Sinpaş/Kızılbük projesinde olmayan kuyu nasıl incelendi?

Marmaris’teki Sinpaş/Kızılbük projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada sunulan bilirkişi raporu tepki çekti. Yurttaşlar, olmayan jeotermal kuyusunun incelendiğini belirten çevre mühendisi ve alanı olmadığı halde “orman mühendisi” olarak imza atan orman endüstri mühendisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sinpaş/Kızılbük projesinde olmayan kuyu nasıl incelendi?
Sinpaş/Kızılbük projesinde olmayan kuyu nasıl incelendi?

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılbük GYO’nun yapmak istediği otel ve devremülk projesi hukuken tartışılıyor. Projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi ve yurttaşlar dava açtı. Bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan rapor, çelişkili ifadeler nedeniyle tepki topladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada 15 Kasım 2024’te yapılan bilirkişi keşfinin raporu şubat ayında mahkemeye sunuldu. İnşaat mühendisi ÇED olumlu kararını uygun görmezken, diğer bilirkişiler uygun buldu.

Olmayan kuyu nasıl incelendi?

Marmaris Kent Politikaları Derneği ve MUÇEP Marmaris Meclisi, bilirkişi raporundaki çelişkileri ortaya çıkardı. Çevre mühendisi bilirkişi raporunda “Keşif esnasında sondaj yapılan alan da incelenerek değerlendirilmesi yapılmıştır” dedi.

Yurttaşların kayıt altına aldıkları görüntüler, 18 Mayıs 2024 tarihinden beri alanda jeotermal kuyu bulunmadığını gösteriyor. Keşif tarihinde (15 Kasım 2024) alanda olmayan kuyunun incelendiği iddiası suç duyurusuna konu oldu.

Sinpaş/Kızılbük projesinde olmayan kuyu nasıl incelendi?
Sinpaş/Kızılbük projesinde olmayan kuyu nasıl incelendi?

Mühendislik alanı dışında görüş veren bilirkişi

Suç duyurusunun bir diğer nedeni, orman endüstri mühendisi olan bilirkişinin “Orman Mühendisliği” disiplini adına rapor hazırlaması. Bilirkişi, kendi uzmanlık alanı dışında görüş verip “Orman Mühendisi” olarak imza attı.

Yurttaşlar, her iki bilirkişi hakkında Adalet Bakanlığı Bilirkişi Başkanlığı’na şikâyet ve Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yeni bilirkişi keşfi talep edildi

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin davası Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülürken, yurttaşların açtığı dava Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde sürüyor. Yurttaşların davası için Büyükşehir’in davası “bekletici mesele” yapıldı.

Yurttaşlar, bu bilirkişi raporunun kendi davalarında kullanılamayacağını belirterek yeni bir bilirkişi keşfi talep etti. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 165. maddesi “bekletici sorun” koşullarını düzenliyor.

“Değerlerin aşındığı zamanlara tanıklık ediyoruz”

Marmaris Kent Politikaları Derneği ve MUÇEP Marmaris Meclisi yaptıkları açıklamada, “Değerlerin aşındığı, gücün haklılık sayıldığı zamanlara tanıklık ediyoruz. Fakat ne adalet tutkumuzu yok edebildiler ne de yaşam için direnişimizi!” dedi.

Halime Şaman, Sinpaş/Kızılbük GYO’nun “Bütün davaları kazandık” söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Şaman, “Herhalde hem ekoloji mücadelesinde hem hukuk literatüründe bu iki bilirkişi ayrı bir yer alacaktır” dedi.

Bilirkişiler ne söylemişti?

Çevre mühendisi bilirkişi, jeotermal sondaj alanını incelediğini ve değerlendirdiğini belirtti. Raporda, suyun sıcaklığının düşük (20°C) ve mineral kapasitesinin yüksek olduğu, tehlikeli bir maddenin bulunmadığı ifade edildi.

Orman mühendisliği adına görüş veren bilirkişi ise proje alanının milli park sınırı içinde olmasına rağmen “özel mülkiyete konu bir taşınmaz” olduğunu söyledi.

Sinpaş/Kızılbük projesinin dava süreci

Proje için 1 Haziran 2021’de ÇED süreci başladı. Muğla Valiliği 13 Ağustos 2021’de “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bu karar 7 Temmuz 2022’de iptal edildi.

Mahkeme kararında, doğa ve ekosistem üzerinde ciddi tahribat oluştuğu, şirketin “dinamit kullanmayacağız” demesine rağmen kullandığı belirtildi. Şirket temyiz başvurusu yaptı ancak yürütmeyi durdurma talebi reddedildi.

Proje için 8 Eylül 2022’de yeniden ÇED başvurusu yapıldı. 10 Mart 2023’te ÇED olumlu kararı verildi. Bu karara karşı da davalar açıldı.

Danıştay 2024 yılının Haziran ayında “Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı” diyerek dava sürecini yeniden başlattı.

Yeniden başlayan süreçte yapılan bilirkişi keşfinde, davacı yurttaşlar ve gazeteciler alana alınmak istenmedi. Polis, Halime Şaman’ın beyanlarını dinlemesine ve keşfe katılmasına engel oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.