Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki ÖTV değişikliğinin ardından yetkili satıcıların alıcılardan ek ödeme talep etmesine karşı harekete geçti. Bakanlık bu uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu belirterek her ihlal için 684 bin 214 TL’ye kadar idari para cezası uygulanacağını duyurdu.
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki ÖTV değişikliğinin ardından yetkili satıcıların alıcılardan ek ödeme talep etmesi nedeniyle bir açıklama yaptı. Bakanlığı yayımladığı yazılı açıklamada, araç bedeli tahsil edilmesine rağmen alıcılardan ek ödeme talep edildiğine dair çok sayıda şikâyet alındığı bildirildi. Yetkililere göre bu tür uygulamalar hem tüketicileri mağdur ediyor hem de piyasanın dengeli işleyişine zarar veriyor.
Mevzuat ihlali yapan satıcılara ağır ceza
Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili mevzuat hükümlerini hatırlattı. Motorlu Kara Taşıtlarının Tescili Hakkında Yönetmelik gereğince ÖTV ve KDV’si alıcıdan tahsil edilen araçların satış fiyatı artırılamaz. Fiyatın sabitlendiği alıcıya bildirilmeli ve ek ödeme talep edilmemeli.
Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:
“Bu tür uygulamalar yalnızca tüketicileri mağdur etmekle kalmamakta, piyasanın dengeli ve sağlıklı işleyişine de zarar vermektedir.”
Mevzuata aykırı şekilde ek ödeme tahsil eden satıcılara her bir ihlal için ayrı ayrı olmak üzere 684 bin 214 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceği belirtildi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Tüketiciler şikâyet mekanizmalarını kullanabilir
Bakanlık tüketicilere önemli bir hatırlatma yaptı. Bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşlar Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla şikâyette bulunabilir. Yetkililere göre otomotiv sektöründe adil ve şeffaf bir piyasa yapısının tesisi için gerekli tüm düzenleyici adımlar kararlılıkla atılacak.
Ticaret Bakanlığı tüketicilerin haklarının korunması için etkin ve caydırıcı idari yaptırımların uygulanacağını vurguladı.