Hak savunucuları sokakta yaşayan hayvanlar için Adalet Mitingi’nde haykırdı: “Hapsedemezsin, öldüremezsin”

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanların toplanarak barınaklara gönderilmesini ve “uyutma” adı altında öldürülmesini içeren yeni kanun tasarısına karşı İstanbul’da miting düzenledi. Mitinge gelen hak savunucuları, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin!” sloganları attı.

Türkiye, haftalardır “Hayvanları Koruma Kanunu”nda yapılmak istenen değişikliği konuşuyor. Bu değişikliğin yasa tasarısının taslak metni AKP’nin meclis grubuna yeni geldi. Ancak sokak hayvanlarının “uyutulması” meselesi taslak metin henüz ortada yokken tartışılmaya başlandı.

Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın ulaştığı taslak metne göre hayvanlar “uyutulmak” adı altında öldürülecek:

“Hayvan bakım evlerinde bulunan hayvanlardan bir ay içerisinde sahiplendirilmemiş olanlara ötanazi yapılır. Sahiplendirilenler, rehabilitasyon işlemleri yerel yönetimlerce tamamlandıktan sonra sahibine teslim edilir. Sahipsiz hayvanların hayvan bakım evlerinde barındırılması, sahiplendirilmesi ve ötanazi yapılması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

Teklifte sahiplendirilen hayvanların rehabilitasyon işlemlerinin yerel yönetimlerce tamamlandıktan sonra sahibine teslim edeceğini yer alırken, sokak hayvanlarıyla ilgili takip yükünün belediyelerin omzunda olduğunu görüldü.

Hayvan hakları savunucuları, hayvan severler ülkenin dört bir yanında sokağa çıktı, hayvanların korunması için adımların atılmasını talep etti. Sokak hayvanlarının, özellikle köpeklerin, giderek daha tehlikeli bir boyuta vardığını düşünenler ise taslağın bir an önce yasalaşması gerektiğini savundu. Sokak hayvanlarının toplanarak barınaklara gönderilmesini ve “uyutma” adı altında öldürülmesini içeren yeni kanun tasarısına karşı İstanbul – Yenikapı’da bugün, (2 Haziran 2024) Adalet Mitingi düzenledi. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, hayvan aktivistleri, yaşam hakkı savunucuları sloganlar atıp, konuşma yaptı. 

https://twitter.com/medyascope/status/1797219089833656453

OKUYUN: “Uyutmak” mı öldürmek mi? | Hayvan hakları savunucuları: “Hayvanları korumakla yükümlü olanlar suç işliyor”

Özgür Çelik: “CHP  katliam yasasına ‘hayır’ diyecek

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de Adalet Mitingi’ne destek vermek için Yenikapı’daydı. CHP’nin yasanın karşısında duracağını söyleyen Çelik, “CHP kadın katliamlarının da, doğa – çevre, hayvan katliamlarının da karşısındadır. O yasa Meclis’e gelirse CHP çok güçlü bir biçimde bu katliam yasasına ‘hayır’ diyecektir” dedi.

https://twitter.com/medyascope/status/1797245268024303698

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Siz 20 yıldır ne yapıyorsunuz? Çıkıp diyorlar ki, ‘kontrolsüz hayvan popülasyonu bir sorun’. Biz hiç bilmiyorduk. Biz bunun için Meclis’i topladık. Meclis’teki araştırma komisyonunda AKP’li ve MHP’li vekiller de vardı. Biz oybirliği ile dedik ki yapılacak şey net. Kısırlaştırma seferberliği başlatmanız lazım. Hiçbir iş yapmadılar. Şimdi de çıkıp diyorlar ki ‘öldüreceğim’. Öldüremezsiniz kardeşim, müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Medyascope mikrofonuna konuşan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, “Hayırsız adayı gördük. 80 bin tane köpeği katlettiler. Ama arkasından 100 bin tane köpek geldi. İlk önce denetim getireceğiz. Hayvan satışını bırakacağız, aşılatacağız, sahiplendirmeye çalışacağız ve yerinde bakacağız” dedi.

https://twitter.com/medyascope/status/1797286151801229420

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Tıpkı hayvanları koruma kanununu uygulamayıp işlevsiz hale getirmeye çalıştıkları gibi, her gün kadınlar öldürülürken kadınları koruyan yasaları işlevsiz hale getirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

OKUYUN: Sokak hayvanlarının sayıları da kaç kişinin ölümüne sebep oldukları da bilinmiyor: Taraflar ne istiyor, nasıl çözülecek?

“Hayvanlar bizim canımız”

“Adalet Mitingi” çağrısıyla açıklama yapan inisiyatifler ve hayvan severlere mikrofon uzattık. Medyascope mikrofonuna konuşan bir hayvan hakkı savunucusu, “Hayvanlar bizim canımız, canını alacaklarsa önce benden başlasınlar” dedi.

Bir başka hayvan sever de “Devlet, sınırları içerisinde bulunan tüm canlıların yaşam hakkından sorumludur” cümlelerinin altını çizdi.

https://twitter.com/medyascope/status/1797237686387749262



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.