Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) saldırıları Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) endişeye yol açtı. ABD’li üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin SDG’ye saldırmasına “daha fazla müsamaha göstermeyeceklerini” söyledi.
Suriye’de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların başkent Şam’ı ele geçirmesi ve 53 yıllık Esad hanedanlığına son vermesinin ardından ülkede yeni bir dönem başladı. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG’ye karşı başlattığı “Özgürlük Şafağı Operasyonu” kapsamında Tel Rıfat’ın ardından Münbiç’i ele geçirdi. Münbiç ve Tel Rıfat, Fırat Nehri’nin batısında Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki son iki bölgeydi.
- HTŞ ve SDG ne ölçüde uzlaşabilir? İki güç arasında çatışmasızlık mümkün mü?
- Suriye’de Kürt hareketi: Sykes-Picot’dan bugüne bölünmeler, yasaklar ve mücadeleler
ABD ve Türkiye arasında SDG gerilimi
Al Arabiya’da yer alan habere göre SMO’nun Münbiç ve Suriye’nin kuzeyindeki SDG hedeflerine yönelik saldırıları Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) endişeye yol açtı. İsminin açıklanmaması koşuluyla Al Arabiya’ya konuşan bir yetkili, “Önümüzdeki 48 saat içinde bunun nasıl sonuçlanacağını göreceğiz. Ancak buna bir daha müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de ABD’nin SDG’ye verdiği desteğin devam edeceğini ve bu desteğin IŞİD ile mücadeleye yönelik çıkarlarla örtüştüğünü söylemişti. Kirby, “Bu ortaklık devam edecek. Bu iki hedefin örtüştüğü veya potansiyel olarak çatıştığı durumlarda, şimdiye kadar yaptığımız gibi, Türklerle uygun görüşmeler yapacağız” demişti.
CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla da 10 Aralık’ta Suriye’deki çeşitli üslerde bulunan ABD askerlerini ve SDG’yi ziyaret etmişti.
Blinken Türkiye’ye geliyor
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Türkiye’ye geliyor.
Blinken’ın da resmî temaslarında SDG ile Türkiye arasında bir mutabakat zemini arayacağı belirtildi.
ABD’nin Ortadoğu’daki varlığı
ABD, geçmişte bölgedeki IŞİD tehdidini bertaraf etmek için sınırlı sayıda Türkmen, Arap ve Süryani gruplar birlikte nüvesini YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kurdu.
ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, 2017’de verdiği bir demeçte, Türkiye’nin YPG’yi PKK ile ilişkilendirmesi nedeniyle YPG’ye “isim değiştirmesi” tavsiyesinde bulunduklarını ve bunun üzerine örgütün adının SDG olduğunu anlatmıştı.
Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı SDG ile birlikte çalışıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Türkiye dışında SDG’yi terör örgütü olarak gören bir ülke yok. Batılı ülkeler, YPG, PYD ve SDG ile temaslarını sürdürmeye devam ediyor.