Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Burcu Köksal krizi | Reha Ruhavioğlu: “Özgür Özel’in açıklaması DEM Partilileri tatmin etmedi, İmamoğlu’nun cevabı Kürt seçmen ve CHP ilişkisini korudu”

Burcu Köksal krizi Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki klik çatışması mı? Kemal Kılıçdaroğlu neden açıklama yaptı, olayla ilgisi ne? Kürt seçmenin CHP’ye karşı tutumu değişecek mi? Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul adaylığı nasıl etkilendi? İmamoğlu’nun Köksal’a verdiği sert ve net tepkinin Kürt seçmenle CHP arasındaki ilişkiyi toparladığını söyleyen Reha Ruhavioğlu, “İmamoğlu’nun cevabı insanlık namına çok hayırlı ve çok cesur, yarın Tanju Özcan Burcu Köksal’a sahip çıksa CHP ne diyecek” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal “Seçildiğimde belediyenin kapıları Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) hariç her siyasi partiye açık olacak” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Burcu Köksal’ın “Sürçülisan oldu, aman başkanım sen düzelt” dediğini duyurdu fakat Köksal Parti Genel Başkanı’nı yalanladı. Ekrem İmamoğlu ise “Bunu diyen, ya kendine başka bir iş ya da başka parti bulacak” sözleriyle tepki gösterdi. Medyascope muhabiri Cansu Timur Burcu Köksal tartışmasının parti içinde nasıl yankılandığını anlattı.

Kemal Kılıçdaroğlu olayla ilgili “CHP içi klik kavgası” ithamına sert tepki gösterdi, Özgür Özel ise belediye başkan adaylarının ayrımcılık yapmama sözü verdikleri bir taahhütname imzalayacaklarını ilan etti. Tüm bu süreç DEM Parti seçmenini ve Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul çalışmalarını nasıl etkiledi? Reha Ruhavioğlu yorumladı:

Kılıçdaroğlu kötü bir final yaptı Burcu Köksal bugün bu yüzden bu kadar rahat ırkçılık yapabiliyor

“CHP’li birisinden Afyon’da böyle bir şey duymak Kürtler açısından sürpriz değil. Türkiye’de bir siyasetçinin hala bu kadar göğsünü gere gere ırkçı ve ayrımcı bir ifadeyi kitlelerin önünde söyleyebiliyor olması, ırkçılığın ve ayrımcılığın ne kadar yaygınlaştırılıp normalleştirildiğini gösteriyor. Burcu Köksal bunu oradaki kitleden coşku almak için yapıyor. Afyonkarahisar’da DEM Parti seçmeni olan birileri mutlaka vardır. Mesela bölgeye çalışmak için göç eden insanlar olabilir ve Köksal’ın açıklamasının yol açabileceği şeyler onlar için tehlikeli olabilir. İnsanlıktan uzaklaşmamak lazım. Irkçılık insanlıktan çok uzaklaştıran bir şey. İkincisi CHP yüzyıllık geçmişine bir parantez açmaya çalışıyordu son 5-6 yıldır. Kürtlerle ilgili olumsuz bir geçmişi olduğunu kabul etmek, Kürtlerle helalleşme çabası içinde olduğunu söylemek gibi çıkışları olan Kılıçdaroğlu’nun bir hikayesi vardı. Maalesef Kılıçdaroğlu, Ümit Özdağ protokolü ile kötü bir final yaptı. Biriktirdiği şeyleri kendi ayağıyla tekmelemiş oldu ve Burcu Hanım bugün bu yüzden bu kadar rahat ırkçılık yapabiliyor.”

“Özgür Özel’in tepkisi yetersizdi”

“DEM Parti konuyla ilgili gündem yaratmadı. Muhtemelen Cumhuriyet Halk Partisi değil ama Burcu Köksal’ı ciddiye almıyorlar. Buradan estireceği popülist rüzgardan beslenebilecek bir siyasetçi olduğunu düşünüyorlar ve bir parti olarak bir kişinin bu popülist hareketine karşılık vermemek istememişlerdir. Esas muhatabımız olan aktörler Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ne söyleyecek ne yapacak diye beklediler. Özgür Özer’in Uşak’ta verdiği tepki çok iyi bir tepki değildi. Siz sürçülisan ettiğini söylüyorsunuz ama biraz sonra sizi yalanlayan başka bir şey söylüyor.

