Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM raporu: Gazze’de gözaltına alınan Filistinlilere cinsel şiddet uygulanıyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından hazırlanan raporda, İsrail tarafından gözaltına alınan Filistinlilerin “travmatize olmuş halde” döndükleri belirtildi. Tutuklu Filistinlilerin elektrikle idam edilmekle tehdit edildiği, çıplak şekilde fotoğraflandığı, köpek saldırısına ve hatta cinsel istismara uğradıkları ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından hazırlanan raporda, Aralık 2023’ten bu yana Kerem-Şalom geçiş noktasında serbest bırakılan Filistinli esirlerle görüşmeler yapıldı. 1000’den fazla tutuklunun serbest bırakıldığı bilgisinin yer aldığı raporda, İsrailli gardiyanların “dayak ve diğer kötü muamele ve tehditler yoluyla operasyonel bilgiler elde etmeye ve itirafa zorlamaya çalıştıkları” iddia edildi.

Aralık ayından bu yana Kerem Şalom’da serbest bırakılan 1002 tutuklu arasında 6 yaşından küçük 29 çocuk, 80 kadın ve 21 UNRWA personeli bulunuyor. Tutuklu esirlerden bazılarının Alzheimer gibi kronik rahatsızlıkları olduğu da belirtildi.

İlk kez New York Times tarafından haberleştirilen iddialara göre UNRWA raporunda, “Gözaltına alınanlar, kamyonlarla her biri 100-120 kişi barındıran büyük derme çatma ‘askeri kışlalara’ götürüldüklerini ve burada genellikle haftalarca, yakın bir yerde sorgulama dönemleri arasında tutulduklarını bildirdiler” denildi.

Raporda yer alan iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Ancak raporda belirtilenler, Guardian’ın konuştuğu esirler ve insan hakları örgütleri tarafından toplanan ifadelerle tutarlı.

Raporda cinsel saldırı iddiaları da vurgulandı. Kadın tutukluluların gözleri bağlıyken tacize uğradıkları, bazı erkek tutukluların ise cinsel organlarına vurulduğu belirtildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), UNRWA raporunda yer alan iddiaları kesin bir dille reddediyor. Guardian’a yapılan yazılı açıklamada, “Tutuklulara gözaltında bulundukları süre boyunca ya da sorgu sırasında kötü muamele edilmesi IDF değerlerini ihlal eder” denildi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.