Toplum Çalışmaları Enstitüsü Siyaset Programı Direktörü Hüseyin Raşit Yılmaz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını değerlendirdi. Yılmaz, İmamoğlu’nun “kendimi millete emanet ediyorum” söyleminin garantici bir pozisyon olduğunu belirterek, “Türkiye’de rakiplerin yargı eliyle seçimden uzaklaştırıldığı bir dönem test ediliyor” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını değerlendiren Toplum Çalışmaları Enstitüsü Siyaset Programı Direktörü Hüseyin Raşit Yılmaz, İmamoğlu’nun “kendimi millete emanet ediyorum” söyleminin önemine dikkat çekti.
“Memlekette pek sağ sol kalmadı”
Yılmaz, CHP’nin halk kavramı ile sağ geleneğin millet kavramı arasındaki ayrıma ilişkin değerlendirmede bulundu, “Memlekette pek sağ sol kalmadı doğrusu. Her şey birbirine karıştı. Belki böylesi daha sağlıklı olur” dedi.
İmamoğlu’nun “millete emanet ediyorum” ifadesini “garantici bir pozisyon” olarak nitelendiren Yılmaz, “Ekrem Bey ticaretten geldiği için kendisini garantiye almak istedi herhalde. Kendimi CHP’ye emanet ediyorum demedi” diye konuştu.
“Yargı marifetiyle rakipleri devre dışı bırakmak ilginç”
Türkiye’nin seçim tarihine değinen Yılmaz, bugüne kadar “sopalı, sopasız, açık oy kullanılan ama gizli tasnif yapılan, darbecilerin domine etmeye çalıştığı” seçimler gördüklerini belirtti.
Yılmaz, “Rakiplerin seçildiği bir seçim görmemiştik. Belki şimdi o test ediliyor” dedi.
İmamoğlu’nun siyasi karakterine ilişkin de konuşan Yılmaz, “Ekrem İmamoğlu bizim daha önce karşılaştığımız siyasilere benzemiyor. Tayyip Bey’e çok benzetiliyor ama benzemeyen taraflarının daha çok olduğu kanaatindeyim” dedi.
İmamoğlu’nun siyasi geleceğine dair, “Siyaseten Ekrem Bey kendisi istediği müddetçe Türk siyasi hayatında daima var olacak bir kabiliyete sahip” yorumunu yaptı.
“Gençler artık Türkiye’de gelecek görmüyor”
Yılmaz, Türkiye’deki genç nüfusun durumuna ilişkin, “Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir nesil kendisinden önceki nesilden sosyoekonomik olarak bariz çok daha kötü durumda,” tespitinde bulundu.
2013’teki Gezi olaylarındaki gençlerle bugünkü gençleri karşılaştıran Yılmaz, “O gençler hoşnut değillerdi, iktidarın gitmesini istiyorlardı. Ama Türkiye’de bir gelecek görüyorlardı. Bugünkü gençler Türkiye’de bir gelecek görmüyor,” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“CHP konfor alanından çıkmak istemiyor”
CHP’nin kriz yönetimini değerlendiren Yılmaz, “Meselenin başarıya ulaşıp ulaşmamasının faili Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kimliği olacaksa bu mesele başarıya ulaşamaz,” dedi.
Yılmaz, “CHP’nin CHP olmaktan kaynaklı bir konfor alanı var. Bu konfor alanından doğrusu çıkmak istemiyor,” yorumunu yaptı ve partinin protestolara yaklaşımını eleştirdi.