İmamoğlu ve Ongun’un tutukluluğuna yapılan itirazlar reddedildi

Yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’un tutukluluğa ilişkin itirazlar reddedildi.

İmamoğlu'yla beraber gözaltına alınan Murat Ongun kimdir?
İmamoğlu ve Murat Ongun’un tutukluluğa ilişkin yapılan itirazlar reddedildi.

19 Mart’ta gözaltına alınan ve yolsuzluk suçlaması nedeniyle 23 Mart’ta tutuklanarak cezaevine gönderilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna itiraz edildi.

İmamoğlu ve Murat Ongun’un tutukluluğa ilişkin yapılan itirazlar reddedildi.

Avukatlar dilekçe verdi

İmamoğlu’nun avukatları Fikret İlkiz, Mehmet Pehilvan, Tora Pekin ve Hasan Fehmi Demir, İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği’ne tutukluluğa itiraz dilekçesi verdi.

“Türkiye’nin üyesi olduğu kurumlara da sirayet etmiştir”

Dilekçede, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan sürecin, emsali görülmemiş büyüklük ve yaygınlıkta kitlesel tepkiye yol açtığı hatırlatıldı. “Rencide edilmiş adalet duygusunun harekete geçirdiği kitleler, Ekrem İmamoğlu aleyhine yürütülen bu hukuksuz sürecin, seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, kendi anayasal haklarının özüne yönelen bir girişim olduğunun farkındadır. Bu nedenledir ki, ülkenin her parçasında, her kesim, görüş ve yaştan insanların katılımıyla başlayan kitlesel tepkiler ülkemizle de sınırlı kalmamış, başka ülkelerde bulunan vatandaşlarımız ve insan hakları savunucularının oluşturduğu kitlelere, çok sayıda yabancı ülke yöneticilerine ve Türkiye’nin üyesi olduğu kurum ve kuruluşlara da sirayet etmiştir” denildi.

Yargı tacizi vurgusu

Tutuklama kararını anlayabilmenin imkansız olduğunun vurgulandığı dilekçede, “Ekrem İmamoğlu’na yönelik özetle arz ettiğimiz yargı tacizi, en üst düzey kamu görevlileri, iktidara mensup siyasetçiler ve iktidar medyasının aralıksız kampanyaları ile sürdürülerek güçlendirilmeye ve haklıymış gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Yargılamalarda Anayasa gereğince tarafsızlığını muhafaza etmekle yükümlü başta Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı olmak üzere devlet görevlileri, müvekkilin yargılandığı hemen her dava ile ilgili sürekli ve sistematik olarak olumsuz demeç vermiş ve yargıyı bu şekilde yönlendirmeye çalışmışlardır. Hukuka aykırı bu tutum, halihazırda devam eden soruşturma bakımından da artarak sürmektedir” ifadelerine yer verildi.

“Tarafsızlığını yitirmiş yargıç ve savcılar tarafından yürütülüyor”

Avukatların dilekçesinde, “Soruşturmayı başlatan ve yön veren ifadeyle belirtmek gerekirse, itiraf edelim ki tutuklama gerekçeleri içinde turpun büyüğü Ekrem İmamoğlu’nun ‘kaçacağı ve saklanacağı’ tespitidir. Bahsedilen kişi, İstanbul’da yaşayan on altı milyon insanı temsil eden ve yapılacak ilk seçimde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın en güçlü adayıdır. Bu yapanın bile inanmadığı tespit, soruşturmanın hukuk normlarına uygun olarak değil siyasi saiklerle, bağımsız ve tarafsızlığını yitirmiş yargıç ve savcılar tarafından yürütüldüğüne ilişkin tüm beyanlarımızı tek başına kanıtlar niteliktedir. Hazindir” denildi.

Dilekçenin sonuç ve istem kısmında şunlar söylendi:

“Somut olguların ortaya koyduğu, onlarca milyon insanımızın da farkında olarak tepki gösterdiği, başından sonuna kadar hukuken yasak usullerle yürütülen soruşturma neticesinde tutuklanmasına karar verilen Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun kaldırılması ile tahliyesine, hukuksuz tutuklamanın devamında ısrar edilmesi halinde dosyanın itirazen incelenmek üzere yetkili ve görevli Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine, karar verilmesini talep ederiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.