Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Futbol Terapi #7: Büyük liglerde şampiyonluk yarışı | Liga F’te “El Clasico” – Women’s Super League’de Chelsea mi, Manchester City mi?

Çim üstünde koşturan topçuların konuşulduğu “Futbol Terapi”de Medyascope Spor’dan Ceyda Akbulut, her hafta kadın futbolu gündeminden seçtiği konularla sizlerle.

Futbol Terapi #7: Büyük Liglerde Şampiyonluk Yarışı

Mart ayının sonuna yaklaşmışken Avrupa’nın büyük liglerindeki şampiyonluk yarışı da artık son dönemecinde. Şampiyonlar Ligi çeyrek finallerinin ikinci ayağı öncesi Avrupa’nın dört büyük liginin liderlik yarışına şöyle bir göz atabiliriz.

İspanya

“Şampiyonluk Yarışı” başlıklı bir yazıya İspanya’dan başlamak çok gülünç. Çünkü Liga F’te söz konusu herhangi bir yarış yok. Ancak onları çabucak aradan çıkarmak faydalı olabilir. 

Barcelona uzun süredir bir döngünün içinde. Tutku dolu taraftarı ve sahanın her zerresinde daha da gelişmek için çabalayan üstün kalite kadrosuyla maçlara çıkıyor, birkaç gösterişli gol atıyor ve sonra da üç puanı cebine koyup ertesi haftayı beklemeye koyuluyor. 

Bahsettiğim durum heyecanla beklenen El Clasico günleri için bile geçerli. Her ne kadar atmosferden büyük zevk alsak da, Real Madrid karşısında bariz üstünlüğünün bilinciyle sahaya çıkan Barcelonalılar için diğer mücadelelerine kıyasla değişen pek de bir şey yok. Her seferinde “Bu kez olmadı, bir dahakinde kazanabiliriz” telkinleriyle karşılaşmayı terk eden Real Madrid oyuncuları adına da farklı bir durum oluşmadı şimdiye dek. 

Geride bıraktığımız hafta sonu oynanan El Clasico’nun ardından en yakın rakibinin 12 puan önünde zirvede oturan Barcelona, şampiyonluk kutlamaları için üstü açık otobüsle yapacakları şehir turunu şimdiden planlamaya başlamıştır bile. Ancak sportif rekabet anlamında kafalarında Şampiyonlar Ligi maçları olduğu da kesin. Gerçi orada da bariz favori olduklarını söylemek pek de yanlış olmayacak…

İngiltere

Arsenal’ın 14. maç haftası aldığı Chelsea mağlubiyetinin ardından Women’s Super League’deki şampiyonluk yarışı artık iki başlı hale geldi. Mücadele edenlerse eşit puanlarla zirvede konumlanmış olan Londra’nın ve Manchester’ın mavi yakaları.

Önünde lig kupaları ve Şampiyonlar Ligi serüveni de olan Chelsea, rakibi Manchester City’ye göre çok daha yoğun günler geçirecek. Sakatlık üstüne sakatlık yaşayan Londra ekibinin kadro derinliğinden söz etmek artık biraz da olsa güç. Durum böyle olunca oklar Manchester City’yi gösteriyor. 

Gareth Taylor’ın ekibi City’nin önünde sadece beş lig maçı kaldı. Sahaya çıkacağı bu beş karşılaşmanın her birine kader maçı muamelesi yapacaklar. 

Hollandalı orta saha Jill Roord’un yılbaşında yaşadığı ACL sakatlığının ardından derin olmayan kadrolarının sıkıntı yaşayabileceği düşünülmüştü ancak 22 yaşındaki İngiliz oyuncu Jess Park şimdiye dek Roord’un yerinde harikalar yarattı. Takımın defansif orta sahası Yui Hasegawa’nın önünde hareketli, gol öncesi son pası atabilen ya da zaman zaman ceza sahasına girip skor bulabilen bir oyuncuya dönüşen genç Park, şu an takımın yıldızlarının arkasındaki bel kemiği.

Geçtiğimiz yıllarda taraftarın Gareth Taylor’ın, kulübesini efektif kullanmamasından yakındıkları dönemler de geride kaldı. Gallerli koç sahaya çıkaracağı 11 konusunda hâlâ tutucu olsa da şampiyonluk yolunda eleştirilen özelliğini biraz da olsa törpülemiş gibi duruyor. 2023 Dünya Kupası’nın ev sahibi genç yıldızı Mary Fowler’ın da rotasyona sokulmasıyla Manchester City büyük hayale biraz daha yaklaşmış olabilir.

Almanya

Geçtiğimiz hafta sonu oynanan Wolfsburg – Bayern Münih karşılaşması, Frauen Bundesliga’nın gidişatı açısından rehber niteliğindeydi. Wolfsburg evinde yediği dört golle maçı tamamladı. Takımlarını ilk kez bu denli çaresiz gören ev sahibinin tribünü ise şok, üzüntü ve öfkeyi bir arada tatmış oldu.

Bayern Münih son dönemde Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılabilen, ezeli rakibinin elinden en büyük yıldızını tek haftada kapabilen ve belki de en önemlisi oyuncularını artık “yeşil” hakimiyetinin sonlandığına ikna eden bir kulüp haline geldi. 

Söz konusu Wolfsburg hakimiyetinin tamamen bitip bitmediğini henüz bilemeyiz. Zira takım geçtiğimiz sene Barcelona karşısında ilk yarıda öne bile geçebildiği bir Şampiyonlar Ligi finali oynamıştı. Ancak ekibin zirvede tek başına oturduğu parlak günleri geride bıraktığı çok açık.

Sezon sonu Almanya’nın genç yıldızı Lena Oberdorf’u Bavyera ekibinin ellerine kaptıracak olan Wolfsburg için artık alarm çanları çalıyor. Ligin kalan bölümünde fikstürleri rakibine oranla görece daha kolay olsa da oluşan puan farkı onları bir kez daha ikinciliğe hapsedebilir.

Fransa

Fransa Division 1’da son 17 yıldır sadece bir kez şampiyonluk el değiştirdi. 2020/2021 sezonunda PSG, ligi tek puan farkla Lyon’un önünde bitirmişti. Biriken senelerde edindiği “ebedi ikinci” lakabını artık üstünden atmıştı ancak daha gitmesi gereken çok yol vardı. Çünkü karşısında 17 senede 16 şampiyonluk görmüş Fransa’nın ve Avrupa’nın en iyi kadın kulübü Lyon duruyordu. 

Halihazırda oynanan sezon Lyon’un yeni şampiyonluğuna yelken açmış gibi duruyor. Bitime dört maç haftası kala ezeli rakibinin yedi puan farkla önünde olan ekip için kalan karşılaşmalar da görece üstün oldukları takımlara karşı oynanacak. 

Ancak Şampiyonlar Ligi’nde yollarına devam eden iki rakibin sezonlarının akıbetini yine devler ligi belirleyecekmiş gibi duruyor.

Yazan: Ceyda Akbulut

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.