İSTANBUL (Medyascope) – İsviçre’de bir tren istasyonunda meydana gelen bıçaklı saldırıda üç kişi yaralandı. Olayın ardından tutuklanan Nesip Dedeler isimli Türk asıllı saldırganın, “Allahu ekber” diye bağırdığı bildirildi.

İsviçre’nin Zürih yakınlarındaki Winterthur şehrinin ana tren istasyonunda bir bıçaklı saldırı meydana geldi. Saldırı sonucu üç kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, saldırgan tutuklandı.
Nesip Dedeler (31) isimli İsviçre-Türk vatandaşı saldırgan, olay yerinde kısa süre içerisinde yakalandı. Görgü tanıklarının aktardığına ve İsviçre basınına düşen görüntülere göre Dedeler, saldırıyı düzenlediği sırada “Allahu ekber” diye bağırıyordu.
İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin saldırının ardından sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Winterthur’da bu sabah gerçekleşen terör saldırısından dolayı şok oldum. Bu beni derinden etkiledi” dedi.
BBC’nin aktardığına göre hükümet danışmanı Mario Fehr, “Olay yerinden anlaşıldığı kadarıyla, bu eylemin ardındaki nedenin radikalleşme ve aşırıcılık alanında aranması gerektiği açıktır” diye konuştu.
Fehr’in aktardığına göre Dedeler, 2024’te pasaport yenileme başvurusunda bulundu, Ağustos 2024’te ülkeyi terk edip Türkiye’ye geldi. Danışmanın aktardığına göre Nesip Dedeler daha sonra İsviçre’ye döndü.
Polis şefi Marius Weyermann ise Dedeler’in bölgede yaşadığını ve 2015’te IŞİD propagandası yapması nedeniyle yetkililerin dikkatini çektiğini söyledi. Polis şefinin aktardığına göre Nesip Dedeler ve iki erkek kardeşi, An’Nur Camii ile bağlantılı.
Weyermann, Dedeler’in 25 Mayıs Pazartesi günü karakola gelerek “tutarsız ifadeler” verdiğini, bu nedenle psikiyatri hastanesine gönderildiğini aktardı. Şef, “Salı günü hastaneden ayrıldı. Çarşamba günü de doktorlar artık kendisine veya başkalarına tehlike oluşturmadığına dair onay verdi” diye konuştu.
“Oğlum terörist değil, akıl hastası”
İsviçre gazetesi Blick’e konuşan Nesip Dedeler’in babası Ayhan Dedeler, oğlunun terörist olmadığını söyledi, “Oğlum terörist değil, akıl hastası ve yardıma ihtiyacı var” dedi. Şu anda kendisinin Türkiye’de olduğunu ve İsviçre’ye döneceğini söyleyen baba Ayhan Dedeler, oğlunun An’Nur Camii’ne gittiğini ve orada radikalleştiğini doğruladı, “Aynı durum diğer iki oğlum için de geçerli. Çocuklarımı uyardım, ‘Vaazları biraz zorlama buldum. İslam anlayışıma uymuyorlar. Müslüman olmak, iyi bir insan olmak demektir’ diye” dedi.
Ayhan Dedeler, oğlunun psikiyatri kliniğinden ayrılmasıyla ilgili de şunları söyledi:
“Görünüşe göre tedaviden korkuyordu, iğnelerden bahsetti. Onu cesaretlendirmeye çalıştım. Ona, ‘Haplarını al, iyi beslen, egzersiz yap. Bunu kendi sağlığın için beş yıldızlı bir otelde kalmak gibi düşün’ dedim.”
- FETÖ operasyonu: AKP’li belediye başkanının kızının da aralarında bulunduğu beş avukat serbest bırakıldı
- Sevilay Çelenk yazdı: Allahu ekber demesinler de ne desinler?
- Barselona’da “Allahu ekber” diye bağırarak polis merkezine saldıran kişinin eşcinsel olduğu ve bundan utandığı ortaya çıktı
- Alevilere yönelik saldırıların ardından Erdoğan, Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti
- Genç hukukçuların gözünden İstanbul Sözleşmesi – Nesibe Kırış ve Mustafa Özgen ile söyleşi








