Sinan Ateş cinayeti davasından ne öğrendik, ne beklemeliyiz? 

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davası 1 Temmuz’da görülmeye başlandı. Soruşturmadan iddianamenin kabul edilmesine geçen süreci, beş gün boyunca birinci duruşmada yaşananları, sanıkların ifadelerini, Ateş ailesinin beyanlarını ve davanın seyrini Özgecan Özgenç ile Mahir Bağış değerlendirdi.   

30 Aralık 2022’de Ankara’da suikastla öldürülen eski Ülkücü Ocakları Genel Başkanı ve Doç. Dr. Sinan Ateş cinayetine ilişkin davanın ilk duruşması 1 Temmuz’da Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Medyascope, Sinan Ateş cinayetinin duruşmasını beş gün mahkeme salonunda takip etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Nisan 2024 tarihinde soruşturmada adı geçen 39 kişiden 22 tutuklu sanık hakkında dava açtı. Sinan Ateş iddianamesinin Ülkü Ocakları’nın rolüne ve Ayşe Ateş’in ifadesine yer verilmedi.

Ankara Emniyeti, Sincan Cezaevi etrafında geniş güvenlik önlemleri aldığı duruşmaya Ayşe Ateş çelik yelek giyerek geldi. Duruşmayı CHP Genel Başkanı Özgür, eski CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, eski Ülkü Ocakları Başkanları ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile birçok siyasetçi izledi.

Cinayetinin tetikçisi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı ile azmettirici olarak yargılanan Doğukan Çep, Ateş’i öldüren merminin kendi silahların çıkmadığını ve yanındaki arkadaşı Selman Bozkurt’un öldürdüğünü iddia etti. Özyağcı ve Çep, Mustafa Kemal isminde kodladıkları bir kişinin kendilerine cinayet sonrası yardım ettiklerini ifade etti.

Azmettirici olarak yargılanan Çep, gazetecileri önce tehdit etti daha sonra öpücük gönderdi. “Rahat” hareketleriyle dikkat çeken Çep, geçmişte de birçok suç işlediğini ve Ateş aralarında “alacak-verecek” meselesi olduğu için cinayetin organize ettiğini ileri sürdü.

Ayşe Ateş, duruşmada verdiği ifadesinde ilk defa MHP Genel Başkan Yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ile Semih Yalçın’ın isimlerini verdi. Ateş, eşi Sinan Ateş’in “Yönter ile Yalçın beni öldürmeye karar vermiş, Olcay Kılavuz ile Ahmet Yiğit Yıldırım kiralık katil aramaya başlamışlar” dediğini söyledi. Ateş’in ifadesi sonrası davanın MHP ve Ülkü Ocakları’na uzanıp uzanmayacağı merak ediliyor.  

5 Temmuz’da verilen ara karar göre 22 sanıktan 10’u yurtdışı yasağı istemiyle tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında cinayetten önce Çep’e para gönderdiği iddia edilen MHP İstanbul il yöneticisi Ufuk Köktürk de vardı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.