Trump, Beyaz Saray’da Güney Afrika lideri Ramaphosa ile tartıştı

Ramaphosa ve Trump

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ağırladığı Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile düzenlediği basın toplantısında, Güney Afrika’da beyazların hedef alındığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile düzenlediği basın toplantısında, Güney Afrika’da beyazlara yönelik suçlar işlendiğini savunarak tansiyonu yükseltti.

Ramaphosa ise soğukkanlılığını koruyarak ülkesindeki suç oranlarının siyahlar dahil herkesi etkilediğini söyledi ve Trump’ın iddialarını reddetti. Trump’ın tartışmayı önceden hazırladığı videolarla yönlendirmesi dikkat çekti.

Trump, Ramaphosa'ya hazırladığı fotoğrafları gösterirken.
Trump, Ramaphosa’ya hazırladığı fotoğrafları gösterirken.

“Boerleri vurun” videosu ve gömülü beyazlar görüntüsü

Trump, basın toplantısı sırasında iki video gösterdi. İlk video, Güney Afrikalı siyasetçi Julius Malema’nın “Boerleri vurun” sözlerinin geçtiği bir şarkıyı söylediği anlara aitti.

Boerler, Güney Afrika’daki beyaz nüfusu ifade ediyor.

İkinci video ise Trump’a göre beyaz çiftçilerin gömüldüğü bir alanı gösteriyordu. Ramaphosa videoyu daha önce görmediğini belirtip “Bu video nerede çekildi?” diye sorduğunda Trump “Bilmiyorum, ama burası Güney Afrika” yanıtını verdi.

Trump, ardından beyaz Güney Afrikalıların öldürüldüğünü iddia ettiği bazı fotoğrafları gösterdi. Ramaphosa, ülkede suçun ciddi bir sorun olduğunu ancak yalnızca beyazların değil, siyahların da mağdur olduğunu belirtti. Ayrıca Malema’nın sözlerini kınadığını ancak bunların devlet politikasıyla ilgisi olmadığını söyledi.

Musk’a işaret etti: “Bu Elon’un isteğiydi”

Toplantı sırasında odada sessizce oturan Güney Afrikalı iş insanı Elon Musk’a dönen Trump, “Bunu Elon istedi” dedi. “Mars’a roket göndermeyi daha çok seviyor” diyerek konuya katılmasını istemediğini ve bu tartışmanın Musk’a haksızlık olacağını söyledi.

Ramaphosa’nın heyetinde bulunan bir diğer iş insanı Johann Rupert ise söze girerek, ülkedeki suç oranlarının tüm halkı etkilediğini, siyah Güney Afrikalıların da yüksek oranda mağdur olduğunu ifade etti.

Toplantı ticaret odaklı başlamıştı

Görüşmenin başında Ramaphosa, ABD ile ticaret ve maden işbirliği konularını gündeme getirmek istemişti. Ancak Trump, daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaşadığı beklenmedik tartışmanın aksine bu kez önceden hazırladığı materyallerle Güney Afrika’daki beyaz azınlık üzerinden baskıcı bir gündem kurdu.

BBC’nin Washington muhabiri Bernd Debusmann Jr., Trump’ın hiçbir basın toplantısında konuk bir lidere bu düzeyde yüklenmediğini belirtti.

Güney Afrika, Trump’ın beyazlara yönelik suç ve toprak gasbı iddialarını reddediyor. Ülkede yürürlükteki yeni toprak reformu yasası, yalnızca kamu yararına kullanılmayan araziler için ve yasal denetime açık biçimde uygulanabiliyor. Trump, bu yasayı daha önce de eleştirmiş, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davası nedeniyle yardım kesmiş ve büyükelçiyi sınır dışı etmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.