Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MEB, deprem illerinde ÇEDES projesini uyguladı, diyanet görevlisiyle yıllık plan hazırladı

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı “Deprem Bölgesi İlleri Raporu”na göre afet bölgesinde Diyanet İşleri Başkanlığı ortaklığı ile yürütülen “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) uygulandı. İl koordinatörü, diyanet görevlisi ve gençlik spor temsilcisi bir araya gelinerek ortak yıllık faaliyet planı hazırlık çalışmaları başlatıldı.

MEB “Deprem Bölgesi İlleri Raporu”nu yayımladı. Çalışmada 6 Şubat depremlerinin vurduğu 11 ildeki faaliyetler ayrıntılı olarak anlatıldı.

Rapordan bazı bilgiler şöyle:

  • “63 milyon 79 bin 400 TL nakdî yardım depremden etkilenen illere gönderilmiştir.
  • 554 konteyner ile 8 bin 236 adet çadır ve soba kurulmuştur.
  • 2 bin 834 öğrenci ve 2 bin 423 öğretmenin katılımıyla bin 147 kardeş okul ziyareti gerçekleştirilmiştir.
  • 193 bin 288 kuru gıda kolisi, 199 bin 264 muhtelif gıda ve su kolisi, 14 bin 304 muhtelif ev eşyası kolisi, 76 bin 716, kıyafet ve hijyenik ürün kolisi, 40 bin 656, kırtasiye ve oyuncak kolisi, dokuz TIR okul donatım desteği ile 1 milyon 910 bin 228 TL bakım onarım desteği bölgeye gönderilmiştir.
  • Okullarda değerler kulüpleri kurulmuştur. Bu kulüplerce kendi illerindeki okullarda bulunan depremzede öğrencilere yönelik değerler kulübü faaliyetleri ile maddi ve manevi destek çalışmaları yürütülmüş, il ve ilçelerde geçici ikamet eden depremzede ailelere yönelik destek ziyaretleri yapılmış, kardeş iller ve okullar arası karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmiştir. ÇEDES uygulama mekanlarında depremzede öğrencilere yönelik moral motivasyon ve oyun etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.”

Adıyaman’da aralarında Kuranıkerim kurslarının yer aldığı 168 kurs açıldı

Adıyaman’da deprem analizi gerektiren eğitim yapılarının sayısı 51 olarak belirtildi. Deprem sonrası ağır hasarlı, acil yıkılacak, yıkık eğitim yapısı sayısı ise 97 oldu.

Kentte psikososyal destek çadırlarındaki öğrenci ve ailelere destek sağlandı. 6 bin 86 öğrenciyle beraber, 4 bin 10 veliyle birebir görüşüldü. Grup çalışmalarına katılan öğrenci sayısı ise 26 bin 779 oldu.

Adıyaman’da aralarında Kuranıkerim kursları da olmak üzere 168 kurs açıldı. 36 bin 449 vatandaş bu kurslardan faydalandı.

Diyarbakır’da ÇEDES için 5 bin broşür dağıtıldı

Deprem sonrasında ÇEDES kapsamında Diyarbakır’da 25 okulda “değerler eğitimi” çalışmaları yapıldı.

Diyarbakır’da projede yer alacak okullardaki idarecilere, temsilci öğretmenlere, manevi danışmanlara ve gençlik merkezi sorumlularına yönelik ÇEDES tanıtım toplantıları düzenlendi. Öğrenci ve velilere yönelik tanıtım ve bilgilendirmeler yapıldı.

ÇEDES kapsamında örnek yıllık faaliyet planı doğrultusunda, il koordinatörü, diyanet görevlisi ve gençlik spor temsilcisi ile bir araya gelinerek ortak yıllık faaliyet planı hazırlık çalışmaları başlatıldı.

Değerler Kulübü öğrencilerinin AFAD, Kızılay, Yeşilay ve Türkiye Diyanet Vakfı’nı ziyaret ederek bilgi almaları ve bu kurumların gönüllülük çalışmalarında yer almalarının sağlanması konusunda rehberlik edildi.

Manisa, Yozgat, Bitlis, Sinop, Tunceli, Siirt, Niğde, Şırnak ve Kırıkkale illerimizdeki okullar ile Diyarbakır’daki okullar tarafından kardeş okul statüsünde “merhamet ve yardımseverlik” temalı destekleme çalışmaları belirlendi.

200 etkinlik, 30 okul öncesi materyali ve 5 bin broşür dağıtıldı.

Hatay’da çeşitli vakıf ve derneklerle işbirliği yapıldı

Hatay’da deprem sonrasında oluşturulan geçici barınma alanlarında öğrencilerin yaşadığı travmayı atlatmaları, boş zamanlarını eğitici ve sosyal etkinliklerle geçirmelerini sağlamak için birçok dernek ve vakıfla işbirliği içerisinde 36 geçici konaklama merkezinde 62 farklı atölye kuruldu.

İl genelinde her gün ortalama 330’a yakın psikolojik danışman görev aldı. Bu sayede 72 bin 870 bin öğrenciye, 29 bin 148 veliye ulaşıldı.

Hatay’da az hasarlı 79 okulun çatı onarımları ve bakım çalışmaları tamamlandı. Deprem sonrası orta hasarlı 81 okulun bakım ve onarım çalışmaları ise devam ediyor.

Kahramanmaraş’ta 66 bin öğrenciye psikososyal destek verildi

Kahramanmaraş’taki tespitler sonucunda, ilk etapta 83 (19 yıkık, 8 acil yıkılacak, 56 ağır hasarlı) okulun kullanılamaz durumda olduğu görüldü. Kahramanmaraş Valiliği, 170 okulun başka okul binasına taşınmasına karar verdi. 208 okulda ikili eğitime geçildi. Tahkik durumundaki 75 orta hasarlı okulla ilgili analiz çalışması sürüyor.

Kahramanmaraş’ta psikososyal destek çalışmaları yürütmek üzere bin 74 öğretmen görevlendirildi. Bu kapsamda 21 bin 178 öğrenci, 20 bin 60 veli, bin 775 öğretmen ile bireysel görüşme; 66 bin 3 öğrenci, 10 bin 618 veli ve bin 388 öğretmenle grup çalışması yapıldı.

ÇEDES nedir?

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan ÇEDES projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere “değerler eğitimi” veriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.