‘Değişimciler’ e karşı bir girişim olduğu tartışılıyor, kazanırlarsa ne olacak? Irkçılar yönetimi ele geçirdi iyi oldu’ mu diyeceğiz?”

Özgür Özel ve İmamoğlu grubunu zorda bırakmaya yönelik Kürtlerle aralarında çelişki yaratmak buradan ‘değişimciler’ dediğimiz grubun yenilgi sağlaması oradan tekrar Kılıçdaroğlu’na yakın ekibin güçlenmesi gibi bir murad olduğu da söyleniyor ama benim bu tartışmayla ilgili işin içinden çıkamadığım nokta şu: eğer konu buysa daha fazla ırkçılık yapan bir klik CHP’nin başına gelince ne olacak? Irkçılar yönetimi ele geçirdi iyi oldu’ mu diyeceğiz?”

“Oğuz Kağan Salıcı çok erken bir tepki verdi”

“Görebildiğim kadarıyla Oğuz Kağan Salıcı çok erken bir tepki verdi. Kılıçdaroğlu’na yakın olduğunu gördüğümüz insanlar da bu meseleyi olduğu gibi kabul etmiş değiller. İşin içinde ırkçılık var. Siyaseten ise parti içindeki rekabetten çok, bir öfkeyle hareket etme durumu var. Burcu Köksal’ın çok şahsileştirdiği bir şey var. Gemileri öyle bir yakıyor ki ‘İmamoğlu kaybederse kaybetsin Kılıçdaroğlu dönmüyorsa dönmesin ben bu öfkemi burada kusayım’ diyor.”

“Tanju Özcan’ı aday gösterip Burcu Köksal’ın bu çıkışına şaşırıyor gibi davranmak da yanlış”

“Şöyle bir gerçeği de kabul etmek lazım biz bugün Burcu Hanım’ın böyle ırkçı bir ifadesini konuşuyoruz ama Cumhuriyet Halk Partisi en az Burcu Köksal kadar ırkçı bir belediye başkan adayını Afyon’da üstelik partiden ihraç edilmişken tekrar partiye davet ederek aday gösterdi. Burada CHP’nin şöyle bir karar vermesi gerektiğini düşünüyorum ‘Biz pragmatik olarak biraz oy kazanacağız diye bazılarının ırkçılık yapmasına göz mü yumacağız yoksa insanlık namına kaybetmeyi göze mi alacağız.’ Neden Bolu’da Tanju Özcan’ı tekrar belediye başkan adayı gösteriyorsunuz. Tanju Özcan sığınmacı karşıtı, Kürt karşıtı, gayet ırkçı bir siyasetçi, cinsiyetçi ve terbiyesiz. Tüm bunlara rağmen Tanju Özcan’ı aday gösterip Burcu Köksal’ın bu çıkışına şaşırıyor gibi davranmak da yanlış.”

“İmamoğlu’nun cevabı insanlık namına çok hayırlı ve çok cesur, yarın Tanju Özcan Burcu Köksal’a sahip çıksa CHP ne diyecek”

“İmamoğlu’nun cevabını insanlık namına çok hayırlı ve çok cesur buldum. Çıkıp ‘Ya kendine başka bir iş bulur ya başka bir parti bulur bizim partimizde böyle şeyler olmaz’ dedi. Yarın Tanju Özcan çıkıp Burcu Köksal’a sahip çıksa CHP ne diyecek? Aynı şey Tanju Özcan içinde yapabilecek mi? Bu çelişkilerin hepsine dair bir karar vermek gerektiğini düşünüyorum. Görülen o ki yerel seçimlere giderken böyle mayınlar döşeniyor, döşenecek. Burcu Köksal elbette çok ciddiye alınacak biri değil ama siz bu insanı grup başkanvekili yapmışsınız. Seçim öncesi Burcu Köksal ile ilgili bir şey yapılmasını beklemiyorum ama seçim sonrası bu insanla ilgili nasıl bir süreç işleyeceğini herkes merak edecek.”

