Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı avukat Mehmet Gün: “Yargı vasıtası ile hakkını alabileceğini kesin olarak düşünenlerin oranı, yüzde 20 civarında”

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı avukat Mehmet Gün, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Vatandaşlarımızın adalete güvenini tesis etmeye, yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya çıkarmanın gayreti içerisindeyiz” sözleriyle ilgili konuştu. Gün, “Yargı vasıtası ile hakkını alabileceğini kesin olarak düşünenlerin oranı, yüzde 80 civarında olması gerekirken, yüzde 20 civarında” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Mart’ta Rize Adalet Eğitim Merkezi’nde adliye personeline yönelik eğitim programı sonrasında düzenlenen sertifika töreninde konuştu. Tunç konuşmasında “Toplamda 200 bine yakın hâkim, savcı ve yardımcı personelle beraber yargı hizmetlerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın adalete güvenini tesis etmenin, yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya çıkarmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı avukat Mehmet Gün, X hesabındaki paylaşımla Tunç’a cevap verdi, “Sayın bakanı, yargı hizmetlerinde memnuniyeti sağlayacak kalite unsurlarını resmi olarak tanımlamasını, temsil ettiği bu 200 bin kişilik camianın her biriminin ve unsurunun açık şekilde taahhüt ettirmeye ve bunu hangi bilimsel esaslara göre, nasıl ölçüp değerlendireceklerini ilan etmeye davet ediyorum” dedi.

Yargı sisteminin yeterli kaliteye sahip olmadığını belirten Gün, “Doğal olarak yargıya güven de çok düşük. Yargı vasıtası ile hakkını alabileceğini kesin olarak düşünenlerin oranı, yüzde 80 civarında olması gerekirken, yüzde 20 civarında” diye yazdı.

Gün şöyle devam etti:

“Ülkenin insan kaynağı, zamanı, emeği, mali birikimi israf edilmektedir. Mahkemelerimiz, binlerce delilin incelenmesini gerektiren karmaşık davalarda maddi gerçeği tam ve doğru olarak ortaya çıkarma, etkin ve verimli yargılama yapma yeteneğinden mahrumdur. Yargı görevini yapabilmek için idari makamların soruşturmasına ve dış kaynaklara muhtaçtır. Yargının olağan görevleri; bilirkişilik, zorunlu arabuluculuk, uzlaştırma, idari makamların soruşturma izni vermesi gibi şartlarla, fiilen yargı dışına çıkarılmaktadır.”

“Davalar yıllarca sürmesine rağmen kaliteli kararlar ortaya çıkmıyor”

Karmaşık davalarda çözümün yıllarca arandığını ancak yine de kaliteli kararların verilmediğini dile getiren Gün, “Sermaye piyasasında yatırımcı ile aracı kurumlar arasında çıkabilecek, halka açık şirketler başta olmak üzere belirli bir sermaye grubunun tek başına hakim olmadığı şirket davaları, buluş sahipleri ile sermayedarlar ve teşvik kurumlarının bir araya geldiği karmaşık ilişkilere tabi yatırımlara ilişkin uyuşmazlıklar, konsorsiyum ve ortak girişim sözleşmeleri ile ilgili uyuşmazlıklar, büyük altyapı yatırımlarına, sigortaya ve özellikle reasüransa ilişkin uyuşmazlıkların ekonominin gerektirdiği etkinlikte ve makul sürelerde ve aynı zamanda taraflar arasındaki ekonomik ilişkinin sürdürülmesini güvence altına alarak mahkemelerimizde etkin olarak çözülmesi mümkün değildir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.