Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Lütfü Savaş’ta ısrarcı: Hatay’da alternatif aday arayışı sonuçsuz kaldı

CHP Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterilmesi ve depremin birinci yıldönümünde yaşanan protestoların ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. CHP, protestoların ardından yeniden anket yaptırsa da Hatay’da Lütfü Savaş’a alternatif olabilecek bir isim bulunamadığı görüşü öne çıktı. Buna göre, CHP’nin Savaş’ın adaylığını geri çekmesi beklenmiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 12 Şubat’ta çifte toplantı ile aday belirleme mesaisini sürdürdü. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) Hatay adayı Lütfü Savaş’a ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

Edinilen bilgiye göre, CHP Hatay’da Lütfü Savaş’ı aday gösterdikten sonra şehirde aday arayışına devam etti. CHP yönetimi, yeni yapılan anketin yanı sıra Savaş’a alternatif olabilecek isimler üzerine yoğunlaştı ancak yeni bir isim bulunamadı. 

MYK’da Hatay’da yapılan anketlere ilişkin değerlendirme yapılmadığı öğrenilirken kulislerde, Savaş’a alternatif isimlere yönelik arayışın listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği 20 Şubat’a kadar devam edebileceği yorumları yapılıyor.

“Savaş’ın oyu CHP’den yüksek”

CHP’li yetkililer, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin ikinci turunda Hatay’da Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50,14, Kemal Kılıçdaroğlu’nun 49,86 oy aldığını hatırlatarak, Lütfü Savaş’ın şehirde oy oranının partinin oyundan yüksek olduğunu belirtti. CHP’li bir yetkili bu durumu, “Hatay’da genel seçimlerde Kemal Bey kaybetti, orada oy oranı Lütfü Savaş’a ait. Savaş hala kırsal kesimden oy almaya devam ediyor. Savaş’a alternatif çıkmıyor” sözleriyle anlattı. 

Hatay’da 2019 seçimlerinde ise Lütfü Savaş, yüzde 55,16, AKP’nin adayı ise yüzde 42, 81 oy almıştı. Savaş’ın oy oranının Millet İttifakı’nın oy potansiyelinin de üzerinde olduğu yorumları yapılmıştı. 

CHP, yeniden anket yaptırdı

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin birinci yıldönümünde yapılan anma töreninde Lütfü Savaş’ın protesto edilmesinin ardından CHP’li yetkililer, konunun yeniden değerlendirileceğini açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 7 Şubat’ta Savaş’ın adaylığının sorulması üzerine “Partinin yetkili kurulları bu konuyu enine boyuna değerlendirip Hatay’ın tüm ilçelerinde, belki hemen iki üç gün içerisinde kapsamlı bir anket yapıp, ortaya koyup bir karar verecektir” dedi. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, aday belirlemede anket yöntemini kullandıklarını belirterek, Savaş’ın adaylığına yönelik şöyle konuştu:

“Elbette meydanda yükselen bazı sesleri duymak da önemlidir, fikir verir, ama milletin sesini duymak, sandıktan önceki en önemli gösterge. Çok yüksek örneklemle yapılan anketlerde bir şey görüyorsak müdahale ediyoruz. Görürsek müdahale ederiz.”

CHP’den Haluk Levent’e adaylık teklifi 

CHP’nin 12 Şubat’ta yapılan toplantılar öncesinde Ahbap Derneği Genel Başkanı Haluk Levent ile kurmaylar aracılığıyla temas kurulduğu ve adaylık için teklif götürdüğü ortaya çıktı. Levent, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Siyasi bir kimliğe giremem” dedi ve teklifi reddetti. 

CHP Sözcüsü Deniz Yücel’in “Kurumsal düzeyde adaylık teklifi söz konusu değil” açıklamasının ardından Levent bir açıklama daha yaptı ve “Ben zaten yazılı bir resmi teklif geldi demedim. Sözlü yapıldı. Üst düzeyden yapıldı. Üç kez arandım. Konuştuk” dedi. 

Yücel, “Gündemimizde yok” demişti

Yücel, Hatay adayına yönelik, “Kurumsal düzeyde bir teklif gitmediği cümlesinden bireysel düzeyde bir teklif gittiği anlaşılamaz. Bende böyle bir bilgi olsa ben bunu sizlerle paylaşırım. Hatay adayımızın geri çekilmesi gibi bir gündemimiz olmadı” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.