“Kılıçdaroğlu’na yakın ekip kurultay talebini yükseltsin ve tekrar göreve gelsin gibi bir niyet varsa son derece yanlış bir yerden başlanmış”

“Gördüğüm kadarıyla Köksal’ın kendisi de işin seçim sonrasına ertelendiğini ve siyasi kariyeriyle ilgili çok hayırlı gelişmeler olmayacağını gördüğü için kavgayı seçim öncesinde biraz keskinleştirmek istiyor. Genel başkanı başka bir şey demişken çıkıp onu yalanlamak üzerine bir siyaset yapmazsınız, bu artık köprülerin atıldığı bir yere işaret ediyor. İşin içinde ‘Değişimciler seçimlerde yenilgi alsın. Kılıçdaroğlu’na yakın ekip kurultay talebini yükseltsin ve tekrar göreve gelsin gibi bir niyet varsa son derece yanlış bir yerden başlanmış. Diyelim Kürt karşıtı ırkçı bir yerden gelip tekrar CHP içinde bir grubun kazanmasını sağladınız. Kılıçdaroğlu’nun yakını ekibi ırkçıydı demek istemiyorum ama belli ki içinde Köksal gibi ırkçı isimler de var. Diyelim ki hiçbir şehirde DEM Partili seçmeni insandan saymadınız, Ne olacak Türkiye’nin başı göğe mi erecek? Bu tarz ortaokul sosyal bilgiler kitaplarında kalmış ve maalesef hala orada durmaya devam eden, son derece nobran ırkçı bir siyaset tarzı bunun ayıplanması lazım. İnsanların yüzlerinin kızarması lazım. Bırakın Kürtleri ya da DEM Parti’nin hayrına olanı, Türkiye’nin hayrına olan budur. Irkçılıktan bugüne kadar kimse hayır görmedi. Kaybedip yıkılırsınız ve kimse adınızı anmaz. Burcu Köksal’ı Türkiye tarihinde ancak Nihal Atsız’ı hayırlı ananlar anabilir. Türkiye’nin katı katıksız ırkçıları hayırlı anabilir.”

“Özgür Özel’in söylediği şey DEM Partilileri tatmin etmedi, Ekrem İmamoğlu’nun net ve sert cevabı Kürt seçmen ve CHP arasındaki ilişkiyi korudu”

“Özgür Özel’in söylediği şey DEM Partilileri tatmin etmedi çünkü arkasından Burcu Hanım bir çelişki yarattı fakat Ekrem İmamoğlu’nun net ve sert cevabının Kürt seçmen ve CHP arasındaki ilişkiyi koruduğunu düşünüyorum. Ekrem İmamoğlu’nun daha net bir pozisyon alması için de vesile oldu. Şer’den doğan bir hayır da görüyoruz. Altını çizmem gerekirse bunu Kılıçdaroğlu’na yakın ekibin de destekleyeceğini düşünmüyorum. Nitekim ilk tepkiyi verenlerden biri Kılıçdaroğlu’nun başkan yardımcılarından biri olan Oğuz Kağan Salıcı’ydı.”

“İmamoğlu’nun ‘Durun işleri bozuyorsunuz’ demesi anlamlı fakat…”

