İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması Avrupa’da sessizlikle mi karşılandı? TEPAV Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp, krizin etkilerinin derin olduğunu belirtti ve “Bu hafta Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu toplantısı iptal edildi, siyasi direktörler toplantısında Türkiye’nin istediği üst düzey siyasi diyalog gündeme bile gelmedi” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin son dönemde iyileşme sinyalleri veren Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor.
İmamoğlu’nun tutuklanması AB ile ilişkileri nasıl etkiledi?
Nilgün Arısan Eralp, Türkiye’nin demokratik gerilemesinin Avrupa Birliği (AB) içinde Türkiye karşıtlarının işine yaradığını vurguladı. AB ülkelerinin Türkiye ile yapısal savunma işbirliğine sıcak bakmadığını dile getiren Eralp, bunun temel nedenlerini şu şekilde sıraladı:
“Birincisi, Türkiye’de hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygılar; ikincisi ise Türkiye dış politikasının öngörülemez ve değişken olması.”
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
Eralp ayrıca Avrupa’dan gelen tepkilerin yalnızca siyasi açıklamalarla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda bazı önemli toplantıların iptal edildiğini söyledi. Eralp’e göre Türkiye’nin beklediği üst düzey diyalog girişimleri şu anda askıya alınmış durumda ve Türkiye’nin AB’ye yönelik yaptırımların kaldırılması taleplerinin de yakın zamanda gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.
Türkiye-Avrupa arasında “kirli pragmatizm”
Nilgün Arısan Eralp, AB yetkililerinin Türkiye ile ilişkileri artık sadece “kirli bir çıkarcılık” temelinde tanımladıklarını söylediğini aktardı ve ilişkilerin karşılıklı pragmatik ihtiyaçlar üzerinden şekilleneceğini belirtti.
Eralp, “Türkiye fırsatları kaçırmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor” şeklindeki ifadelerin Brüksel’de sıklıkla dile getirildiğinin altını çizdi.
ABD’den beklenen tepki gelmedi
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi döneminde Türkiye’deki demokratik gelişmelerle ilgili herhangi bir ciddi tepki vermeyeceğinin zaten tahmin edildiğini belirten Eralp, “Trump yönetiminin başa gelmesi bir tür otoriterliği meşrulaştırdı dünya genelinde. Amerika’dan bir tepki beklemiyorduk, beklediğimiz gibi oldu” dedi. Türkiye-ABD ilişkilerinde bu nedenle mevcut durumda önemli bir değişiklik beklenmediğini de sözlerine ekledi.