Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (29 Şubat 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının karar duruşması sanıkların son savunmasının alınmadığı gerekçesiyle 25 Nisan’a ertelendi.

TÜİK’e göre Türkiye ekonomisi 2023’te yüzde 4,5 büyüdü. İktisadi faaliyet kollarına göre en yüksek büyüme hızı yüzde 13,3 ile net vergide kaydedildi. TÜİK’in en önemli sorunun hayat pahalılığı olduğuna yönelik araştırmalar ortaya koyduğu 2023’te kişi başına düşen gelir 13 bin 110 dolara çıkarak rekor kırdı.

Ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını söyledi, “Eğer sıkılaştırmayı hâlâ negatif reel faizlerde götürürlerse, bu yeterli olmayacak” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın’da halka hitap etti. Türkiye’nin büyüme verilerini gündemine alan Erdoğan, “Türkiye ekonomisi geçen yıl depreme ve diğer olumsuzluklara rağmen yüzde 4,5 büyüyerek çok önemli başarıya imza attı. Hani ekonomi kötüydü?” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek “Birine kalsa, her şeyi kendi çatısı altına toplayacak. Her şeyi ona verirseniz hizmet gelirmiş, her şeyi ona verirseniz bu milleti mahveder, iyi ki biz varız. Böyle bir anlayış olabilir mi?” dedi. İmamoğlu ayrıca AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’la aralarında geçen “650 bin konut” konusuna istinaden “Yüzleri kızarmadan yalan söylüyor. İstanbul’un beş-altı yıllık tüm parasını harcasa, yine bu kadar konut yapamaz” diye konuştu. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasının yeterli olmadığını kabul etmesine yönelik de “Emeklilerin aldığı maaşla ilgili dalga geçecek seviyede yorum yapmasını, ben hicap duyarak dinledim” dedi.

AKP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Halis Bilden, kayyum sisteminin zorunlu olduğunu ancak uygulamayı benimsemediğini ve seçimi kazanarak başkan olmak istediğini söyledi.

Avrupa’da bazı ülkeler, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030’a kadar ulaşılmasını hedeflediği sürdürülebilir kalkınma planını gerçekleştirdi. Çalışmalar, 2010’dan itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sürdürülebilir kalkınma planlarını uygulamada sistematik bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Beykoz’daki Hidiv Kasrı için başlattığı hukuki süreçte karar çıktı. İstinaf Mahkemesi, Hidiv Kasrı’nı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devreden kararı bozarak İBB’nin başvurusunu kabul etti. Hidiv Kasrı, İBB mülkiyetinde kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.