“Esas açıklamanın İmamoğlu’ndan gelmesinin iki farklı okuması var biri İmamoğlu İstanbul’da seçime giriyor. İstanbul CHP AK Parti ve Türkiye için en önemli şehir ve neredeyse yerel seçimleri İstanabul’da kimin kazanacağına kilitlenmiş durumdayız. Diğer şehirleri çok fazla önemsemiyoruz. İstanbul’da Kürt seçmenin oyuna esas ihtiyaç duyan CHP ve İmamoğlu. Dolayısıyla esas güçlü hamlenin ‘Ya durun bir dakika siz ne yapıyorsunuz burada işleri bozmaya çalışıyorsunuz’ hamlesinin İmamoğlu’ndan gelmesi çok anlamlı. İstanbul’daki Kürt seçmen Özgür Özel bir şey söylemiş olsa da olmasa da dönüp ‘İmamoğlu ne diyor’ diye bakacak. İmamoğlu’nun reaksiyon alıp Kürt seçmenin beklediği çıkışı yapmış olması olumlu ve anlamlı fakat diğer taraftan şöyle bir şey var Özgür Özel bir genel başkan ve İmamoğlu İstanbul belediye başkan adayı ve belediye başkanı. Burada mevzuyu bağlayıcı çıkışı liderlik özelliğiyle bağdaştırırsak Özgür Özelinkini bununla açıklayamıyoruz.

Özgür Özel yeni genel başkan elbette anlaşılır bir şey ama İmamoğlu’nun hızlı refleks alan ve liderlik özelliği gösteren bir siyasetçi olduğunu daha rahat söyleyebiliyoruz. Özgür Özel’de ise henüz genel başkanlıkta acemilik döneminin devam ettiğini söyleyebiliriz. Muhtemelen bir sonraki krizde Özgür Özel böyle bir acemiliği yapmayacak. Bu ilişki toplumda şöyle bir algıya yol açıyor ‘Bu partinin esas lideri kim?'”

“İmamoğlu’nun güçlenen liderliğini daha fazla konuşmaya başlayacağız, Özgür Özel de büyük ölçüde bu durumu kabullenecek”

“İstanbul kazanılırsa 2028’e doğru biz İmamoğlu’nun güçlenen liderliğini daha fazla konuşmaya başlayacağız. Kanaatim Özgür Özel de büyük ölçüde bu durumu kabullenecek. Kılıçdaroğlu İmamoğlu gerginliğinin tekrar edeceğini düşünmüyorum. Özgür Özel ile İmamoğlu gerilimini. Muhtemelen Özgür Özel’in İmamoğlu’na ‘2028’e kadar iyi bir belediye başkanlığı yap ve biraz liderlik performansı da sergile. Ben de 2028’e süreci bir genel başkan olarak götüreceğim sen bizim adayımızsın’ dediği bir yol izlemeleri gerekecek. Bunu Kılıçdaroğlu gibi işi son güne bırakmak yerine bugünden karar verirlerse parti içinde liderlik çatışmasının ortaya çıkmaması o kadar mümkün olur. Toplum İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu tekrar seçiyorsa, cumhurbaşkanlığı adaylığında da görmek istiyordur. Bu mevzuya erkenden karar vermek gerektiğini düşünüyorum. İmamoğlu’nun bu açıklamayı yapması da Kürt seçmenin gönlünü tatmin etmiş gözüküyor.”

“Tanju Özcan bu taahhütnameyi imzalayacak mı imzalamazsa ne olacak imzalayıp çeliştiğinde ne olacak”

“Taahhütnamelerde yazan şeyler toplumsallaşmıyor. Toplumsallaşan şey siyasetçilerin performansı. İmamoğlu’nun yaptığı açıklama büyük ölçüde tartışmaya cevap vermiş gözüküyor. Bugün Özgür Özel dikkatleri kendine çekecek çok daha güçlü bir şey söyleyebilir fakat bunu yapmadıkça biz kimin pozisyonunun ne olduğunu anlamış olduk ama merak ediyorum Tanju Özcan bu taahhütnameyi imzalayacak mı imzalamazsa ne olacak imzalayıp çeliştiğinde ne olacak. Tıpkı Kılıçdaroğlu’nun haysiyetli bir kaybedişe cesaret edememesi gibi CHP’nin de Bolu’da haysiyetli bir kaybedişi göze alamadığını düşünüyorum. Irkçı bir siyasetçiden rahatsızsanız bırakın gitsin hangi parti ile kazanıyorsa kazansın.”

