Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Depremde Twitter’ı kısıtlayan BTK, Yaman Akdeniz’in açtığı bilgi edinme başvurusu davasını kaybetti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden iki gün sonra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Twitter’a (yeni adıyla X) erişimi kıstı. Kullanıcılar yaklaşık 10 saat boyunca, arama-kurtarma çalışmaları, yardım talepleri ve haberleşme için yoğun bir şekilde tercih edilen Twitter’ı kullanamadı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili bilgi almak için BTK’ya sorduğu sorulara gerekli yanıtları alamayınca yargı yoluna başvurdu. Mahkeme, Akdeniz’in BTK’ya sorduğu sorulara verilen yanıtın hukuka uygun olmadığına ve idari işlemin iptaline karar verdi. Akdeniz kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

BTK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden iki gün sonra, 8 Şubat’ta haberleşme, bilgi edinme ve arama-kurtarma çalışmalarında yoğun bir şekilde tercih edilen Twitter’a erişimi kısıtladı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “bilgi edinme hakkı” kapsamında BTK’ya konuyla ilgili sorular sordu ancak tatmin edici cevaplar alamadı. Akdeniz, bunun üzerine Ankara 15. İdare Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı.

BTK savunmasında bilgi edinme başvurusunda Akdeniz’in talep ettiği belgelerin, “Hizmete Özel” gizlilik derecesi niteliğinde olduğunu, bu nedenle Akdeniz’e verilen cevabın hukuka uygun olduğunu iddia etti.

Akdeniz ise 19 Mart 2024’te mahkemenin oybirliğiyle davayı kabul ettiğini ve bilgi verilmemesinin hukuka uygun olmadığına hükmettiğini açıkladı. 

BTK’nın kararı istinafa taşıyabileceğini öngördüğünü dile getiren Akdeniz, “Sonuç alabileceklerini düşünmüyorum açıkçası. Karar açık ve net. Sadece kararla kalması değil, belgelerin benimle, dolayısıyla da kamuoyuyla paylaşılması lazım. İstinaf yoluna başvuracaklardır muhtemelen ama o da bir yıl içinde tamamlanır diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla açıklamak zorunda kalacaklar. Sonuçta BTK kamusal bir kurum. Kamu yararına çalışan bir kurum. Dolayısıyla bu alanda şeffaflık sağlanması için ben de hukuk mücadelelerine girdim” dedi.

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de altı kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyla ilgili benzer bir davayı da Cumhurbaşkanlığı’na açtığını hatırlatan Akdeniz, “İstiklal Caddesi bombalanması zamanı uygulanan bant daraltmayla ilgili Cumhurbaşkanlığı’na sorduğum sorulara da cevap alamadım. Kamuoyunu ilgilendiren soruları sorduğunuz zaman asla cevap alamıyorsunuz. Dolayısıyla yargı yoluna başvurmaktan başka bir çare kalmıyor. Çaresiz kalmamak için de ben bu başvuruları yapıyorum” diye devam etti. 

Bu kararın önemli olduğunu dile getiren Akdeniz, “Şaşırdım, kolay kolay dava kazanamıyorsunuz. O bakımdan da kolay olmadığını belirtmek isterim. Türkiye’de herhangi bir idareye karşı dava kazanmak kolay değil. Türkiye’de bilgi edinme hakkı var ama bilgi edinmek hiç de kolay değil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.