakkında neler biliyoruz?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada saldırının gece saatlerinde gerçekleştiği belirtildi. 7 bölgede toplam 85 hedefi vurmak için B-1 uzun menzilli bombardıman uçakları da dahil olmak üzere çok sayıda uçak ve 125’ten fazla hassas mühimmatın kullanıldığı belirtildi.

Nereler hedef alındı?

Kule 22 saldırısını Irak’ta İran destekli Şii milis yapıların yer aldığı İslami Direniş Hareketi üstlenmişti. Birden fazla milis grubun oluşturduğu şemsiye örgütün Devrim Muhafızları tarafından silahlandırıldığı, finanse edildiği ve eğitildiği iddia ediliyor.

ABD söz konusu hava saldırılarında 30 dakika içinde 4’ü Suriye’de, 3’ü Irak’ta olmak üzere yedi noktayı vurdu.

Pentagon vurulan tesislerin arasında, ABD ve koalissyon güçlerine karşı saldırıları kolaylaştıran milis gruplarının ve sponsorlarının komuta ve kontrol merkezlerinin yer aldığını açıkladı. Öte yandan lojistik merkezleri ve drone depolama alanları da hedef alındı.

Kule 22’nin uydu görüntüsü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), saldırılar sonucu Suriye’nin doğusunda en az 13 İran yanlısı militanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABD’li yetkililer ne dedi?

ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin Ortadoğu’da ya da dünyanın başka bir yerinde çatışma arayışında olmadığı vurgulandı ve şöyle denildi:

“Bize zarar vermek isteyenler şunu bilsin: Bir Amerikalıya zarar verirseniz, karşılık veririz.”

Saldırılar, Biden’ın Kule 22 saldırısında öldürülen üç Amerikan askerinin cenaze törenine katıldıktan saatler sonra gerçekleşti. Saldırıda William J. Rivers (46), Kennedy L. Sanders (24) ve Breonna A. Moffett (23) hayatını kaybetmişti.

Üs saldırının ardından Cumhuriyetçiler, Biden’ı İran’ı hemen vurması konusunda baskı altına almışlardı. Misilleme saldırılarının ardından da Biden’ın cevap vermek için neden bu kadar beklediğini eleştirdiler. Fox News’a konuşan Florida Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Byron Donalds, “Bu saldırılar askerlerimizin öldürüldüğü günün ilerleyen saatlerinde gerçekleşmeliydi” dedi.

İran ne yanıt verecek?

İran, Kule 22 saldırısında herhangi bir rolü olmadığını söyledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e danışmanlık yapan Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, misilleme saldırıları başlamadan önce, “Hiçbir tehdit cezasız kalmayacak” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.