Dünyanın farklı noktalarında aynı anda mpox (maymun çiçeği) salgınları yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da hızla yayılan yeni maymun çiçeği virüsü (mpox) türü nedeniyle “küresel acil durum” ilan etti. Peki maymun çiçeği nasıl bir hastalık? Geçirenler neler anlatıyor? Tedavisi nasıl?
Burundi’nin başkenti Bujumbura’da yaşayan 40 yaşındaki Egide Irambona, maymun çiçeği virüsüne yakalananlardan. Irambona’nın yüzü, göğsü ve kolları kabarcıklarla dolu. BBC’den Mercy Juma, maymun çiçeği hastalığına yakalanan Irambona ile konuştu ve yaşadıklarını yazdı.
Irambona, “Boğazımdaki lenf düğümlerim şişmişti. O kadar acı çekiyordum ki, uyuyamıyorum. Daha sonra ağrı giderek yayıldı ve bacaklarıma ulaştı” diyor.
Geçtiğimiz aydan bu yana Burundi’de 170’ten fazla doğrulanmış vakadan bildirildi. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Burundi, bu yıl en az 450 ölüme ve 14 bin vaka ile mpox salgınının merkez üssü haline gelen Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınır komşusu.
Burundi’de henüz ölüm kaydedilmedi.
Clade 1b adı verilen bu yeni türün neden olduğu yeni salgının ne kadar ölümcül olduğu henüz bilinmiyor çünkü etkilenen bölgelerde test yapmak için yeterli kapasite yok.
Irambona’nın King Khaled Üniversitesi Hastanesi’ndeki tedavisinin dokuzuncu günü. Virüs, enfekte biriyle yakın temas yoluyla yayılıyor. Görünüşe göre virüsü eşine de bulaştırmış. Eşi de aynı hastanede tedavi görüyor.
Peki kendisine mpox nasıl bulaştı?
Irambona, “Kabarcıkları olan bir arkadaşım vardı. Sanırım ondan kaptım. Bunun mpox olduğunu bilmiyordum” diyor.
Bujumbura’daki bu hastane, şehirdeki üç mpox tedavi merkezinden biri. 61 yatağın 59’u enfekte olan hastalar yatıyor. Bunların üçte biri 15 yaşın altında.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hasta sayısının giderek arttığını söyleyen hastanenin sorumlu doktoru Odette Nsavyimana, dışarıya çadır kurduklarını anlattı. Nsavyimana, “”Sayılar konusunda endişeliyim. Artmaya devam ederlerse, bununla başa çıkabilme kapasitemiz yok” diyor.
Kaynak: BBC