Ayhan Bora Kaplan davasında ara karar: İki sanık tahliye edildi

Ayhan Bora Kaplan’ın lideri olduğu “Kaplanlar” suç örgütüne yönelik davanın ikinci duruşmasında ara karar açıklandı. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar’ın tahliyesine, 18 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Ayhan Bora Kaplan’ın lideri olduğu “Kaplanlar” suç örgütüne yönelik davanın ikinci duruşmasında ara karar açıklandı. Arif Buğra Meşe ile Furkan Anıl Bahar’ın yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbirleriyle tahliyesine karar verilirken, 18 sanığın tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi. Duruşma 9 Eylül’e ertelendi.

61 sanığın yargılandığı Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın Sincan Cezaevi Kampüsü’nde yapılan beş gün süren ikinci duruşmasında sanıklar tahliyelerini talep ederken, savcılık kaçma şüphesini gözeterek tutukluluk tedbirlerinin devamı yönünde mütalaa verdi.

“Gökhan’ın ifadesini alan komiser ‘Biz bu işin cinayet olmadığını biliyoruz’ dedi”

Duruşmanın beşinci gününde ilk söz Mahmut Gökhan Çanga’nın avukatı Mert Doğan’a verildi. Doğan delillerin yetersiz olduğunu savunarak cinayetle suçlanan müvekkilinin tahliyesini talep etti:

“Gökhan’a yapılan operasyonda görevli komiser, adını vermeyeceğim ama herkesin de malumudur, ifadesini alan, yargıya götüren. Gökhan tutuklandıktan 15 gün sonra ben başka bir operasyonda yine denk geldim. Beni tanıdığı için sohbet ettik. ‘Gökhan bey ne yapıyor’ diye sordu. Biraz daha konuştuktan sonra ‘Biz bu işin cinayet olmadığını biliyoruz’ dedi. Buradaki ‘biz’i açtığımız zaman emniyet ve savcılık makamı çıkıyor. Ellerinde somut bir delil olmadığını bilmelerine rağmen cinayetten tutuklanmasını ve yargılanmasını sağladılar.”

“Elimizde delil yok, dedikodu var”

Mahmut Gökhan Çanga’nın diğer avukatı Ela Leyla Umur da gizli tanık Ü5 ve diğer tüm tanıkların cebren, hile, tehditle ifadesi alındığını iddia ederek “Biz bu dedikodulara itibar edecek miyiz etmeyecek miyiz? Şayet bu dedikodulara itibar etmeyeceksek benim müvekkilim neden burada yargılanıyor. Delillerimizi toplatamadık. Karşımızda bütün taleplerimizi reddeden bir mahkeme heyeti var. Elimizde bir delil yok, sadece bir dedikodu var, onu doğrulamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Hükümete darbe iddiasıyla tutuklanan emniyet müdürlerinin dosyasında bile önce somut deliller toplandı”

Mahkeme başkanının savunma mekanizmasına yardımcı olmadığını öne süren avukat Umur, “Müştekilere çapraz sorgu yaptırmadınız bize. Siz araya girerek soru soruyorsunuz ya da araya girerek soru sormamıza izin vermediniz. Aynı soruları sorduğumuzu söyleyerek sürekli araya girdiniz. Araya girip müşteki Erkan D.’ye ‘Hatırlamıyorum’ diyebilirsin dediniz” diye konuştu.

Umur şöyle devam etti:

“Bu devam eden yargılama bir kör dövüşüne dönüşmüştür. Gizli tanık M7 kendisini ifşa etmiş ve kumpası dile getirmiş, emniyet müdür yardımcıları tutuklanmıştır. O halde biz burada hala neyi anlatmaya çalışıyoruz, anlamış değilim. Hükümete darbe iddiasıyla tutuklanan emniyet müdürlerinin dosyasında bile önce somut deliller toplandı ardından tutuklamalar oldu. Semih Arslan kesinlikle öldürülmedi, intihar etti.”

Tutuklu sanık Yusuf İzzet Savaş’ın avukatı Zihni Yalçınkaya delillerin yetersiz olması gerekçesiyle müvekkilinin tahliyesini, bir ya da birden fazla adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti. 

Savcı mütalaasında tutuklulukların devamını istedi

Savcı mütalaasında eksik hususlarının giderilmesini, müştekiler Erkan Doğan, Sercan Arslan, Adalet Arslan, İlhan Tatar, Vesfiye Tatar, Aslı Er Tatar’ın suçtan zarar görme ihtimallerine binaen duruşmaya katılma taleplerinin kabulünü, tutuksuz sanıklara adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını, müştekiler Sedat Tümer, Aslı Er Tatar ve Vesfiye Tatar’ın gelecek celsede zorla getirilmesini talep etti. Savcı ayrıca 20 tutuklu sanık hakkında, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı ve kaçma şüphelerinin olduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devam etmesi yönünde mütalaa verdi.

Ara karar için verilen bir saatlik aranın sona ermesinin ardından Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı Umut Köroğlu söz aldı. Köroğlu tutuklanan komiser Ufuk Gültekin’in M7 kod adıyla gizli tanık olarak ifade veren Serdar Sertçelik’in beyanlarını emniyette aldıklarını, PDF olarak savcıya gönderdiklerini itiraf ettiğini belirterek “Bu da bizim beyanlarımızı doğruluyor” dedi. Köroğlu’nun sözleri izleyicilerden alkış aldı.

Mahkeme iki sanığın tahliyesine karar verdi

 Adli kontrol tedbirleri devam eden sanıkların mevcut hallerin devamına, Serdar Sertçelik’in de aralarında bulunduğu firari sanıkların yakalama emirlerinin beklenilmesine ve Arif Buğra Meşe ile Furkan Anıl Bahar’ın yurt dışı kontrol tedbirleriyle tahliyesine, diğer sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verildi.

Sanık avukatlarının intihar ettiğini iddia ettiği Semih Arslan’ın ölümünden sonra yapılan muayenede, üzerinden anahtarlar çıktığını hatırlatan mahkeme başkanı, anahtarların Ankara İl Sulh Mahkemesi’nde bulunduğunun celse arasında tespit edildiğini açıkladı. Mahkeme Başkanı, anahtarların Arslan’ın kaldığı iddia edilen Kuzey Blokları’nda bulunan dairesinin kapısını açıp açmayacağına ilişkin 29 Mayıs saat 11.00’de keşif yapılmasına karar verdi.

“Kaplanlar” suç örgütüne yönelik davanın üçüncü duruşması 9 Eylül 2024’te yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.