Diyarbakır’da 1960’ların izini süren “Geçmiş Gelecektir” projesi başlıyor

Ulaş Bager Aldemir’in öncülük ettiği “Geçmiş Gelecektir” projesi, Avrupa’nın önde gelen düşünürlerinin hayat hikâyelerini bir araya getirerek 16-18 Nisan’da Diyarbakır’da izleyicilerle buluşacak.

Geçmiş Gelecektir projesi Diyarbakır'da başlıyor
Geçmiş Gelecektir projesi Diyarbakır’da başlıyor

Ulaş Bager Aldemir’in öncülüğünde sürdürülen “Geçmiş Gelecektir” projesi, 16-18 Nisan tarihlerinde Diyarbakır’da izleyicilerle buluşacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen etkinlik, 1960’ların entelektüel ve siyasal mirasını görünür kılmayı hedefliyor.

Proje kapsamında Avrupa’nın önde gelen düşünürlerinin hayat hikâyeleri yüz yüze görüşmelerle kayıt altına alındı. Alain Badiou, Etienne Balibar, Tarık Ali ve Michael Löwy gibi önemli isimler projeye katkı sundu. Jeremy Corbyn, Janette Habel ve Gretchen Dutschke-Klotz da projenin bir parçası olarak deneyimlerini paylaştı.

Kitap ve sergi Diyarbakırlılarla buluşacak

Projenin çıktısı olan kitap, Ayrıntı Yayınları etiketiyle okuyucuların karşısına çıktı. Lansman etkinlikleri Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Etkinlik süresince kitapta yer alan doğaçlama çizimlerin sergilendiği bir sergi de açılacak.

Michael Löwy, Eleni Varikas ve Gretchen Dutschke-Klotz gibi kitapta yer alan isimler lansmana katılacak. Göran Therborn, Tülay Hatimoğulları Oruç ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları da konuşmacılar arasında yer alıyor. Ahmet Türk, Mithat Sancar, Gültan Kışanak, Ömer Laçiner ve Cengiz Çandar da bilgi birikimlerini izleyicilerle paylaşacak.

“Geçmiş Gelecektir” projesi birçok uluslararası kurumun desteğiyle hayata geçirildi. Hollanda Büyükelçiliği, Fransız Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü projeye destek veriyor. Londra Emek Araştırmaları Vakfı ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) de projenin destekçileri arasında bulunuyor.

Proje, 1960’lı yılların entelektüel birikimini ve siyasal mirasını görünür kılmayı amaçlıyor. Yapılan yüz yüze görüşmelerle, dönemin önemli tanıklarının deneyimleri gelecek kuşaklara aktarılacak. Bu sayede kültürel belleğin korunması ve yaşatılması hedefleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.