Cihatçı silahlı örgüt Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve müttefikleri, Beşar Esad destekli hedeflere düzenlediği operasyon sonucunda ülkenin ikinci büyük kenti Halep’e girdi.
Suriye’de cihatçılar Halep’e girdi
Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve müttefikleri, 27 Kasım Çarşamba günü başlattıkları operasyon sonucunda Halep ve İdlib vilayetlerindeki çok sayıda kasaba ve köyü ele geçirdi. Suriye ordusuna karşı düzenledikleri operasyon sonucunda rejim karşıtı muhalifler, Halep kent merkezine ulaştı. Bölgede gerilim artarken, sivillerin durumuyla ilgili endişeler büyüyor.
3 gündür devam eden Saldırganlığı Caydırma (Rad’ul Udvan) Operasyonu sonucunda örgüt, stratejik yolları kapattı. Çatışmalarda en az 200 savaşçı ve onlarca sivil öldü. 7 bin aile evlerini terk etti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Keyumers Purhaşimi de Suriye’nin kuzeyinde öldürülenler arasında. Çatışmalar ilk olarak Halep ilinin batı kırsalında başladı, 3 gündür de devam ediyor. HTŞ ve müttefikleri, 46. Alay Üssü’nü de ele geçirdi.
Suriye’de cihatçılar Halep’e girdi: Çatışma neden şimdi patlak verdi?
Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki gruplar, son haftalarda Rusya ve Suriye’nin İdlib’in güneyindeki sivillere yönelik artan saldırılarına cevap olarak bu saldırıları düzenlediklerini söylüyor. Muhalifler, 2024’ün başından beri 80’den fazla sivilin rejimin saldırılarında öldürüldüğünü savunuyor. Şam ise bu iddiaları yalanlıyor.
Nüfusunun 3 milyonun üzerinde olduğu bilinen İdlib, yıllardır HTŞ’nin kontrolünde. Uzmanlar, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ve akabinde İsrail’in verdiği yanıtla büyüyen ve yayılan Ortadoğu’daki savaşın HTŞ’nin yeniden Halep’e doğru ilerlemesine zemin oluşturduğu görüşünde.
Ukrayna’daki savaşta da cephe hattında önemli gelişmeler yaşanırken Rusya’nın Suriye’ye yeterince güç ayıramadığını unutmamak gerek.
Bundan sonra neler olabilir?
HTŞ’nin hedefi, kendileri için kritik önemde olan M5 karayolunu da ele geçirmek. Şam-Halep karayolu olarak bilinen M5 karayolu, 2020’de rejimin eline geçmişti.
HTŞ ve müttefikleri, M4 ve M5 karayollarının kesişim noktasında da kontrolü ele geçirdi ve rejimin ana ikmal hatlarını da kesmiş oldu.
Suriye ordusunun moralinin saldırının ilk günlerinde düştüğü şüphesiz. Uzmanlar, Rusya’nın desteğini artırmaması durumunda “Halep’in düşebileceği” ihtimalini göz ardı etmememiz gerektiğini söylüyor. Prof. Erkmen, yeni cephelerin de açılabileceğine dikkat çekerek, yeni sahanın YPG’yi de denkleme sokabilme ihtimalinden bahsediyor:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Yeni cephenin öncüsü HTŞ değil SMO olabilir. Yeni saha YPGyi de denkleme sokacak gibi. Çatışan aktörlerin sayısı ve niteliği yarından itibaren değişecek gibi görünüyor.”
Peki, Rusya ve Türkiye karşı karşıya gelir mi?
Bu saldırı, Ankara hükümetinin Şam ile ilişkileri normalleştirme arayışında bulunduğu ve temas kurmaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Muhaliflerin Halep’e girmeleri durumunda Rusya ile Türkiye arasında Suriye kaynaklı yeni bir gerilim olabilir.