Macron açıkladı: Telegram’ın CEO’su Pavel Durov neden gözaltında?

Sosyal haberleşme uygulaması Telegram’ın CEO’su Pavel Durov (39), Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden iner inmez gözaltına alınmasının yankıları sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sessizliğini bozdu ve “Siyasi bir karar değil” dedi.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un gözaltına alınmasının ardından spekülasyonlar ortaya atılmaya devam ediyor, komplo teorileri paylaşılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un tutuklanmasının siyasi nedenlerle ilişkili olduğu iddialarına yanıt verdi.

Bu iddiaların “yanlış” olduğunu ve ülkesinin ifade özgürlüğüne bağlı olduğunu vurgulayan Macron, X hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Hukuk devletinde özgürlükler, gerek sosyal medya gerekse gerçek yaşamda, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı gösterilmesini sağlamak üzere hukuk çerçevesinde kullanılır. Telegram başkanının Fransa topraklarında tutuklanması, süregelen bir hukuki soruşturma kapsamında gerçekleşmiştir. Hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir. Konuyla ilgili karar yargıçlara aittir.”

Ne ile suçlanıyor?

Paris Başsavcılığı, Durov’un, hakkında geçen ay başlatılan ve 12 suçlamayı içeren bir ön soruşturma kapsamında havaalanında gözaltına alındığını duyurdu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Suçlamalar arasında “çocuk pornografisi satışı ve uyuşturucu kaçakçılığında suça iştirak, yolsuzluk, organize suç işlemlerine teşvik, soruşturma makamlarının yasalar uyarınca yaptığı bilgi ya da belge taleplerini reddetmek” de var.

Ne olmuştu?

Sosyal haberleşme uygulaması Telegram’ın CEO’su Pavel Durov (39), Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden iner inmez gözaltına alınmıştı.

Durov’un gözaltı süresi bu sabah itibarıyla uzatılmıştı. Durov’un 96 saate kadar gözaltında tutulabileceği belirtildi.