Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (27 Mart 2024): İmamoğlu ve Kurum arasındaki “köfteci polemiği” büyüyor

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Yerel seçimlere dört gün kala PANORAMATR, İstanbul’da yapılan yerel seçim anketinin sonuçlarını paylaştı. Buna göre İstanbul’da kararsız seçmen ayrı değerlendirildiğinde mevcut başkan ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 37,5, AKP’nin adayı Murat Kurum’un ise yüzde 31,4 oy aldığı görülüyor. Kararsız seçmen dağıtıldıktan sonra, İmamoğlu yüzde 44,7, Kurum yüzde 37,5 oy alıyor. Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu yüzde 3,8 oy alırken, DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş’ı destekleyen katılımcıların oranı 3,6 olarak hesaplandı. Yeniden Refah Partisi adayı Mehmet Altınöz’e oy vereceğini söyleyen katılımcılar ise yüzde 3 iken, İYİ Parti adayı Mehmet Satuk Buğra Kavuncu’nu destekleyenlerin oranı yüzde 1,4 oldu. Kararsız seçmenlerin oranı ise yüzde 9,7 oranında hesaplandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Diyarbakır mitinginde konuştu. Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş ve Leyla Zana’nın çözüm sürecinde “muhatap” olarak kendisini göstermesi üzerine gözler burada yapacağı konuşmaya çevrildi. Kürt siyasetinden öne çıkan isimlerin çözüm sürecinde muhatap olarak gösterdiği Erdoğan, bu çağrılara Diyarbakır Meydanı’nda yaptığı mitingde olumlu cevap vermedi. Teröre mesafe koyan herkesle oturup konuşacaklarını söyleyen Erdoğan, “Biz zihni özgür, vicdanı özgür, ahlakı kâmil herkesle oturur konuşuruz” diyen Erdoğan, DEM Partili isimlerin çağrısına ise olumlu cevap vermedi. Erdoğan, “Kapımız teröristlere de terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” dedi

İmamoğlu ve Kurum’un arasındaki “köfteci polemiği” büyüyor. İBB Başkanı ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’un kendisi için kullandığı “Bakanlıkların kapısından içeri bile giremezsin öyle bir liyakat yok. Seni ancak bakanlıkların içinden köfteci olarak alırlar” sözlerine “Köfteci ile ilgili bir sorunu var. Ben ona bakan olamazsın demedim, köfteci olamazsın dedim. 31 Mart’tan sonra her yediği köftede İstanbul seçimini hatırlayacak” diye karşılık verdi. 

Türkiye’de son bir yılda uyuz hastalığı vakalarının arttığı iddiası tartışılıyor. Sosyal medyada uyuz hastalığına yakalanan yurttaşlar, hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmadığından şikayetçi. Dermatoloji uzmanları da Türkiye genelinde uyuz hastalığı vakalarının arttığını söylüyor. Sağlık Bakanlığı, Medyascope’un “uyuz hastalığının artması” iddialarına ilişkin sorularına yaklaşık iki buçuk ay sonra yanıt verdi. Bakanlık, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından bölgede uyuz vakalarındaki artışı “Afet sonrası çevresel koşulların değişmesi nedeniyle” diye açıkladı. Berfin Bayır’ın haberine web sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının yaşlılara ilişkin istatistiklerini yayımladı. 65 yaş ve üzerini yaşlı olarak kabul eden verilere göre, 8 milyon 722 bin 806 kişi ile Türkiye nüfusunun yüzde 10,2’sini yaşlılar oluşturuyor. Bu oran 2022’de yüzde 9,9 ve 2018’de yüzde 8,8 olarak ölçülmüştü. TÜİK, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10’u geçmesinin nüfusun yaşlanmasının göstergesi olduğunu açıklarken, doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalma ve yaşam süresinin artmasıyla nüfus yaş yapısının değiştiğini kaydetti. Yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artarken, Türkiye’nin ortalama yaşı da 34 oldu. Nüfus projeksiyonlarına göre ortalama yaş 2030’da 35,6, 2060’ta 42,3 ve 2080’de 45 olacak.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 (Avrupa Futbol Şampiyonası) hazırlıkları kapsamında Avusturya ile kozlarını paylaştı. Avusturya’nın ev sahipliğinde oynanacak mücadeleye Ernst-Happel Stadyumu ev sahipliği yaptı. Türkiye, Macaristan’ın ardından Avusturya’ya da mağlup oldu. Milliler, sahadan 6-1’lik mağlubiyetle ayrıldı.

Kadir İnanır, geçen pazar günü sabah saatlerinde evinde rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. İnme indiği aktarılan İnanır, beyin tomografisi ve MR’i çekildikten sonra ameliyata alındı. 75 yaşındaki oyuncunun uyandırıldığını açıklayan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, “Bilinci açık, mesajlara gülümseyerek cevap verdi” dedi. Sağlam, “İletişim kurabiliyor, cevap veriyor. Konuşmayla ilgili bir sıkıntı olmayacak ama şu an konuşmak için yorgun” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.