Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme Sırrı Süreyya Önder’in dokunulmazlığını dikkate almadı, yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebini reddetti 

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de yargılandığı Kobani davasında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Önder’in milletvekili dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle yargılamanın durdurulması talebini reddetti. Mahkeme, Önder’in yurtdışı çıkış adli kontrol yükümlülüğünün kaldırılmasını talebini de oy çokluğuyla reddederken, bir hakim karşı oy verdi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, karar aşamasına gelen Kobani davasında yargılanan DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in milletvekili dokunulmazlığı dikkate alınarak “yargılamanın durdurulması” talebini reddetti. Mahkeme, Önder’in yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebini de kabul etmedi.

Önder’in yurt dışı yasağı kalkmadı

Mahkemenin daha önce Önder’in “Meclis çalışmaları kapsamında” izinli olarak yurtdışına çıkabileceği kararı aldığı hatırlatıldı. Adli kontrol yükümlülüğünün kaldırılması talebini oy çokluğuyla reddeden mahkemenin karar gerekçesinde şöyle denildi:

“Sanığın milletvekili sıfatı bulunması nedeniyle daha önceden adli kontrol yükümlülüğünü kaldırılması talep edildiğinde bu husus gözetilerek Meclis çalışmaları kapsamında yurt dışına çıkmak istediği takdirde izinli sayılmasına karar verildiği bilinmektedir. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda mahkememiz ara kararında dönülmeye gerektirir hal bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle adli kontrol yükümlülüğünün kaldırılması talebinin oy çokluğuyla reddine oy çokluğuyla karar verilmiştir.”

Ret kararında bir muhalif görüş 

Mahkeme tutanaklarında, yurtdışı çıkış yasağının süremesine yönelik oy çokluğuyla alınan karara karşı oy kullanan bir hakimin muhalif görüşüne de yer verildi:

“Sanığın hakkında önceden verilen Meclis çalışmaları kapsamında yurt dışına çıkışı hususunun değerlendirileceğine dair kararın sanığın kaçma şüphesi ve parlamenter sıfatı itibariyle kaldırılmak şeklinde değiştirilmesinde bir sakınca bulunmadığı tarafımca değerlendirilmekle sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.” 

Önder yurtdışı çıkış yasağını Meclis Başkanlığı kürsüsünde gündeme getirmişti

DEM Parti’nin İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda TBMM Başkanvekili olan Önder, daha önce de Meclis’te yurtdışına çıkış yasaklarını gündeme getirmişti. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, 16 Ekim 2023’te Genel Kurul konuşmasında Gazze’de yaşananlar nedeniyle milli yas ilan edilmesini isteyerek, TBMM’de bir heyet oluşturulmasını ve bu heyetin Türkiye adına bölgeye gitmesini önermişti.

Bunun üzerine Önder, Şahin’e cevabıyla DEM Partili milletvekillerinin yurtdışına çıkış yasakları gündeme getirmişti:

“Gitmeyi çok isterim gerçekten, bütün kalbimle. O acıları yerinde görmek, onlara ses olmak ama yurtdışı yasağım var. Benimkini mahkeme koydu, Meclis ‘Mahkemenin iradesine biz karışamayız’ diyebilir fakat grubumuzun 15 milletvekili İçişleri Bakanlığı’ndaki bir bürokratın imzasıyla, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmaksızın bu seyahate katılamayacak. Onların pasaportlarında tahdit var, sadece kendilerinin değil, çocuklarının, eşlerinin, birinci derece yakınlarının da pasaportlarında tahdit var. Bir bürokrat, kendini yargının da üzerinde konuşlandırarak buradaki vekilin seyahat özgürlüğünü kısıtlayabiliyor. Benimkini mahkeme koymuş, yargılamanın durması, vekil dokunulmazlığı vs. bu tartışmalara girmeyeceğim. Bunun bütün Meclis’in sorunu olması gerektiğini düşünüyorum, hissiyatımı paylaşmak istedim. Özellikle böylesi günlerde bunun absürtlüğü daha da fazla görünür oluyor.”

31 Mart seçimlerinden sonra Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin dosyaların gündeme gelmesi bekleniyor

TBMM Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilen, dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle hazırlanmış fezlekelere 14 Mart 2024 tarihi itibariyle Sırrı Süreyya Önder’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyası da eklendi.

Böylece toplam fezleke sayısı 752’ye ulaştı. Dosyaların 31 Mart’taki yerel seçimden sonra Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun gündemine gelmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.