Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: “Japonya gibi depremi gündemimizden çıkarmalıyız”

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin katılımıyla düzenlenen “Adıyaman ve Deprem” konferansında, kentin depreme dayanıklı hale getirilmesi için atılacak adımları anlattı. Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Tutdere, bilimsel veriler ışığında hareket edeceklerini vurguladı.

Adıyaman'da deprem konferansı düzenlendi
Adıyaman’da deprem konferansı düzenlendi

Adıyaman’da deprem konferansı düzenlendi. Türkiye gibi bir deprem ülkesi olan Japonya’nın aldığı önlemler sayesinde büyük felaketleri en az kayıpla atlattığını belirten Başkan Tutdere, “Deprem, Adıyaman için büyük acılar, kayıplar ve yıkım demek. Ancak bunu değiştirmek bizim elimizde. İnsanlarımızın canlarını kaybetmemesi ve yıkımı en aza indirmek için harekete geçmeliyiz” dedi.

Tutdere şöyle devam etti:

“Yaklaşık iki ay önce Japonya’ya gittim ve depremi bir felaket olmaktan çıkaran uygulamaları yerinde inceledim. Japonya’da artık depremler, insanların hayatını kaybettiği bir doğa olayı olmaktan çıktı. Biz de bu deneyimleri sahada uygulamak için tedbirler almaya başladık. Japonya bu sorunu gündeminden çıkardıysa, Türkiye de çıkarmalıdır.”

“Depreme karşı mücadelemiz devam edecek”

Milletvekilliği döneminde de depreme karşı alınması gereken önlemleri sürekli gündeme taşıdığını hatırlatan Tutdere, hükümete ve ilgili bakanlıklara defalarca çağrıda bulunduğunu belirtti:

“Parlamentoda bulunduğum süre boyunca, 6 Şubat’ı yaşamış bir kentin milletvekili olarak gerekli adımların atılması için mücadele ettim. Hükümete ve bakanlıklara çağrılar yaptık, soru önergeleri verdik. Çünkü Adıyaman olarak büyük acılar yaşadık ve başka kentlerde de bu acıların yaşanmasını istemiyoruz. Belediye başkanı olarak da bu konunun takipçisi olacağım. Kentimizin büyük bir deprem kuşağında olduğunu unutmayacağız ve bilimsel verilere göre hareket ederek üzerimize düşeni yapacağız.”

“Deprem tedbirlerinde rehberimiz bilim olacak”

Adıyaman Belediyesi’nin, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için Adıyaman Üniversitesi akademisyenleriyle işbirliği yapacağını açıklayan Tutdere, bilim insanlarının yönlendirmelerinin belirleyici olacağını söyledi:

“Belediye olarak bilim insanlarımızın rehberliğinde yeni süreçlere hazırlanacağız.
Akademisyenlerimizin desteğiyle kentsel dönüşüm ve yapı güvenliği konusunda gerekli adımları belirleyerek, çalışmaları hayata geçireceğiz. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm hemşehrilerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarının acılarını paylaşıyorum.”

“Ova yerine yüksek yerler tercih edilmeli”

Konferansta konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Adıyaman’ın fay hatları üzerindeki konumuna dikkat çekerek zemini sağlam bölgelerin konut alanı olarak tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Evet, burada fay hattı var ve her zaman deprem olabilir. Ancak özellikle hasarlı binalara dikkat etmek gerekiyor. Zemini sağlam olan, kayalık ve yüksek bölgelerde yapılan yapılar depreme daha dayanıklıdır. Kentsel dönüşüm sürecinde bu kriterler dikkate alınmalıdır. Çünkü depreme karşı en önemli faktör, zeminin sağlamlığıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.