Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, basın özgürlüğünü güçlendirmeyi amaçlayan yasa tasarısını onayladı

Avrupa Birliği (AB) parlamentosu, 2022’de AB yöneticileri tarafından önerilen “Medya Özgürlüğü Yasası”nı kabul etti. Yasa, hükümetlerin gazetecileri yasadışı biçimde izlemesinin önüne engeller koyarken medya sahiplerinin de kaynakları hakkında kamuoyuna şeffaf olması yönünde düzenlemeler getiriyor.

Avrupa Birliği (AB) parlamentosu, AB yönetimi tarafından 2022’de önerilen “Medya Özgürlüğü Yasası”nı bugün (13 Mart) oy çokluğuyla kabul etti. Yasa tasarısına 464 evet oyu verilirken 92 hayır oyu verildi. Parlamentoya katılanlar arasında 64 kişi de çekimser oy kullandı.

Yasaya göre AB üyesi hükümetler, medya özgürlüğünü korumakla mükellef. Medyaya olası kötü niyetli müdahalelere karşı yaptırımlar içeren yasa ayrıca gazetecilerin yasadışı izlenmesine de sınırlama getiriyor.

Parlamento, bu yasa ile birlikte gazetecileri yasadışı biçimde gözetleyecek bütün yazılımların önüne engel koymayı planlıyor. Bu yasaya göre hükümetler yalnızca “son çare” olarak gazetecileri gözlemleyebilecek.

Daha önceleri Fransa, İtalya, Malta, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkeler “ulusal güvenliği tehdit etmesi” durumunda gazetecilerin izlenmesi gerektiğini belirterek tasarıda bir düzenleme talep etmişti.

Medya kuruluşları ayrıca aldıkları finansmanı ve devlet reklamlarını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmak zorunda.

Parlamentodan geçirilen bu yasanın uygulanmasını denetlemek üzere Avrupa Medya Hizmetleri Kurulu adı verilen özel bir AB organı kurulacak.

AB Parlamentosu başkanı Roberta Metsola, yasanın parlamentodan geçmesinin ardından “tarih yazdıklarını” belirtti. Metsola konuşmasında öldürülen gazeteciler Daphne Caruana Galizia ve Ján Kuciak’ı da andı.

Özellikle İrlanda, Finlandiya ve İsveç’in içinde bulunduğu Kuzey Avrupa ülkeleri, medya özgürlüğünde ilk beşte yer alsa da birçok Avrupa ülkesinde durum aynı değil. Örneğin Yunanistan, medya özgürlüğü sıralamasında dünya çapında 107. sırada.

Avrupa’da son dönemlerde yaygınlaşan dezenformasyın, medya sektöründe şeffaflığın azalması ve gazetecilere yönelik baskı AB parlamentosunu bu konu hakkında bir aksiyon almaya itti.

Bu yasa, AB’nin medya özgürlüğünü koruyan ilk düzenlemesi olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.