Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davasında son sözler | Kışanak’ın avukatı: “Mahkeme acele ediyordu, seçimden önce bitirmek istediklerini düşünüyorduk ama birden nisan ayına kaldı”

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobani davasında yedi yıllık azami tutukluluk süreleri dolan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in da aralarında bulunduğu 18 sanığın tahliye talebini reddetti. Kobani davasının mart ayı sonu yapılması beklenen karar duruşması 17 Nisan’da yapılacak. Gültan Kışanak’ın avukatı Gül Altay, Medyascope’a yaptığı değerlendirmede “Mahkeme o kadar acele ediyordu ki biz de ‘Seçimden önce bitirmek istiyorlar’ diye düşünüyorduk ama birden bire nisan ayına kaldı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanlarıyla Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasının 80. duruşması, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Mahkeme eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Gültan Kışanak, Alp Altınörs, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Meryem Adıbelli, Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Ali Ürküt, Ayşe Yağcı, Bülent Parmaksız, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Zeynep Karaman, Aynur Aşan ve Zeynep Ölbeci’nin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin son sözleri alındı. Davanın karar duruşmasının mart sonunda yapılması beklenirken mahkeme 17 Nisan’a erteledi.

“Kobani dosyası AİHM kararına ilişkin dosya değil”

Mahkeme tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 22 Aralık 2020 tarihli “derhal tahliye” kararına “Bu dosyanın söz konusu AİHM kararına ilişkin dosya olmadığı”na hükmetti.

“Demirtaş’ın kuvvetli suç şüphesi altında bulunduğu değerlendirilmektedir”

Ara kararda eski HDP’li siyasetçi Altan Tan’ın aralarında bulunduğu bazı tanıkların ifadelerine değinildi. İfadelerden Demirtaş’ın, İçişleri Bakanlığı’nın “En çok aranan teröristler” kırmızı listesinde bulunan eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile telefon görüşmesi kayıtlarında “örgüt talimatı aldığı” iddiasına yer verilirken, davaya konu Kobani olaylarının olduğu 6 Ekim tarihinde Demirtaş ve Yüksek’in görüştüğünün HTS kayıtlarından anlaşıldığı belirtildi. Mahkeme bunlara dayanarak “Selahattin Demirtaş’ın kuvvetli suç şüphesi altında bulunduğunu” değerlendirdi.

Azami tutukluluk süresini dolduran Tuncel ve Kışanak’ın tahliye talebine ret

Mahkeme yedi yıllık azami tutukluluk süresini dolduran, DEM Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ve eski HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in tahliye talebini de reddetti.

Avukat Altay: “Mahkeme o kadar acele ediyordu ki davayı bir an önce karara çıkarmak istiyordu”

Gültan Kışanak’ın avukatı Gül Altay konuyu Medyascope’a değerlendirdi. Mahkemenin karar duruşmasını beklenenden geç bir tarihe vermesine ilişkin Altay, şöyle konuştu:

“Davanın karar duruşmasının mart ayının sonu gibi yapılmasını bekliyorduk. Savunmamızı ocak ayında verdik, mahkeme o kadar acele ediyordu ki, davayı bir an önce karara çıkarmak istiyordu. Biz de ‘Seçimden önce işi bitirmek istiyorlar’ diye düşünüyorduk ama birden bire nisan ayına kaldı. Neden böyle yaptı, neden acele ettikten sonra nisan ayına bıraktılar biz de anlamadık. Karar hakkında çok iyi bir şey beklemiyoruz.”

“Mahkeme sürekli reddediyor”

Sırrı Süreyya Önder’in avukatlarının sürekli milletvekili dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle yargılamasının durdurulması kararı verilmesi için talepte bulunduğunu belirten Altay, “Mahkeme sürekli reddediyor. O konuda zaten mahkemenin garip bir tavrı var. Derhal yargılamayı durdurması gerektiği halde durdurmuyor” diye konuştu. 

“Suçlamalar 2007-2014 yılları arasında fakat o dönem Kışanak’la ilgili bir fezleke hazırlanmamış”

Altay, Kışanak’ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve mahkemenin artık takdir hakkının dahi olmadığını vurguladı:

“Kanun gereği derhal serbest bırakılması gerektiğini söylüyoruz ama ısrarla kararda Kışanak ile ilgili suçlamalarda kendisinin milletvekili olduğu 2007 ve 2014 tarihleri arasında bir parlamenter olarak faaliyetlerinin yargılanması söz konusu. Biz bunların yasama sorumsuzluğu ve hatta yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Mahkeme, ‘Kışanak tutuklandığında milletvekili değildi o yüzden dokunulmazlığı yok’ diyor. Biz bunu biliyoruz zaten ama mahkemenin iddia ettiği suçlar Kışanak’ın yasama dokunulmazlığı olduğu dönemlerle ilgili suçlamalar. Kışanak’ın yasama dokunulmazlığı olduğu dönemde bir suç varsa güvenlik güçleri ve savcılığın bunu derhal Meclis’e göndermesi gerekirdi ancak Meclis’e gönderilen bir şey yok. Demek ki siz usüle uymamışsınız. Gültan Kışanak’la ilgili bir fezleke hazırlanmamış.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.