Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Hamas Savaşı: İsrail ordusu bir kez daha insani yardım bekleyenlere saldırdı

İsrail ordusu, bir kez daha insani yardım bekleyen Gazzelilere saldırdı. İsrail ile Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürerken Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrailli bir haber ajansına göre İsrail delegasyonu, bugün (3 Mart) Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen ateşkes görüşmesinden çekildi.

Hamas ile İsrail arasında ateşkes görüşmeleri sürerken İsrail ordusu bir kez daha Gazze’de insani yardım bekleyen sivillere saldırdı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın aktardığına göre saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki aç sivillere soykırım savaşı yürüttüğünü söyledi.

İsrail ordusu ayrıca bugün (3 Mart) Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr Belah’taki insani yardım aracını hedef aldı. İsrail ordusunun saldırısında dokuz kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı.

İsrail ordusu daha önce de 29 Şubat’ta Nablusi Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef almıştı.

İsrail, Hamas ile müzakere masasından kalktı mı?

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin aktardığına göre bugün (3 Mart) İsrail delegasyonu Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilecek ateşkes görüşmesinden çekildi. İsmini vermek istemeyen bir yetkiliden edinilen bilgiye göre İsrail delegasyonu, “Hamas liderlerinin sorulara net cevaplar vermediğini ve bu yüzden de İsrail’in Hamas ile konuşacak bir şeyi olmadığını” söyledi.

Belirtilene göre Hamas, hâlâ hayatta olan rehinelerin tam listesinin verilmesini reddetti.

Haber ajansının aktardığına göre şu an Kahire’de bir İsrail delegasyonu bulunmuyor.

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise günlerdir İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin Ramazan gelmeden gerçekleşeceğini iddia ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, 27 Şubat Salı günü “pazartesi gününe kadar anlaşma yapılmasını umduğunu” söyledi.

Ancak süreç boyunca her iki taraf da taleplerin kabul edildiğine dair net tepkiler vermedi.

Hamas delegasyonu bugün Kahire’ye vardığında bir Filistinli yetkili, Reuters’a verdiği demeçte “henüz o aşamada değiliz” demişti.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi AFP’ye verdiği demeçte ise İsrail’in devam eden görüşmelerde Filistinli grubun taleplerini kabul etmesi halinde Gazze’de ateşkesin “24 ile 48 saat içinde” sağlanabileceğini söylemişti.

Reuters’a konuşan başka bir kaynak 2 Mart Cumartesi günü İsrail’in masadan çekilme ihtimali olduğunu söylemişti. İsrail’in en net talebi ise hâlâ hayatta olan rehinelerin tam listesinin kendilerine teslim edilmesi. Bir Filistinli yetkili ise Hamas liderlerinin bugüne kadar bu talebi reddettiğini söylemişti.

Geçmiş ateşkes görüşmelerinde de Hamas, rehinelerin sağlık durumları hakkında bilgi vermek konusunda isteksiz davranıyordu.

ABD’li bir yetkili ise 2 Mart Cumartesi günü gazetecilere şunları söylemişti:

“Şu anda tam anlamıyla ateşkese giden bir yol var. Masada bir anlaşma var. Bir çerçeve anlaşması var.”

Aynı yetkili ayrıca İsrail delegasyonun bu anlaşmayı kabul ettiğini ve Hamas’tan yanıt beklediklerini belirtmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.