Burcu Köksal krizine taahhütname çözümü | CHP belediye başkan adayları, ayrımcılık yapmayacaklarına dair belge imzalayacak

Yol kazası

“İnsanlar Kılıçdaroğlu ile olmadığını düşünüp değişim istiyorlar yenilikçi bir şey istiyorlar. Bu çağrı ilk olarak CHP’den tasfiye edilmiş bir ırkçıdan Tanju Özcan’dan geliyor. İmamoğlu daha kapsayıcı daha kuşatıcı muhafazakarla Kürtlerle dindarlarla daha iyi konuşan bir aktör diye daha çok karşılık buluyor ve CHP de onun yönettiği yanında olduğu ekip başa gelsin istemiyor ama bu hareketin işaret fişeğin çakan kişi CHP’nin en ayrımcı, en sığınmacı düşmanı, en cinsiyetçi, en ırkçı Belediye Başkanı. Bu durumların hepsini yol kazası olarak değerlendiriyorum. Her şey çok taze. 100 yaşını aşmış bir partiden bahsediyoruz ve bazı karakterleri bugünden yarına çözmeniz zor. Erdoğan gibi her şeyi çekip çevirecek güçlü bir lider olmadıkça bu tarz ilişkileri yönetmek zor. Örneğin İmamoğlu cumhurbaşkanı olur ya da daha güçlü bir isim olur o zaman belki mümkün olabilir. Bugün böyle olayların önünü almak çok mümkün değil.

“Tanju Özcan’ı da Burcu Köksal’ı da durdurmak güçlü liderlik ister”

“Tanju Özcan’ı da Burcu Köksal’ı da durdurmak mümkün değil ancak Tayyip Erdoğan gibi bir lider ‘Seni kovduk kardeşim diyecek. O, toplumda da itibarsızlaşacak. Erdoğan’ın bu şekilde kovduğu bazı muteber isimler bağımsız aday olduğunda çok fazla oy alamadı ama bunun içinde güçlü liderliklere ihtiyaç var. Bu da alınabilir bir şey değil. Özgür Özel’in birçok alanda güçlü tarafı var ama Erdoğan kadar karizmatik ve çelişkileri yönetebilen bir genel başkan da değil elbette.”

İstanbul’u kazanmış bir İmamoğlu…

“Eğer Afyon belediyesi CHP tarafından kazanılabilecek bir belediye olsaydı Burcu Köksal böyle bir açıklama yapamazdı. Yarın biz belediye seçimlerine değil de milletvekili seçimlerine gidiyor olsaydık Burcu Köksal yine böyle bir açıklama yapmazdı niye çünkü Burcu Köksal bugün orada bir şey kazanmayacağını biliyor ve milletvekilliği cepte dolayısıyla bir sonraki dönemde beni aday yapmayacak deyip köprüleri atıyor. Bu tartışmalar olmasa bile İstanbul’u kazanmış bir İmamoğlu CHP’nin içinde çok güçlü olacak. İmamoğlu’na karşı köprüleri atmak kendi siyasi kariyeriyle ilgili işleri bitirme anlamına da gelebilir bazıları için. CHP değil Köksal kaybedecektir. İstanbul’u kazanmış bir İmamoğlu’nun zaten güçleneceğini ama onunla beraber Özgür Özel’in de güçleneceğini düşünüyorum. İstanbul’u kazanmış bir İmamoğlu 2028’e kadar Özgür Özel ile çok iyi bir ikili partnerlik ilişkisi yaşayabilirlerse, birlikte güzel bir sıçrama yapabileceklerine inanıyorum. Yeter ki bu sefer de bir liderlik çatışması yaşamayalım. ‘Hangimiz lider hangimiz genel başkan’ çatışması yaşamayalım. İmamoğlu daha karizmatik, daha herkese hitap eden, daha merkez sağdan gelen, refleksleri daha hızlı çalışan bir siyasi lider. Bunu kabul etmek gerekiyor. CHP içinde bununla inatlaşmamak gerektiğini düşünüyorum, muhtemelen de böyle olacaktır. Ben Özgür Özel’in seçim sonrası İstanbul’da kazanmış bir İmamoğlu ile çok çatışmayacağını, belki buna gerek de kalmayacağını birlikte çizdikleri yol haritasıyla süreci götürebileceklerini düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler