Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekliye üç bin lira bayram ikramiyesi yürürlükte | Seçimden önce seyyanen zam gelir mi?

Emeklilerin bayram ikramiyesinin üç bin liraya çıkarılmasını da içeren 8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İkramiyelerin 10 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı’ndan önce yatması bekleniyor ancak emeklilerin gözü yerel seçimler öncesinde aylıklara seyyanen zam yapılıp yapılmayacağında.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeleri 2 Mart 2024’te tamamlanan “Ceza Muhakemesi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 12 Mart 2024’te Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen kanunun 39. maddesiyle emekli bayram ikramiyesi üç bin liraya çıkarıldı. Böylece dini bayramlarda emekliye verilen ve genel seçimlerden önce iki bin liraya çıkarılan bayram ikramiyesi, yerel seçimlerden önce üç bin lira oldu. 

Bayram ikramiyesinin Ramazan Bayramı öncesinde hesaplara yatması bekleniyor

İlk günü 10 Nisan olan Ramazan Bayramı için, nisan ayının ilk haftasında SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki tüm emeklilere ikramiyelerinin yatması bekleniyor. İktidar, birkaç gün öne çekerek emeklilere ikramiye ödemelerinin 31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce yapılması yönünde de karar alabilir.

İzleyin – Emekliler zam bekliyor | Erdoğan reddetti, Bahçeli “Yapılacak” dedi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Şubat’ta Kütahya mitinginde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in emekli aylıklarına yedi bin liralık seyyanen zam önerisini “Birileri emeklilere ‘zam’ diyerek tahrik ediyor” sözleriyle reddetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 29 Şubat’ta Ankara’da MYK toplantısında emeklilerin zam talebinin haklı olduğunu ve zam yapılacağını söyledi. Bahçeli, konuya ilişkin, “Emeklilerimizin çağrıları haksız değildir, gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacaktır. Enflasyonla mücadele başarıya ulaşacak. Türkiye öngörülebilir bir ülkedir” diye konuştu.

İktidar ortaklarının emekli aylıklarına ilişkin farklı yorumları, emekli aylığı için seyyanen artış beklentisi yarattı ama Erdoğan da, Bahçeli de konuyla ilgili yeni bir yorum yapmadı. Üç bin lira ikramiye Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, emekli aylıklarına ya da ikramiyesine yeni bir zam yapılacağına yönelik beklentiler zayıfladı.

Bayram ikramiyesinde enflasyona ezilen artış

Emeklilere bayram ikramiyesi ilk kez 2018 genel seçimlerinden önce, bin lira olarak verilmeye başlandı. Üç yıl boyunca bin lira ödenen ikramiye, 2021’de yüzde 10’luk artışla bin 100 liraya çıktı.

En düşük emekli aylığı 2023 yılında beş bin beş yüz lira olarak belirlendiği ocak ayından üç ay sonra tekrar artırıldı. 2023 genel seçimlerinden önce, iktidar en düşük emekli aylığını yedi bin beş yüz liraya yükseltirken, emekli ikramiyesini de iki bin liraya çıkardı.

TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 67 olarak açıkladığı şubat 2024’te ise bayram ikramiyelerine yüzde 50 zam gündeme geldi. En düşük aylığı 10 bin liraya tamamlanan milyonlarca emeklinin aldığı zam yüzde 33’te kalırken, iki dini bayramda aldıkları ikramiye iki bin liradan üç bin liraya çıkarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.