Sinan Ateş’in ailesi AYM’ye başvurdu: “Hukuki yol kalmadı”

Sinan Ateş

Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın da arasında bulunduğu 22 şüpheli hakkında verilen takipsizlik kararına itirazın reddedilmesi üzerine Ateş ailesinin avukatları Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sinan Ateş suikastına ilişkin aralarında eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın da bulunduğu 22 kişi hakkında, ”kasten öldürme” ve ”kasten öldürmeye azmettirme” suçlarından yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Ateş’in ailesinin avukatlarının bu karara yönelik itiraz da reddedilmişti. 

Bu karar üzerine Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş, kardeşleri Sevda Ateş ve Selma Ateş avukatları Şeyda Şahin, Şeyma Nur Tefenli ve Onur Altuntaş aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Sinan Ateş’in ailesi AYM’ye başvurdu: “Başvurabilecek başka bir hukuki yol kalmamıştır”

ANKA’dan Esra Tokat’ın haberine göre başvuruda, 22 şüpheli bakımından dosya üzerindeki gizlilik kararının hukuka aykırı olarak sürdürüldüğü ve delillere ulaşılmasına engel olunduğu ifade edildi ve şöyle denildi:

“Yeni delilleri de ihtiva eden itirazlarımız Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kesin olmak üzere verdiği itirazın reddi kararı neticesinde sona eren soruşturma sürecine karşı başvurulabilecek başka hukuki yol kalmamıştır.”

“Suikast etkili bir şekilde soruşturulmadı”

Yaşama hakkı, adil yargılanma hakkı, etkili başvuru hakkı, gerekçeli karar hakkı, silahların eşitliği ilkesi, etkili başvuru hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bulunulan başvuruda, “Şiddet tehdidi altındaki bireyleri korumamak yükümlülüğü ihlal edilmiştir. Hayati risk taşıyan ortamlarda gerekli önlemler bildirim ve başvurulara rağmen alınmadı. Suikast etkili bir şekilde soruşturulmadı” ifadeleri kullanıldı.

Yaşam hakkının ihlaline ilişkin Sinan Ateş’in Ülkü Ocakları üyeleri tarafından pek çok kez tehdit edilmesi üzerine bulunduğu şikayetlerin sonuçsuz bırakıldığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

“Yargı makamlarının takipsizlik kararları ile dış dünyaya yansıttığı eylemsizlikleri ve ihmalkarlıkları yüzünden bu suikast bağıra bağıra gelmiş, tehditlerin ne derece gerçekçi olduğu Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesi üzerine telafisi mümkün olmaz şekilde anlaşılmıştır. Aşırı milliyetçi bir siyasi grubun provokasyonu ile köpürttüğü olayların neticesinde öldürülen Sinan Ateş’in bu grup tarafından sistematik ve bilinçli olarak hedef haline getirildiği açıktır. Nitekim bu suçun hazırlığından açık biçimde haberdar olan, eyleme iştirakçi olan güvenlik güçlerinin bunu önlemeye dönük hiçbir önlem almadıkları gibi delil karartma ve şüpheli kayırmaya yönelik eylemler içine girdikleri de tüm kamuoyu tarafından bilinmekte ve bu suçun işlenmesi kapsamında dosyaları tefrik edilen bir kısım emniyet mensubu sanığın yargılaması istinaf aşamasındaki Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosya ve aynı dosyadan tefrik edilen bir kısım sanık açısından ise Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dosyalar üzerinden sürmektedir.”

Ayşe Ateş
Sinan Ateş’in ailesi yeniden soruşturma ve yargılama talebiyle AYM’ye başvurdu.

“Deliller karartıldı”

Etkin soruşturma yükümlülüğünün ihlali konusunda ise başvuruda şu açıklamalara yer verildi:

“Savcılık olaya ilişkin özellikle siyasi görevleri olan bir kısım şüpheliler açısından gerekli hiçbir araştırma ve incelemeyi yapmamıştır. Devam eden ceza dosyalarında azmettiren sıfatı ile yargılaması sürmekte olan sanıklardan Tolgahan Demirbaş’ın, soruşturma dosyası şüphelilerinden dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un yanında, onun himayesi altındayken yakalanmış olmasına karşın, mevcut tutanaklar tahrif edilmek ve yeni tutanaklar tanzim edilmek sureti ile bizzat emniyet güçleri eliyle deliller karartılmıştır.”

Başvuruda adil yargılanma hakkının da ihlal edildiği belirtildi.

Başvurucuların hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma ve yargılama kararlarının alınması talep edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.